Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2970 reseptiä.
Linkitetty 773 keittokirjaan.
Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

Tähtikokki Lari Heleniuksella on hihassaan pari kikkaa, joilla rakastetuista uuniperunoista tulee entistä herkumpia.

Uuniperuna on retroruoka, jota kaikki salaa rakastavat. Michelin-ravintola Olossa kokkaava Lari Helenius kypsentää perunoita ensin hetken kovassa lämmössä ja kääntää loppukypsennyksen ajaksi lämmön lempeämpiin lukuihin. Entä folio? Sitä ammattikokki ei missään nimessä käytä, sillä metallikääre tekee potuista mössöä. "Perunan piilottaminen folioon on kumma jäänne ajoilta, jolloin uuniperunoita myytiin noutoruokana", Lari sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
75 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Ammattikokin uuniperunat ja porotäyte

Ainekset

6
isoa rosamunda-perunaa (tai 12 pientä)
täyte
200
g
poron kylmäsavupaistia
3
suolakurkkua
5
kevätsipulin vartta
1
ruukku
persiljaa
1
rkl
piparjuurta raastettuna
½
sitruuna
100
g
kermaviiliä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
dl
majoneesia
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmäsavuporo ja suolakurkut. Hienonna kevätsipuli ja persilja. Kuori ja raasta piparjuuri, purista sitruunan mehu.
  2. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja anna täytteen maustua kylmässä pari tuntia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä.
  4. Anna perunoiden vetäytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Halkaise ja täytä perunat.

Kommentit (14)

Vanha sinkkumies 76 v

Osaamaton kokki taas tekee näin ja säästää aikaa, sähköä ja tiskiä:

Huuhtele peruna. Pistä haarukalla muutama reikä. Pöristä perunaa mikrossa 3 minuuttia. Käännä peruna toiselle kyljelle ja pöristä lisää 2-3 minuuttia. Kuori peruna. Muusaa se haarukalla, ripottele sekaan suolaa ja sipulisilppua. Lisää seokseen ruokaöljyä kastikkeeksi ja sekoita haarukalla.

Jos sinulla sattuu olemaan jotakin lihaa tai kalaa tms lisukkeeksi, niin lisää se lautasen reunalle. Keitetty kananmunakin käy. Olipa sitä tai ei, niin nauti valmistamasi herkkupanos!

Mihinkään poroherkkuun sinun rahasi eivät koskaan riitä; niitä kansa syö vain edustajiensa suilla ja maksaa laskun veroissaan. Samoin kansa juo jälkiruokakonjakit edustajiensa suihin.

Omaishoitaja äijä 77

Loistava vastine "Vanha sinkkumies 76". Pieni annos perunaa kypsennän myös mikrossa. Hyvin pestynä en kuori lainkaan, silmut ym poistan.

Kallistako?

Poroko kallista? Kyllä poroa on ihan tavallisen tallaajankin vara syödä muutaman kerran vuodessa.

Vierailija

Entä jos perunat tekee hiilloksessa leivinuunissa? Eikö folio silloin tarvita kuitenkin?

Metsäkulman Murre

Ei kai sen foliota tarvitse olla? Joku vanha valmisruuan tai kakun ohut foliovuoka riittää pitämään perunat puhtaina. - Edellyttää tietenkin, että sinulla on sellaisia varastossa. Minulla ei, menevät heti kierrätykseen.  - Kunhan vain teoretisoin.

Vierailija

Minä teen kanssa ilman foliokäärettä. Laitan kyllä folion perunoiden alle, siihen ripottelen hienoa merisuolaa ja teen veitsellä kaksi viiltoa ristiin perunoiden päälle. That`s it!

Vierailija

Pesen perunat ja annan niiden kuivua minkäjälkeen hieron ne esim. olivi öljyllä ja sitten uuniin n.220 asteeseen haarukalla pistämällä tietää koska perunat on kypsiä . Kannataa kokeilla

Isovaali

Siinähän tempaiset kevätsipulinvartta talvella sörsselssöniisi!

Vierailija

@ Isovaali

Koska viimeksi olet käynyt ruokakaupassa? Kannattaisi käydä joskus ja katsoa muutakin kuin eineshyllyn valikoimaa. Kyllä sieltä heviosastolta löytyy viher- eli kevätsipulia kaikkina vuodenaikoina.

Vierailija

Mielenkiintoista luettavaa tai ei ollenkaan siis,
Kukaan teistä ei kommentoinut tätä reseptiä
Harmi ☹️

Pupu

Hyvää tuli, tosin jätin piparjuuren pois täytteestä ja perunat olivat uunissa vähän pidempään. Tein toisen täytteen muuten samana mutta lihan sijaan lämminsavulohta. Perunoita kannattaa tehdä sen verran että jää seuraavalle päivälle lämmitettäväksi. Nams.

Vierailija

Suolakurkku oli liikaa minun makuuni.

Miituu

Olen oppinut kypsentämään uuniperunat raesuolassa uunissa, kietaisu folioon, ristiviillolla peruna rikki, pieni puristus perunaa ulos, soosi päälle... siinä se on. Perunaksi Rosamundaa tai Afraa.

salpietari777

No nyt taas. Ei mitään kommenttia kokin reseptistä, vaan kuinka helpolla saa "hyvää" kun mikrossa tekee ja köyhällä ei ole varaa poroa ostaa. Ja kuinka ennenkin on folioon kääritty ja hyvää tulee. Näitä ohjeita on turha julkaista, helmiä sioille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 373 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Maapähkinävoin rinnalle suureen suosioon noussut keksitahna on helppo valmistaa myös itse. Et tarvitse kuin kolme ainesta ja tehosekoittimen. 

