Mausta kakkutaikina kanelilla, neilikalla ja inkiväärillä, upota mokkapaloihin piparitaikinanoppia tai tee juustokakun pohja piparkakkumurskasta. Joulun piparisimmat herkut tulevat tässä!

Koko pellin mitalla

Piparimokkapalalevystä riittää vaikka koko suvulle. Jujuna on maustaa mokkapalataikina piparkakkumausteella ja upottaa taikinaan piparitaikinakuutioita, jotka maistuvat mehevinä sattumina mokkapalaa haukatessa. Kuorrutukseen kannattaa lisätä kahvia erissä, jotta koostumuksesta saa sopivan paksun mutta notkean. Levitä se jäähtyneelle levylle ja anna jähmettyä. Leikkaa piparimokkapalat pieniksi paloiksi ja tarjoa rennosti suoraan pelliltä.

Juustokakku ilman liivatetta

Tähän piparijuustokakkuun ei tarvita uunia eikä liivatteita. Piparimurskasta ja voisulasta sekoitetun pohjan täälle lisätään sitruunalla maustettu tuorejuusto-kermaseos. Täyte ei varsinaisesti hyydy, mutta se hieman napakoituu jääkaapissa. Sitruunamehua kannattaa lisätä maistellen, jotta lopputuloksesta saa mieleisensä. Käytä vain täysrasvaista tuorejuustoa, sillä kevytversiot löystyvät helposti. Pehmeärakenteinen piparijuustokakku sopii yhtä hyvin kahvipöytään tai joulun jälkkäriksi.

Mutakakku jouluasussa

Klassinen mutakakku muuntuu pienillä lisäyksillä jouluiseksi. Ideana tyhjentää maustekaapin inkivääri-, kaneli- ja neilikkapussien pohjat tuttuun suklaakakkutaikinaan. Jos kaapistasi löytyy valmista piparkakkumaustetta, voit vaihtaa mausteet yhtä hyvin siihen. Täyteläisen makunsa ja tummanpuhuvan ulkonäkönsä kakku saa muscovadosokerista. Myös fariinisokeri käy tarkoitukseen. Varo paistamasta kakkua läpikypsäksi, piparimutakakun ihanuus piilee nimittäin tietenkin tahmeassa rakenteessa.

Piparitaikinan ystäville

Rennon herkulliseen piparisuklaakakkuun hupenee koko paketillinen valmista piparitaikinaa. Kakkutaikina valmistuu kattilassa sekoittamalla suklaa-voisulan joukkoon muut ainekset. Lopuksi joukkoon käännellään piparitaikinanoppia ja koko satsi kaadetaan irtopohjavuokaan paistumaan. Jos haluaa maksimoida nautinnon, pehmeäksi kypsennetyn kakun voi kuorruttaa kermavaahdolla ja suklaaviiruilla. Puuttuuko mitään? Piparitaikinafriikkien joukko jakamaan tämä ihanuus.

Kun et jaksa kaulia

Piparicookieiden idea kannattaa muistaa, kun jääkaapin uumenista löytyy nökäre piparitaikinaa, mutta kauliminen ei enää maistu. Taikinan voi nimittäin paitsi pilkkoa suklaakakku- tai mokkapalataikinaan kuten edellä, myös leipoa rennoiksi cookieiksi. Sekoita piparitaikinan joukkoon kaapista löytyviä suklaita ja halutessasi myös pähkinöitä rouhittuna. Muotoile pötköksi, leikkaa paloiksi ja paista. Piparicookiet maistuvat myös lämpiminä glögin kanssa.

Kuvat Anna Huovinen, Riikka Kaila, Emilia Kolari ja Tuomas Kolehmainen.