Tarjoa tartarin kanssa uusia perunoita, niin edessäsi on mitä kesäisin alkupala. Kuva: Arto Vuohelainen.
Tarjoa tartarin kanssa uusia perunoita, niin edessäsi on mitä kesäisin alkupala. Kuva: Arto Vuohelainen.

Helppo lohi-avokadotartar on juhannuspöydässä nopeammin kuin ruokailijat. Graavilohi taas saa uutta makua kolmesta hauskasta maustevaihtoehdosta.

Helppo, raikas ja juhlava juhannuslohi, johon tarvitset vain viisi raaka-ainetta?

Uskomattoman hyvä lohi-avokadotartar täyttää nämä ehdot.

Tarvitset vain valmiiksi graavattua lohta, avokadon, sitruunan, basilikaa ja oliiviöljyä. Näistä aineksista syntyy mahtava alkupala, jonka voit tarjota sellaisenaan tai leivän päällä.

Ideana on pilkkoa lohi ja avokado pieniksi kuutioiksi ja sekoittaa mausteet joukkoon. Se on siinä!

Tartar muuttuu alkupalasta lounaaksi, jos teet sitä tupla- tai triplasatsin ja keität kattilallisen uusia perunoita kylkeen.

Katso helppo resepti klikkaamalla tästä.

Lohi rakastaa Chardonnayta

Chardonnay on lähes varma valinta lohen seuraan. Basilikan ja avokadon maustaman tartarin seuraan istuu esimerkiksi ranskalainen, kepeän hedelmäinen ja yrttinen Louis Max Beaucharme Chardonnay (12,99 e). Jos haluat satsata, osta pikku pullo kypsän sitruunaista ja herkullisen mineraalista Château de Viviers Chablis’ta (10,36 e).

Simppeli graavilohi kolmella tavalla

Helpolla pääsee myös maustetun graavilohikimaran kanssa. Voit graavata lohen itse tai ostaa valmiiksi graavatun kalan ja maustaa sen.

1. Chili-sitruunalohi

Chili ja sitruuna ovat loistava yhdistelmä, ja aivan erityisen loistava yhdistelmä rasvaisen lohen kanssa. Tässä ohjeessa voit käyttää valmista sitruunarypsiöljyä tai tehdä öljyn itse. Jos et löydä kaupasta valmista sitruunaöljyä, tee öljy itse sekoitamalla 1 1/2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä + 1/2 rkl sitruunamehua. Nauti makeiden perunoiden tai munakokkelin kanssa.

2. Appelsiini-inkiväärilohi

Tulinen inkivääri, raikas appelsiini sekä lämmittävät korianteri ja jeera tekevät tutusta graavikalasta aivan uuden seikkailijan. Tarjoa vaikkapa vaalean leivän ja hummuksen kanssa.

3. Muscovadolohi

Tumma muscovadosokeri sopii oivallisesti yhteen lohen kanssa. Muscovadolohi on parhaimmillaan kipakoiden lisukkeiden kanssa. Kokeile vaikka sitruunaista perunasalaattia!

Saat kaikkien kolmen makugraavilohen tarkat reseptit klikkaamalla tästä.

Hapokas viini keventää lohen rasvaisuutta

Ranskan Provencesta tuleva kuiva rosee Barton & Guestier Rosé 2014 (9,99 e) on nappi valinta salaateille, grillatulle kanalle sekä mausteisen graavilohen pariksi. Viinin raikas, sitruksinen hapokkuus keventää lohen rasvaisuutta, ja vieno marjaisuus ja mausteisuus toimivat kalan mausteisuuden kanssa.

Sanna Maskulin, Teemu Leminen

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.