Keksitahna on monikäyttöistä. Se sopii esimerkiksi paahtoleivän päälle levitettäväksi, pannarin tai lettujen päälle hillon sijaan tarjottavaksi tai vaikkapa jäätelön kyytipojaksi. Kokeile myös puuron päällä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 pientä annosta
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Keksitahna eli cookie butter

Ainekset

250
g
keksejä, esimerkiksi Pirkka speculaas tai Lotus Biscoff
100
g
voita
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit monitoimikoneella.
  2. Sulata voi. Lisää voisula ja kondensoitu maito keksimurujen joukkoon. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista.
  3. Säilytä tahna jääkaapissa. Ota se huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Tahna säilyy noin muutaman viikon ajan viileässä säilytettynä. Käytä tahnaa puuron päällä, jäätelön kanssa tai paahtoleivälle tai pullaviipaleelle levitettynä. Kokeile myös pannarin tai lettujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2970 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Klassinen lehtipihvi on hetkessä valmis. Dijoninsinapilla ryyditetty maustevoi antaa sille makua ja mehevyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lehtipihvit ja dijon-maustevoi

Ainekset

4
lehtipihviä
ripaus suolaa
MAUSTEVOI
100
g
voita
8
timjaminoksaa
2
rkl
(luomu)sitruunan kuorta
hienoksi raastettuna
2
rkl
karkeaa dijoninsinappia
2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi. Hienonna timjamin oksat. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi raasteeksi. Sekoita timjami, sitruunankuoriraaste, sinappi ja suola voin joukkoon. Jätä voi pöydälle pehmenemään.

  3. Nostele pihvit tulikuumaan grilliin. Paista noin 1 minuutti ja käännä pihvit heti, kun pinnassa on hyvät grilliraidat. Grillaa pihvit myös toiselta puolelta. Mausta suolalla.

  4. Sekoita voita vielä kerran ja jaa se pihvien päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2970 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Juuri sopivasti kypsynyt lohkeava lohi, pehmeät ja täyteläiset sienet sekä tomaatit kypsennetään öljyyn upotettuina. Nyt ei ole kuitenkaan kyse uppopaistamisesta, vaan hellävaraisemmasta ravintoloiden suosimasta tavasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Confit-kypsennetyt sienet, tomaatit ja lohi

Ainekset

1
l
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
2
isoa portobellosientä
100
g
kirsikkatomaatteja (tertussa)
10
timjaminoksaa
2
kokonaista valkosipulia
400
g
ruodotonta lohifileetä
1
tl
merisuolaa
Paahdettu valkosipulitahna
2
confit-kypsennettyä valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
omenaviinietikkaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2
ruukku
tuoretta oreganoa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Puhdista sienet ja pese tomaatit.
  2. Mittaa uuninkestävään vuokaan 1 litra öljyä. Laita sienet, tomaatit, kokonaiset valkosipulit ja timjaminoksat öljyyn niin, että ne peittyvät kokonaan. Peitä vuoka foliolla ja laita se uuniin noin 30 minuutiksi. Tällöin öljy kuumenee noin 80-asteiseksi.
  3. Mausta tällä välin lohifileen pinta merisuolalla.
  4. Ota vuoka uunista. Poista folio ja nosta kasvikset reikäkauhalla toiseen astiaan. Anna öljyn jäähtyä huoneenlämmössä 60–70-asteiseksi. Tähän menee noin 30 minuuttia. Öljy tuntuu tällöin edelleen kuumalta, mutta ei polta. Pyyhi lohen pinta kuivaksi ja laita se öljyyn. Anna lohen kypsyä jäähtyvässä öljyssä noin 20–25 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Öljy jäähtyy tällöin noin 40-asteiseksi.
  5. Tee valkosipulitahna. Halkaise valkosipulit poikittain. Purista pehmenneet kynnet kulhoon tai mortteliin. Painele ne ruokalusikalla tai morttelilla hienoksi tahnaksi ja lisää joukkoon oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, merisuolaa ja mustapippuria.
  6. Viipaloi portobellot ja halkaise herkkusienet. Irrota tomaatit tertuista. Laita sienet ja tomaatit kulhoon. Hienonna joukkoon oreganoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita. Tarjoa lohen ja valkosipulitahnan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2970 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Vuokakakku on täydellinen mökki-tuliainen, sillä se kootaan suoraan vuokaan ja on siis helppo kuljettaa kylmälaukussa. Päälliset lisätään perillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
30 min + vetäytyminen 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Tuliaiskakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
mantelijauhetta
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
tuoreita mansikoita
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
rkl
sokeria
2–3
rkl
ruusuvettä
dl
kuohukermaa
KUORRUTUS
dl
kuohukermaa
n. 1
l
tuoreita mansikoita
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja levitä se pellin kokoiseksi levyksi. Kypsennä uunissa noin 8 minuuttia tai kunnes leivonnainen on pinnaltaan kauniin ruskea ja kypsä. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia. Kumoa pohja puhtaalle leivinpaperille jäähtymään. Irrota paistopaperi.

  2. Perkaa mansikat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi kulhoon. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja ruusuvesi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen. Maista, ja lisää ruusuvettä tarvittaessa.

  3. Valitse kakulle suorakaiteen mallinen vuoka (noin 18 cm x 26 cm). Leikkaa kakkupohja kolmeksi vuoan kokoiseksi palaksi ja laita yksi pala vuoan pohjalle. Lusikoi pohjalle puolet täytteestä. Laita seuraava kakkupohja vuokaan ja levitä loppu täyte päälle. Nosta viimeinen pohja päällimmäiseksi. Anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.

  4. Vaahdota kerma ja levitä rennosti kakun päälle. Koristele puolitetuilla ja viipaloiduilla mansikoilla.

Kommentit (0)