
Jäädyke on herkkua ihan sellaisenaankin, ilman siirappia ja krokanttia.
Puolukkasemifreddo
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita puolukkaraidasta. Soseuta puolukat sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Lisää sokeri.
- Sulata suklaa kerman kanssa liedellä vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Jätä seos huoneenlämpöön muiden valmistelujen ajaksi.
- Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma omassa kulhossaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
- Sekoita kulhossa mascarpone ja inkivääri. Lisää keltuaisvaahto, kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto kevyesti nuolijalla nostellen.
- Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (vetoisuus noin 1,5 l) kelmulla. Kaada seoksesta 1/3 vuokaan, levitä päälle puolet puolukkasoseesta ja puolet sulatetusta suklaasta. Toista sama siten että kermaseosta tulee päällimmäiseksi. Peitä vuoka huolellisesti kelmulla ja siirrä pakastimeen vähintään 8 tunniksi. Voit tehdä semifreddon pakastimeen pari viikkoa etukäteen.
- Ota semifreddo huoneenlämpöön 1/2 tuntia ennen tarjoilua. Kumoa se hieman pehmenneenä tarjoiluvadille. Voit tarjota lisukkeena joulusiirappia (ks. ohje alhaalla) tai krokanttia (ks. ohje alhaalla).
Punainen siirappi
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä puolukoita ja vettä noin 5 minuuttia. Kaada tiheän siivilän läpi ja painele irtoava mehu lusikalla.
- Kaada neste takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes seos on siirappimaista.
(20 min, noin 2 ½ dl)
Krokantti
Ainekset
Työvaiheet
- Pilko mantelit veitsellä muutamaan osaan.
- Sulata sokeri paistinpannussa alhaisella lämmöllä, kunnes se on juoksevaa ja kullanruskeaa. Varo polttamista. Lisää mantelit. Sammuta lämpö ja anna pannun olla levyllä vielä 2–3 minuuttia. Kaada seos leivinpaperillelevyksi ja anna kovettua noin 5 minuuttia.
- Murskaa krokantti kahden leivinpaperin välissä esimerkiksi lihanuijalla.