Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 120 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Minttupestokaritsa on tarjoaa klassiset pääsiäismaut uudella tavalla. Varaa paahtopaistin maustumiseen ainakin kahdeksan tuntia. Kypsentäminen käykin sitten äkkiä, 20 minuutissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + marinointi 8 t
Vaikeustaso
Helppo

Karitsan paahtopaisti ja minttupesto

Ainekset

800
g
karitsan paahtopaistia
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
1
rkl
öljyä
Marinadi
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
1/2
dl
punaviiniä
2
rkl
juoksevaa hunajaa
2
rosmariininoksaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee ensin marinadi. Painele valkosipulinkynsiä veitsenlappeella. Irrota kuoret. Laita valkosipulit ja muut marinadin ainekset kulhoon. Kääntele paistit marinadin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa 8 tuntia.
  2. Ota paistit huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  3. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Paista lihoihin väri pannussa voi-öljyseoksessa. Jos käytät paistolämpömittaria, työnnä se yhden paistin paksuimpaan kohtaan. Siirrä lihat uunivuokaan. Kypsennä uunissa 15 minuuttia tai kunnes paistin sisälämpö on 58 astetta. Ota vuoka uunista ja peitä se foliolla. Anna lihojen vetäytyä 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Minttupesto

Ainekset

1
dl
mintunlehtiä
1
dl
basilikanlehtiä
1
dl
parmesaania raastettuna
1
pieni valkosipulinkynsi
1
dl
manteleita
1
rkl
kapriksia
1 1/2
dl
neitsytoliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Irrota lehdet yrttien oksista. Raasta parmesaani. Kuori valko-sipulinkynsi. Paahda manteleihin kaunis väri kuivassa kuumassa pannussa koko ajan sekoitellen.
  2. Laita yrtit, parmesaaniraaste, valkosipuli, mantelit ja kaprikset korkeaan kulhoon. Lisää 1 dl öljyä ja sitruunamehu. Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi.
  3. Lisää öljyä sen verran, että pestosta tulee lusikoitavaa. Mausta pesto suolalla ja pippurilla.

Hasselbackan perunapaistos

Ainekset

1
kg
kiinteää perunaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1 + 1/2
dl
voisulaa (140 g)
1
dl
panko- tai korppujauhoja
1
dl
juustoraastetta (esim. Västerbotten)
tuoretta timjamia mausteeksi

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuori perunat ja leikkaa niihin ohuita viiltoja siten, että viillot yltävät lähes pohjaan, mutta perunat pysyvät koossa. Laita perunat uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sulata voi. Valuta 1 dl voisulaa perunoille.
  2. Kypsennä perunoita uunin keskitasossa 20 minuuttia. Valele paistamisen aikana jäljelle jääneellä voisulalla.
  3. Yhdistä korppujauhot ja juustoraaste. Ripottele seos perunoille. Kypsennä vielä 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta tuoreella timjamilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Ensin keitetään mausteinen luumukastike, sitten paistetaan pankolla leivitetyt kasslerleikkeet. Lopuksi wokataan sellerit ja kurkut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Possu-tonkatsu, selleri-kurkkuwokki ja luumukastike

