Marjajäädyke on klassinen ja raikas jälkiruoka, jonka voi tehdä pakastimeen hyvissä ajoin. Ota jäädyke sulamaan jääkaappiin noin puoli tuntia ennen tarjoilua, niin sen rakenne on parhaimmillaan.
Juhlapäivinä jääkaappi täyttyy helposti erilaisista ruuista ja aineksista. Silloin hyvä vaihtoehto jälkiruoaksi on jäädyke, jonka voi valmistaa pakastimeen jo hyvissä ajoin ennen juhlaa.
Marjajäädyke on raikkaan kermainen klassikko, jonka maku muuntuu marjojen mukaan. Oheisessa ohjeessa jäädykkeeseen käytetään kotimaisia vadelmia ja mustikoita.
Kuohkea rakenne saadaan aikaan vaahdottamalla sekä valkuaiset että kerma. Kun ainekset yhdistää keveästi nostellen, vaahto säilyttää ilmavuutensa.
Massasta voi valmistaa yhden ison tai monta pientä annosjäädykettä. Parhaiten jäädykkeen kumoaminen onnistuu taipuisasta silikonivuoasta, mutta myös tavallinen kakkuvuoka sopii tarkoitukseen. Sitä käytettäessä vuoka kastetaan hetkeksi lämpimään veteen, jolloin jäädyke irtoaa kauniisti vadille.
Marjajäädyke
Ainekset
Työvaiheet
- Lisää piimään keltuaiset, sokeri ja soseutetut tai survotut marjat.
- Vatkaa kuohukerma ja valkuaiset erikseen vaahdoksi. Lisää nostellen marjamassaan.
- Huuhtele (silikoninen) jäädykevuoka kylmällä vedellä. Lisää massa astiaan ja nosta peitettynä pakastimeen. Anna jäätyä vähintään vuorokauden ajan.
- Kumoa jäädyke vadille noin puoli tuntia ennen tarjoilua ja anna sen pehmetä jääkaapissa. Viimeistele marjoilla.
Vinkki: Voit jakaa massan myös pieniin silikonisiin tai kartonkisiin annosvuokiin, jolloin niitä voi ottaa tarjolle tarvittavan määrän.