
Blinit ovat talvinen klassikkoruoka, jonka sesonki käynnistyy hiljalleen joulun tienoolla ja pääsee toden teolla vauhtiin tammikuun puolessa välissä. Silloin alkaa useissa ravintoloissa bliniviikot, jotka kestävät aina helmi-maaliskuun vaihteeseen.
Blinien alkuperästä ja "oikeasta" paksuudesta on vaihteleviä mielipiteitä, mutta meillä Suomessa ollaan totuttu kuohkeisiin, paksuihin ja pinnaltaan rapeisiin blineihin. Yhtä mieltä kuitenkin usein ollaan blineille sopivista täytteistä: punasipuli, smetana, mäti ja erilaiset kalamousset sekä -tahnat, kylmäsavuporo, sienisalaatti sekä suolakurkut ja hunaja. Nämä löytyvät käytännössä kaikkien ravintoloiden listoilta.
Perinteiset blinit
Blinit onnistuvat kotikeittiössä loistavasti sekä nopealla aikataululla samaksi illaksi, kuin perinteisemmin seuraavaksi päiväksi kohotetulla taikinalla. Paistamisessa ei kannata kitsastella voin määrässä, sillä se antaa paljon makua ja rapeutta blineille. Kun voin jaksaa kirkastaa ennen paistopuuhiin rupeamista, saa kuohkeat ja rapeat blinit vähemmällä paistokäryllä.
Värikkyyttä ja isompaa kokoa
Blinien paistamisessa on kova homma, ja voi olla haastavaa saada ne pysymään kuumina ja rapeina tarjoiluun asti. Valmiit blinit kannattaa laittaa manhollisimman väljästi uunipellille ja noin 80 asteiseen uuniin odottamaan. Niitä ei kannata uunissa peittää, jotta rapeus ei kärsi.
Paisto-ongelman ratkaisee kuitenkin mahtava blinipannari! Siitä saa pienellä vaivalla kerralla isommallekin porukalle syötävää, ja pannarin täytteissä ja koristelussa voi päästää luovuuden valloilleen. Blinipannari on takuuhitti illanistujaisissa.
Blinitaikinaan voi upottaa myös erilaisia juuressoseita, jolloin niistä saa värikkäitä ja taikina muuttuu hieman makeammaksi. Bataattiblinit, ja punajuuriblinit ovat mukavaa vaihtelua ja piristävät värikkyydellään harmaata tammikuuta.
/soppa365.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/xlpunajuuriblini.jpg?itok=G-0TL7Kn)
Parasta ovat täytteet
Edellä mainittujen täytteiden lisäksi blinien kanssa voi tarjota tietysti mitä mieli tekee. Ideoita saat alta:
Graavisiika ja kantarelliremoulade
Mielenkiintoista että Venäjällä blinit ovat ohuita lättyjä joihin käytetään vehnäjauhoja. Sitten on paksuja lättyjä mutta niitä ei kutsuta blineiksi. Eikä tattarijauhon käyttö taikinassa tee venäläisten mielestä paksuista lätyistä blinejä. Olisi tosi mielenkiintoista tietää mistä tämä blini-nimi näille tattarisille herkkupaloille on saanut alkunsa. Ja onhan myynnissä jopa erityisiä blinipannuja näiden ei-blinien paistamista varten. Olen kysellyt asiasta venäläisiltä sukulaisilta ja tuttavilta ja kolunnut lättyjuttuja ja -ohjeita verkossa mutta tuloksetta. Ruoan ja ruoanlaiton historia ja vanhat reseptit kiinnostavat kovasti.
Tosi hyviä tattarilettusia tuli tällä ohjeella, suosittelen!