Ainekset

600
g
porsaan kassleria
2
kananmunaa
1
dl
vehnäjauhoja
3
dl
panko- tai korppujauhoja
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
rypsiöljyä
Luumukastike
4-5
luumua
1
sipuli
1 1/2
dl
fariinisokeria
3/4
dl
punaviinietikkaa
1/2
dl
worcesterkastiketta
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
srirachakastiketta
1/2
tl
jauhettua muskottipähkinää
1/2
tl
kanelia
Selleri-kurkkuwokki
4
varsisellerin vartta
1
kurkku
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
soijakastiketta
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
sokeria
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee ensin luumukastike. Puolita luumut ja poista kivet. Pilko sipuli. Kiehauta luumut, sipuli, sokeri ja etikka kasarissa. Raasta inkivääri joukkoon, keitä 5 minuuttia ja lisää sitten loput aineet. Keitä matalalla lämmöllä 10 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja painele siivilän läpi.
  2. Valmistele wokkiin tulevat kasvikset. Viipaloi sellerit vinottain. Halkaise kurkut ja kaavi siemenet pois teelusikalla. Leikkaa kurkut noin 1 cm:n paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  3. Tee tonkatsut. Leikkaa kassler neljäksi pihviksi. Nuiji liha kelmun välissä ½ cm paksuiksi pihveiksi. Riko kananmunien rakenne laakeassa kulhossa. Levitä vehnäjauhot toiseen kulhoon ja pankojauho kolmanteen. Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Leivitä possut puuteroimalla ne ensin vehnäjauhoissa, kastamalla sitten kauttaaltaan kananmunassa ja pyörittelemällä lopuksi hyvin pankojauhossa.
  4. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Testaa öljyn lämpötila tiputtamalla siihen pankojauhomuru: öljy on sopivan kuumaa, kun jauhomuru alkaa tiristä heti, mutta ei pala vaan ruskistuu kauniisti. Paista pihvit yksi kerrallaan kuumassa öljyssä molemmilta puolilta rapeiksi ja kullanruskeiksi. Siirrä talouspaperille valumaan.
  5. Tee wokki loppuun. Sekoita pienessä kulhossa soijakastike, etikka ja sokeri. Kuumenna rypsiöljy wokkipannussa ja lisää sellerinpalat. Paista sekoitellen noin minuutti, lisää sitten kurkut ja valkosipulit ja paista vielä 10–20 sekuntia. Lisää soijakastikeetikka-sokeriseos ja jatka paistamista 15 sekuntia koko ajan sekoittaen. Kaada kasvikset kulhoon. Koristele seesaminsiemenillä. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lorauksella soijakastiketta.
  6. Suikaloi possunleikkeet ja tarjoa ne luumukastikkeen, selleri-kurkkuwokin ja majoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Tiina-Rakel Liekki KUVA Tuomas Kolehmainen

Marinoidut porkkanat ovat mainio lisuke melkein mille vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min +porkkanoiden marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Karitsan sisäfilee, valkosipuliporkkanat ja jogurttikastike

Ainekset

500
g
porkkanoita
Marinadi
1
sitruunan mehu + kuori
2
rkl
tuoretta timjamia
½
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulin kynsi
2
tl
juoksevaa hunajaa
½
tl
merisuolaa
Karitsan sisäfilee
500
g
luomukaritsan sisäfileetä
voita ja öljyä paistamiseen
2
tl
ras el hanoutia
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
2
rkl
tuoretta timjamia
Kastike
1
ruukku
minttua
1/2
sitruunan mehu + kuori
3
dl
turkkilaista jugurttia
1
tl
sinappia
1/2
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä viipaleet puolikypsiksi, 10–15 minuuttia.
  2. Tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna timjami ja säästä siitä puolet ruuan viimeistelyyn. Raasta sitruunan keltaisesta kuoriosasta 2 tl hienoa raastetta ja purista hedelmästä mehu. Säästä puolet raasteesta ja mehusta kastikkeeseen. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada se porkkanoille. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.
  3. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Poista tarvittaessa ohut kalvo lihan pinnalta. Paista lihaa pannussa voi-öljyseoksessa noin 1 minuutti/puoli. Liha saa jäädä sisältä punertavaksi. Mausta ras el hanoutilla, suolalla ja pippurilla. Peitä liha foliolla ja anna vetäytyä 10 ennen viipaloimista.
  4. Tee kastike. Hienonna minttu ja sekoita se aiemmin puristetun sitruunamehun ja kuoriraasteen kanssa jogurttiin. Lisää sinappi ja suola. Tarjoa kastike karitsan ja valkosipuliporkkanoiden kanssa. Viimeistele annos timjamilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Mika Roito KUVA Tuomas Kolehmainen

Huippukokki Mika Roiton lammaspizzassa maistuvat pääsiäisen tutut maut. Se on myös loistava hävikkiherkku, sillä siihen saa upotettua edelliseltä aterialta jääneet lampaanpaistin rippeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 h + lammas 4 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pääsiäispizza

Ainekset

Pohja
7
dl
00-vehnäjauhoja
7
g (¾ ps)
kuivahiivaa
dl
kädenlämpöistä vettä
2
tl
hienoa merisuolaa
2
tl
oliiviöljyä
Kastike
1
valkosipulinkynsi
2
tl
oliiviöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vettä
1
rkl
punaviinietikkaa
½
tl
sokeria
½
tl
hienoa merisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Täytteet
450
g
ylikypsää lampaanniskaa tai -potkaa (katso linkki reseptiin alhaalta)

