Kuva Arto Vuohelainen.
Kuva Arto Vuohelainen.

Piparkakun tuoksu tuo joulun lähemmäs. Leivo piparit Soppa365:n parhailla ohjeilla.

Jokaisen suvussa kulkee perimätietona piparkakkutaikinan ohje, joka on juuri se oikea ja paras. Ainakin sille suvulle.

Piparkakkutaikinat ja paistotavat voivat vaihdella, mutta muutama asia on yleispätevä: 

  1. Liian pehmeä taikina tarraa leivonta-alustaan kiinni, ja liian kylmä taikina taas murtuu helposti. On taitolaji pitää taikina juuri leivontaan sopivan lämpöisenä. Se selviää vain kokeilemalla ja ottamalla taikinaa leivottavaksi pala kerrallaan.
  2. Piparitaikina on liian hyvää raakana, eikä edes vatsanpurujen uhka saa pidettyä näppejä erossa. Laita taikina lukolliseen säilytysastiaan ja anna avain jemmaan luotettaviin käsiin, jotta taikinaa säilyy leivontahetkeen asti.
  3. Myös valmiista pakastetaikinoista saa leivottua kelpoja pipareita. Jos perimätieto parhaasta piparitaikinasta on ohittanut juuri sinun sukusi, ei siis hätää. Valmistaikinoistakin leivottujen pipareiden tuoksu kuljettaa mielen suoraan aattoon asti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Klassikkopiparit

Valitse joku klassisista pipariohjeistamme, kun haluat pipareiden tuoksuvan ja maistuvan siltä kuin aina ennenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Piparkakkujen paistolämpötila vaikuttaa paljon lopputulokseen. Vaaleammat ja pehmeämmät piparkakut paistuvat lempeässä 175 asteen lämmössä:

Kuumemmassa, 200 asteessa paistetuista pipareista tulee hieman rapeampia, tummempia ja paahteisempia:

Myös siirappiset joulupiparit paistetaan rapeiksi kuumassa lämmössä. Niissä on noin puolet enemmän siirappia kuin perinteisissä:

Nekkupiparit koukuttavat rapeudellaan:

 

Tuunatut piparit

Leivo taikinaan lisää makua, muotoile se kranssiksi tai tuunaa sipseiksi. Näissä pipareissa on mausteena ripaus hauskuutta!

Näyttävä piparikranssi leivotaan kahden pippurin taikinasta. Musta- ja maustepippuri maustavat muuten perinteistä piparitaikinaa:

Piparkakut voi myös leipoa tikun nokkaan ihaniksi tikkupipareiksi:

Pipareista tulee leivoksia, kun kahden piparkakun väliin sulattaa valkoista tai tummaa suklaata:

Kun piparitaikinasta kaulii hyvin ohuita pipareita ja paistaa vain muutaman minuutin ajan 225 asteessa, saa ihania piparisipsejä esimerkiksi juustolautaselle:

Kikherneistä, murskatuista banaaneista, taateleista ja heraproteiinijauheesta leivotut piparit ovat terveellinen versio joulun perinneherkuista:

Turkinpippurirouhe tuunaa pakastetaikinasta vielä paremman!

Sisältö jatkuu mainoksen alla