
Pippuri taitaa olla maailman suosituin mauste. Ruoanlaitossa kannattaa ehdottomasti suosia kokonaisia pippureita, jotka jauhetaan myllyssä tai morttelissa ennen ruokaan lisäämistä.
”Olen hulluna pippuriin, jopa niin paljon, että olen matkannut maailmalla pippurin perässä. Mustapippuri ei ole vain mausteinen ja voimakas, vaan yhtä lailla aromaattinen ja monitasoinen.
Sanotaan, että maailman parhaat pippurit tulevat Intian Keralasta, mutta olen kohdannut upeita makuja muuallakin. Borneolla tärähti, kun puraisin ensi kertaa sawarak-pippuria. Sen villi maku on kuin orankien asuttama sademetsä, runsas ja eksoottinen.
Sri Lankan vientivaltteja ovat Matalen pippurit, joiden mausta voi löytää jopa mentolin vivahteita. Vietnam on suurimpia pippurintuottajia. Erityisesti Phu Quoc -saarella maistamani isot mustapippurit olivat uskomattoman hedelmäisiä. Pienissä ryppyisissä Nam Bô -pippureissa maistuvat paahdettu kaakao ja kuivatut kukat.
Saigonissa söin tuoreilla vihreillä pippureilla maustettua kanapataa, jonka jälkeen hain torilta tuliaisiksi terttukaupalla tuoreita pippureita.”
Yllätysparit
- Tumman suklaan tai kahvin karvas maku pippurin karvauteen yhdistettynä tuo esiin molempien parhaat puolet.
- Monissa mustapippureissa on hedelmäisiä aromeja, joten vanha viisaus ”mikä kasvaa yhdessä, maistuu yhdessä” pätee täydellisesti. Mausta pippurilla ananas, passio ja muut tropiikin hedelmät.
- Mitä maustekauppiaat toivat merten takaa? Samassa ruumassa, samalla lautasella -ajattelu avaa uusia maustemaailmoja. Kokeile pippuria vaniljan ja kardemumman kanssa suolaisiin ja makeisiin ruokiin.
- Yksi yllätys löytyy läheltä: mustapippuri korostaa mansikan marjaisaa herkullisuutta
Harrastajan must have -pippurit
- PENJA BLACK kasvaa Kamerunissa. Otsassa asti tuntuvassa maussa on punaviinimäistä tanniinisuutta, hiiltä ja nahkaa. Maailman paras ja hyvin kallis.
- KAMPOT-PIPPURIN kukkeat sävyt viipyvät suussa pitkään. Kambodžalaisen pippurin mausta löytää myös sitrusta ja omenaa. Kokkien suosikki.
- TELLICHERRY on klassikko Intiasta. Tasapainoinen, hedelmäinen, ja hivenen havuinen maku avautuu pikkuhiljaa, aromi kerrallaan.
- LAMPONG Sumatran saarelta on täynnä tiukkaa mausteisuutta.
- NOSY BE tarjoaa Madagaskarin kuumankosteassa ilmastossa kasvaneen keskivahvan, aavistuksen kukkean ja sitruksisen elämyksen.
3 pippuria - 1 kasvi
Kun pippuriköynnöksen (Piper nigrum) vihreät marjatertut poimitaan raakoina, tuloksena on viherpippuria, joka säilötään pakastekuivaamalla tai etikkaliemessä. Jos vihreät pippuriköynnöksen marjat poimitaan vasta vähän myöhemmin, juuri ennen kypsymistään ja kuivataan auringossa, saadaan tummaa, aromikasta mustapippuria. Kypsät marjat ovat valkopippuria. Pippuri kypsyy lopulta heleänpunaiseksi, ja kun punainen kuori liotetaan pois, sisältä paljastuu valkopippuri.