Kun pääsiäistä vietetään pienellä porukalla, karitsan paahtopaistit ovat hyvä valinta. Tasakokoisten paahtopaistien valmistus on helppoa, kun muistaa muutaman niksin. 

Karitsan paahtopaistit sopivat täydellisesti pienen porukan pääsiäiseen. Paahtopaisteja voi kypsentää kerralla sopivan määrän ja lopputuloksesta on helppo saada mehevää. 

Paitsi lihatiskiltä, pieniä pyöreitä karitsan paahtopaisteja voi löytää myös kaupan pakastealtaasta. Yksi paisti painaa noin 150 grammaa, eli siitä riittää yhdelle tai kahdelle riippuen mitä muuta pääsiäispöydässä on tarjolla.

Marinointi

Karitsan paahtopaistit voi valmistaa marinoimattakin. Marinadin avulla voi kuitenkin tuoda lihaan makua. Lampaanlihan kanssa sopivat voimakkaat maut kuten valkosipuli, rosmariini ja timjami.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka karitsanliha on jo valmiiksi mureaa lihaa, marinadin happo mureuttaa sitä entisestään. Marinadiin voi käyttää niin viiniä kuin viinietikkaakin. Ehkä erikoisin mureuttaja on cola, joka tuo marinadiin myös kaivattua makeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotta marinadi ehtisi tehdä tehtävänsä, lihan olisi hyvä antaa marinoitua yön yli. Helpointa on upottaa liha liemeen suoraan marinadin valmistusastiaan ja nostaa jääkaappiin. Koska liemeen käytetään voimakasaromisia aineksia, astiaksi on hyvä valita teräskulho, koska huokoisempi astia saattaa imaista makuja itseensä. Kulho on myös hyvä peittää tiiviisti, sillä esimerkiksi valkosipulin tuoksu siirtyy jääkaapissa helposti toisiin ruokiin.

Temperointi

Liha kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön ennen paistamista. Puolessa tunnissa pienet paistit ehtivät lämmetä juuri ja juuri. Jos ne saavat odottaa huoneenlämmössä peitettyinä tai marinadissaan lähemmäs tunnin, paistotuloksesta tulee parempi, sillä liha ei enää jäähdytä pannua. 

Marinoimattomat paistit voi maustaa temperointivaiheessa hieromalla pintaan yrttejä ja murskattuja mustapippureita. Näin maustuminen alkaa samalla kun paisti lämpenee pannuvalmiiksi.

Täyttäminen

Karitsan paahtopaistit sopivat hyvin myös täytettäviksi. Täytteeseen voi käyttää esimerkiksi vuohenjuustoa ja yrttejä. Paistiin veitsenkärjellä pistettävästä viillosta kannattaa tehdä mahdollisimman pieni, jotta täyte pysyy paistin sisällä ja viillon sulkeminen onnistuu parilla cocktailtikulla.

Kypsentäminen

Tavallisin tapa kypsentää paahtopaistit on ruskistaa ne pintapuoleltaan voi-öljyseoksessa pannulla ja jatkaa kypsennystä sen jälkeen uunissa. Pyöreitä paisteja on helppo käännellä kuumalla pannulla vaikka kahden haarukan avulla.

Paistamisen jälkeen yhteen paistiin työnnetään sisälämpömittari ja paistit nostetaan vuoassa tai pellillä yhtä aikaa 150-asteiseen uuniin. Kypsennystä jatketaan noin kymmenen minuuttia. Kun paistien sisälämpötila on 55–57 astetta, ne ovat sisältä meheviä ja kauniin punertavia. Jos haluat paisteista lähes kypsiä, voit antaa lämpötilan kohota 58–60 asteeseen. 

Vetäytyminen

Tärkeä vaihe lihan valmistuksessa on vetäytyminen. Ennen leikkaamista paistin voi kääriä folioon, jolloin sen lämpö tasaantuu. Kannattaa ottaa huomioon, että tässä vaiheessa lihan kypsyminen jatkuu edelleen.

Kunnolla vetäytyneet paahtopaistit säilyttävät mehevyytensä paremmin leikattaessa. Paahtopaistit voi nostaa tarjolle viipaleina tai puolikkaina, riippuen siitä miten ne haluaa tarjoilla.

Lisukkeet

Tarjoa karitsan paahtopaistit vaikka näiden lisukkeiden kanssa:

  1. Hasselbackan perunapaistoksen ja minttupeston seurassa
  2. Kuuman kaalisalaatin kanssa
  3. Viipaloituna leveän nauhapastan päällä

Reseptit: Dani Hänninen, Sanna Kekäläinen, Raisa Laine ja Minna Rautio-Pakaste

Sisältö jatkuu mainoksen alla