Työvaiheet

  1. Valmista lampaanpotka etukäteen alhaalta löytyvän ohjeen mukaan.
  2. Sekoita jauhot ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa. Lisää 1½ dl vettä ja vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia. Sekoita suola 2 dl:aan vettä. Vaivaa neste vähitellen taikinaan. Lisää öljy ohuena nauhana ja vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä vedottomassa paikassa tunti.
  3. Tee kastike. Kuori ja murskaa valkosipuli. Kuullota sitä öljyssä pari minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kuullota minuutti. Lisää loput aineet ja hauduta 5 minuuttia.
  4. Valmistele täytteet. Revi kypsä liha suikaleiksi. Huuhdo ja viipaloi kesäkurpitsa. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla ja paahda
    öljyssä pannussa 5 minuuttia. Kuori ja halkaise sipuli. Irrota kerrokset sipulikupeiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) pari minuuttia. Valuta lävikössä. Irrota kiinankaalista lehdet. Paahda niitä kuivassa, todella kuumassa pannussa minuutti.
  5. Sekoita vinegretin aineet keskenään. Pirskota puolet vinegretistä kiinankaalille ja puolet sipuleille.
  6. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kauli taikina ohuiksi pizzapohjiksi. Levitä kastike päälle niin, että reunat eivät peity. Pohjaan nousee näin
    enemmän kuplia. Ripottele juustoraaste kastikkeen päälle. Levitä liha juuston päälle. Paista uunissa 4 minuuttia, kunnes reuna kuplii ja
    pizza saa väriä. Lisää kasvikset ja riko kananmuna keskelle. Laita uuniin puoleksi minuutiksi.
  7. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne ohuiksi. Lisää kuuman pizzan päälle. Pirskota öljy ja ripota hienonnettu oregano, suola ja pippuri pizzoille.

Ylikypsä karitsanpotka

Ainekset

4
lampaanpotkaa
1
tl
suolaa
2
porkkanaa
3
sipulia
10
valkosipulinkynttä
½
ruukku
timjamia
1–2
l
kiehuvan kuumaa vettä
suolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tällä ohjeella valmistuu neljä annosta, mutta pääsiäispizzaan tarvitaan lampaanpotkaa vain 450 grammaa. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Suolaa potkat kevyesti ja laita ne pystyssä uunivuokaan. Kuori porkkanat ja sipulit ja paloittele ne reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Lisää kasvikset vuokaan. Hienonna timjami joukkoon. Kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä niin, että potkat melkein peittyvät. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa noin 3½ tuntia. Anna potkien jäähtyä liemessään vähintään puoli tuntia.
  2. Kaada potkien liemi kattilaan. Keitä lientä kokoon 5–10 minuuttia, kunnes jäljellä on reilu 1 dl kastiketta. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paahda potkan kauniin ruskeiksi, noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada kastike päälle.

 

Kommentit (1)

Jacnic

Moi, kastikkeeseen 2 dl vettä, tulee aika  vetinen???

Me Naiset on lisännyt 930 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Väliade Kuva: Panu Pälviä

Ihanat uunibanaanit yhdistävät lämmintä ja kylmää sekä suolaista ja makeaa. Anna banaanien kuorien paahtua uunissa mustiksi asti. Pehmeä banaani on helppo lusikoida suoraan kuoresta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min

Crème brûlée -banaanit

Ainekset

4
banaania
2
cm:n
inkivääripala
4
rkl
fariinisokeria
½-1
dl
suolapähkinöitä
½
l
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uunin grillivastukset mahdollisimman kuumiksi. Puolita banaanit pituussuunnassa. Raasta inkivääri. Rouhi suolapähkinät.
  2. Levittele inkivääriraaste banaaneille. Ripottele sokeri tasaisesti kaikkialle banaanien leikkuupinnoille. Nosta uunivuokaan ilman leivinpaperia. Paahda grillivastuksien alla noin 5 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja paahtunut. Vahdi koko ajan, ettei sokeri pala.
  3. osta banaanit lautasille. Lusikoi päälle jäätelöä ja ripottele suolapähkinöitä.

Kommentit (0)