Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emma Nordlund

Näyttävä, mutta helppo piparitalo syntyy yhdestä taikinapaketista. Tulostettavat kaavat takaavat onnistuneen lopputuloksen!

Tallenna kuva itsellesi ja printtaa A3-kokoiselle paperille. Tällöin kaavat tulostuvat oikeassa koossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 talo
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Helppo piparkakkutalo ja kaavat

Ainekset

1
pkt (500 g)
piparkakkutaikinaa
1
dl
sokeria (kokoamiseen)
Koristeluun
1
putkilo
valkoista koristelugeeliä (esim. Dr. Oetker)
ranskanpastilleja
pehmeä hopeahelmi -koristelukuulia

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Kaulitse taikinalevy leivinpaperin päällä 3–4 mm paksuiseksi levyksi. Vedä taikinalevy ja leivinpaperi uuninpellin päälle. Leikkaa talon osat veitsellä kaavojen mukaan ja muista ottaa ovi talteen. Kaulitse lopusta taikinasta talolle aluslevy (halkaisija noin 20 cm). Jätä talon osien väliin tilaa, jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni paistamisen aikana.
  3. Paista talon osia noin 5–8 minuuttia. Ovi paistuu nopeammin kuin muut osat, joten ota se uunista ennen muita.
  4. Anna piparkakkutalon osien jäähtyä huoneenlämpöisiksi tai mielellään vielä kylmemmiksi (esim. lasitetulla parvekkeella). Osat kovettuvat jäähtyessään, ja silloin niitä on helpompi käsitellä.
  5. Koristele talon osat. Vaakatasossa olevia osia on helpompi koristella kuin valmiiksi koottua taloa. Pursota valkoisella geelillä kehykset ikkunoihin ja oven ympärille. Tee muita haluamiasi koristeita. Paina koristekuulia vielä pehmeään geeliin. Kiinnitä ranskanpastillit kattoon käyttäen geeliä "liimana".
  6. Kokoa talo. Sulata sokeri paistinpannussa ja anna sen saada hieman väriä. Varo, ettet polta sokeria. Kasta talon liitoskohdat varovasti sulaan sokeriin ja paina heti vastakkain, koska sokeri kovettuu nopeasti. Yhdistä ensin seinät ja viimeisenä katto.
  7. Ripottele talon päälle tomusokeria lumeksi.

Kootut vinkit:

Mikäli teet talon vain koristeeksi, voit liimata sen pikaliimalla. Tällöin vältyt tulikuuman sokerin kanssa työskentelyltä.

Jos teet taikinan itse, lisää jauhojen määrää, jotta taikinasta tulee tarpeeksi tiivistä. Pehmeä taikina leviää uunissa, eivätkä osat välttämättä enää sovi toisiinsa.

Kaupassa myydään kiinnitysainetta myös valmiina, mutta sulatettu sokeri on huomattavasti kestävämpää.

Kommentit (4)

Vierailija

Helppous päättyi siihen, että pitää tulostaa A3-kokoiselle paperille...

Vierailija

Just joo, kaikillahan on A3-tulostin?!?!

Mummo maalta

Voihan sen tulostaa A4:lle ja suhteessa suurentaa. Sehän on helppoa.

Vierailija

Tai zoomaatte tietokoneen näytöltä oikean kokoiseksi ja piirrätte siitä suoraan leivinpaperille niin ei tarvitse tulostaa mitään. :) 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1033 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Mitä saadaan, kun reunustetaan valkohomejuustokiekko yrteillä maustetulla joulutorttutaikinalla? Täydellinen suolainen tarjottava glögin seuraan. Repäise spiraalista pala, kasta sulaan juustoon ja haukkaa!

Torttutaikinalevyt sulavat 20 minuutissa. Älä sulata levyjä liian aikaisin, silloin niiden käsittelystä tulee vaikeampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juustospiraali

Ainekset

4
torttutaikinalevyä
2
rosmariininoksaa
10
timjaminoksaa
3
rkl
hunajaa
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria myllystä
1
camembert-juustokiekko
Koristeluun
tuoretta rosmariinia

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyt. Irrota rosmariinin lehdet ruodista. Hienonna ne ja timjami. Sekoita hunaja, öljy, yrtit ja pippuri.
  2. Leikkaa juustokiekon pintaan ristikko.
  3. Sudi torttutaikinaan yrttiseos pullisudin avulla. Ota kolme levyä ja leikkaa niistä jokainen pituussuunnassa neljäksi suikaleeksi. Muotoile neljäs levy juustokiekon alle ja ympärille. Aseta se pellin keskelle. Kasaa ympärille loput taikinasta. Kierrä taikinasuikaleet spiraaleiksi ja asettele ne tiiviisti juuston ympärille. Nipistele taikinakierteitä yhteen, jotta ne pysyvät hyvin juuston vieressä.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes taikina ruskistuu.
  5. Koristele juustokiekko rosmariinilla.

