Jäädyke eli parfait on klassikko, joka ansaitsee paikkansa joulunajan jälkiruokapöydässä. Katso reseptit, joilla juhla-ateria saa arvoisensa päätöksen!

Sesongin juhlaruokien runsaiden makujen jälkeen suu kaipaa jotain raikasta ja makeaa. Herkullinen jäädyke on jouluaterialle täydellisen sopiva lopetus – myös kokin kannalta. Jäädyke on helppo valmistaa ennalta pakastimeen ja ottaa sulamaan, kun aika on. Iso jäädykekakku sulaa lusikoitavaksi noin puolessa tunnissa, pienemmät annokset nopeammin. Sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa, jolloin jäädykkeen rakenne pehmenee tasaisesti.

1. Suklainen pikajäädyke

Nutellasta ja banaanista valmistuva pikajäädyke on jälkkäripöydän takuuvarma hitti! Tähän saat upotettua myös jo hieman ylikypsät banaanit.

Suklaisen pikajäädykkeen reseptiin pääset tästä!

2. Kuusijäädyke

Tässä hienostuneessa jälkiruassa kiehtova kuusi kohtaa viettelevän vaniljan. Appelsiinin kuoriraaste viimeistelee makuelämyksen, joka on kuin talvinen metsä lautasella.

Kuusijäädykkeen reseptin löydät täältä!

3. Puolukkasemifreddo

Tämän jäädykkeen juju piilee klassisissa sesongin raaka-aineissa. Samettisen semifreddon muodossa ne maistuvat taivaallisen hyviltä. Mikä parasta, herkun voit hyvin tehdä valmiiksi pakkaseen jopa pari viikkoa etukäteen!

Katso puolukkasemifreddon ohje täältä.

4. Samppanjagranita

Ylellinen samppanjan ja sitruunankuoren maustama granita eli italialainen jäädyke toimii erityisen kevyenä jälkiruokana ja sopii myös vegaaneille. Kokeile myös keventävänä väliruokana, kun illallinen on muuten tuhti tai pitkä.

Samppanjagranitan ohjeeseen pääset tästä!

5. Jäädytetty marenkikakku

Juhlava jäädykekakku vangitsee katseet ja hellii vaativampiakin herkkusuita. Kakun saloihin lukeutuvat kahvin, kardemumman ja tumman suklaan lisäksi samettisen pehmeä jogurttitäyte ja rouskuva marenki.

Katso jäädytetyn marenkikakun ohje täältä.

6. Marjajäädyke

Jälkiruokien klassikko, joka ei petä koskaan. Kotimaiset marjat ja hillitty sokerin määrä takaavat raikkaan, mutta maukkaan lopputuloksen. Täydellinen päätös aterialle!

Marjajäädykkeen reseptin löydät täältä.

Keksipohjaiset juustokakut ovat käteviä, kun haluaa unohtaa uunin käytön ja tehdä kakun hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokosimme yhteen neljä juustokakkua, joissa kaikissa maistuu kesä.

1. Limoncello-juustokakku. Tyylikäs sitruunainen juustokakku yhdistää italialaiset ihanuudet, mascarponejuuston ja limoncello-liköörin. Tämä kakku on rennon koristelijan riemuvoitto: pinnalle kaadetaan sitruunasiivuista keitetty siirappi, joka saa valua houkuttelevasti pitkin reunoja. Jos haluat kakusta korkean, tee se halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Voit hyvin tehdä liivatteella hyydytettävän kakun jääkaappiin päivää ennen tarjoamista.

 

2. Mansikka-kookosjuustokakku. Tämä uuniton juustokakku onnistuu ilman liivatetta. Tee se leivinpaperilla vuorattuun brownievuokaan tai isohkoon, halkaisijaltaan 26-28-senttiseen irtopohjavuokaan. Täyte jää pehmeäksi, joten se on parhaimmillaan kakussa suhteellisen ohuena kerroksena. Kakku saa kookoskermasta ihanan maun. Vuoraa pinta mansikkaviipaleilla, jotta niitä riittää joka palaan.

 

3. Tikkataulukakku. Mintulta, limetiltä ja valkosuklaalta maistuva tikkataulu on napakymppi kesäjuhlissa! Kakku on helpompi tehdä kuin miltä se vaikuttaa. Ideana on valmistaa löysä jogurttikermavaahto, josta puolet värjätään elintarvikevärillä kevyen vihreäksi. Eriväriset täytteet valutetaan vuorotellen vuokaan. Koska täyte on löysäää, varaa hyytymiseen kunnolla aikaa. Jos haluat oikaista koristeiden kanssa, osta valmiita suklaanumeroita pinnalle.

 

4. Ruusuinen punaherukka-juustokakku. Loppukesän tyylikkäin juustokakku höystetään punaherukoilla ja maustetaan ruusuvedellä. Valmista se muiden liivatteella hyydytettävien kakkujen tavoin ajoissa jääkaappiin. Vaniljaista jogurttitäytettä tulee runsaasti, joten kasaa kakku halkaisijaltaan vähintään 22-senttiseen vuokaan. Koristelu on helppoa: kerää puhtaalta paikalta pensasruusun kukkia ja nostele ne punaherukoiden kanssa kakun pinnalle.

Kuvat Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Riikka Kaila.

Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.