Vinkki! Tarjoa juustokierre heti, koska juusto on parhaimmillaan sulana.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1033 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Joulutorttu meni kierteelle! Tutuista aineksista saa helposti ihan uudennäköisiä kierretorttuja. Kokeile ja ihastu!

Älä paista torttuja liikaa. Kun torttu on juuri ja juuri kypsä, se on mehevä eikä kuiva ja mureneva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
20 min + 15 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kierretortut

Ainekset

5
(500 g)
torttutaikinalevyä
noin ½
prk (à 300 g)
paistonkestävää luumumarmeladia
1
muna

Työvaiheet

  1. Anna torttutaikinalevyjen sulaa ja leikkaa ne puoliksi. 
  2. Levitä ohut kerros luumuhilloa tai muuta täytettä jokaiselle levylle. Jätä oikeaan reunaan ½ senttiä tyhjää tilaa.
  3. Rullaa levy tiiviiksi rullaksi vasemmalta oikealle.
  4. Leikkaa rulla halki saksilla tai terävällä veitsellä. Älä leikkaa ihan loppuun asti vaan jätä taikinarulla ylhäältä vähän kiinni.
  5. Kierrä rullan puoliskot kaksi kertaa toistensa ympäri. Nipistä lopusta tiukasti kiinni.
  6. Voitele tortut munalla. Paista 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Täytetyt kesäkurpitsat ovat aivan uskomattoman maukkaita! Täytteeseen voi laittaa oikeastaan mitä vaan ja sitä voi muokata sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Halutessaan jauhelihan voi korvata härkiksellä. Kesäkurpitsat ovat niin hyviä, että nämä sopivat vaikkapa viikonlopun...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt kesäkurpitsat

Ainekset

1 iso tai 2 pienempää
kesäkurpitsaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
250
g
naudan jauhelihaa
1
punasipuli
2
valkosipulin kynttä
1
prk
punaisia säilykelinssejä
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
prk
creme fraichea
100
g
juustoraastetta
1
nippu
tuoretta basilikaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä tai karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen.
Huuhtele kesäkurpitsa. Kesäkurpitsa halkaistaan pituussuunnassa.
Pehmeä sisusta koverretaan lusikan avulla pois.
Paloittele kesäkurpitsat haluamasi kokoisiksi paloiksi. (Kahteen tai neljään osaan.)
Pirskottele niiden päälle oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa.
Esipaista uunissa 15 minuuttia.

2. Aloita täytteen valmistus ruskistamalla jauheliha.
Hienonna sipuli, valkosipulin kynnet ja paloittele kesäkurpitsan sisusta arpakuution kokoisiksi paloiksi.
Lisää jauhelihan joukkoon hienonnetut sipulit ja paloiteltu kesäkurpitsa.
Paista pari minuuttia. Lisää seokseen valutetut linssit.
Mausta suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja juustokuminalla.
Lisää creme fraiche ja tarkista maku.

3. Täytä esipaistetut kesäkurpitsat jauhelihaseoksella.
Ripottele päälle juustoraastetta.
Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.

4. Viimeistele kesäkurpitsat basilikalla, granaattiomenan siemenillä ja karhunvatukoilla.
Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2099 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tee pullataikina vaihteeksi piimään ja anna sen kohota rauhassa jääkaapissa. Tuloksena on superpehmeä ja raikas bostonkakku. Mehevässä täytteessä maistuvat puolukat ja rosmariini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t + kohotukset 12 t + 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukka-piimäboston

Ainekset

2 1/5
dl
rasvatonta piimää
vajaa ½
palaa (20 g)
hiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
1
kananmuna
n. 8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
jauhoja leivontaan
1
kananmuna voiteluun
Täyte
2
dl
puolukoita
1
dl
fariinisokeria
1
rkl
perunajauhoja
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
Kuorrutus
2
rkl
piimää
2
dl
tomusokeria
Koristelu
1
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Laita kylmä piimä isoon kulhoon. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes se on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Alusta vehnäjauhot ja pehmeä voi taikinaan ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja laita jääkaappiin noin 12 tunniksi.
  2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø noin 25 cm) pohjalle ja voitele vuoan reunat.
  3. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on kimmoisaa, noin 10 minuuttia. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 35 x 45 cm:n kokoiseksi levyksi.
  4. Sekoita puolukat, fariinisokeri ja perunajauho keskenään. Sekoita toisessa kulhossa voi ja vaniljasokeri. Hienonna rosmariini joukkoon. Levitä voiseos tasaisesti taikinalevylle ja lusikoi puolukkatäyte voin päälle. Kääri levy pitkiltä sivulta rullaksi ja nipistele sormin kiinni. Leikkaa rulla 10 palaan ja laita palat vuokaan. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pulla kananmunalla ja kypsennä uunin alatasossa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen irrottamista vuoasta.
  6. Sekoita kuorrutteen piimä ja tomusokeri tasaiseksi. Lusikoi kuorrute jäähtyneen bostonin päälle. Ripottele puolukoita pinnalle.

Kommentit (0)