Parmesaani ei ainakaan pilannut yksinkertaista sitrusvoipastaa. Kuva: Teemu Leminen.
Parmesaani ei ainakaan pilannut yksinkertaista sitrusvoipastaa. Kuva: Teemu Leminen.

Totta se on, Jonas Eiringin sitrusvoipasta on mitä mainioin ruoka. Näillä vinkeillä teet hittipastan vielä vähemmällä vaivalla!

Helsinkiläisen keittiötarvike Eiringin omistaja, arkeologi Jonas Eiring esitteli tammikuun Glorian Ruoka & Viinissä niin mainiolta vaikuttavan arkipastan, että sitähän oli pakko kokeilla heti.

Eiring oli oppinut helpon sitrusvoipastan reseptin napolilaiselta ystävältään. Pasta maustetaan appelsiinin, greipin ja sitruunan kuorella, sekä sitruunamehulla ja lehtipersiljasilpulla ryyditetyllä voilla. Lopuksi pastan päälle sirotellaan vielä basilikanlehtiä ja rouhitaan hieman mustapippuria.

Voin jo tässä vaiheessa kertoa, että pasta maistui erinomaiselta. Itse tosin lisäsin suolan määrää ja raastoin vielä valmiin pasta-annoksen päälle parmesaania, koska pasta ja juusto nyt vain yhdistyvät aivoissani yhdeksi kokonaisuudeksi.

Sitrusvoipasta valmistuu näppärästi alkuperäisreseptiä noudattamalla, joskin kehottaisin ottamaan huomioon seuraavat seikat, jotta itse kokkaussessio sujuisi mahdollisimman mallikkaasti.

1. Ota voi ajoissa pehmenemään

Ihan oikeasti ajoissa, vähintään puoli tuntia ennen ruuanlaiton aloittamista. Itse en tätä tajunnut tehdä, joten jouduin notkistamaan jääkaappikylmää voita mikrossa. Tiedättekö, millainen kauhun tasapaino on kytätä mikrossa pyörivää voipalaa, jonka pitäisi pehmetä, mutta se ei saa sulaa? Voinokare pehmeni mikrossa jonkin verran, mutta oli kokonaisuudessaan niin kovaa, että sitruunamehun sekoittaminen siihen oli rasittavaa tusaamista. Älkää siis yrittäkö notkistaa voita mikrossa, vaan antakaa sen pehmentyä rauhassa huoneenlämmössä.

2. Kuori sitrushedelmät kepein rantein

En omista (vielä) sitrusrautaa, joten päädyin kuorimaan appelsiinin, greipin ja sitruunat kuorimaveitsellä ja sitten suikaloimaan kuoripalat kokkiveitsellä ohuiksi nauhoiksi. Tämä kävi näppärästi, kun kuoresta veteli pitkiä suikaleita hedelmän navasta napaan. Hedelmät kannattaa kuoria kepeällä otteella, jotta suikaleisiin tarttuu mahdollisimman vähän kuoren valkoista osaa. Vaikka kuorisuikaleet ryöpätään pastan keitinvedessä, maistuu valkoinen osa siitä huolimatta yllättävän kitkerältä. Hedelmien kuorimiseen kannattaakin uhrata muutama ylimääräinen minuutti, tai vaihtoehtoisesti satsata muutama ylimääräinen euro sitrusrautaan, joka höyläilee kuoret irti melkein itsestään.

3. Tarjoa pasta heti

Jos tapanasi on kuvata syömäsi annokset, ota kamera tai kännykkä hollille jo ruuanvalmistuksen ajaksi. Annoin oman pasta-annokseni seistä pari minuuttia, että ehdin "stailata" sen Instagram-kuntoon pippurirouheella ja parmesaaniraasteella, mutta jo siinä ajassa pasta ehti vähän könttääntyä. Tämä tosin saattoi myös johtua käyttämästäni munapastasta, joka on vähän klimppiintyvämpää lajia kuin normipasta. Odottelu ei kuitenkaan tälle ruualle sovi, joten komenna syöjät pöytään siinä vaiheessa kun valutat pastan. Jos tekisin sitrusvoipastaa vain itselleni, söisin sen luultavasti suoraan kattilasta.

Mausteista vielä sen verran, että itse tosiaan lisäsin ohjeen suolamäärää ja panin voimössöön suolaa ehkä vielä puolen teelusikallisen verran. Myös pippuria rouhin päälle ronskilla kädellä.

Jonas Eiringin mukaan lehtipersilja on reseptissä ehdoton ainesosa, ja olen itse asiasta samaa mieltä. Basilikan tilalle sen sijaan voisin kuvitella silppuavani vaikkapa rucolaakin.

Alkuperäisessä reseptissä sitrusvoipasta tarjotaan ilman juustoa, mutta voin sanoa, ettei parmesaani ainakaan pilannut pastaa. Päinvastoin. Ruokaisuutta olisi voinut lisätä vaikkapa katkaravuilla, mutta taidan kokeilla niiden käyttämistä vasta ensi kerralla.

Sitrusvoipastan seikkaperäisen reseptin löydät Sopasta!

Otin opiksi -palstalla Sopan toimitus kokeilee kiinnostavia ruokia ja kertoo onnistumisen takaavat vinkit muillekin.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Rakastatko kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun? Vai oletko vasta vegeilynoviisi ja kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan? Vastasit kumpaan tahansa kysymykseen "kyllä", uusi Vege-lehti on varmasti sinua varten.

Helpot ja maukkaat reseptit innostavat kokeilemaan kasviskokkailua laajasti. Lehdestä löytyy esimerkiksi munaton munakas, vegaanin poke bowl ja ohjeet tapasjuhlien parhaisiin naposteltaviin. Noin puolet ohjeista on vegaanisia ja loput kasvissyöjille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin.

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä!

Kun vieraita on paljon, uunipelti on paras vuoka. Juhlien suolaiset ja makeat paistuvat isoissa satseissa kätevimmin!

Uunipellille tehtävät juhlatarjoilut ovat käteviä, kun kyseessä on isot bileet, kuten valmistujaiset tai rippijuhlat. Useimmat uunit ovat standardimitoitettuja, jolloin naapurista voi lainata pari ekstrapeltiä. Pellit on helppo pinota isoon jääkaappiin tai juhlapäivänä sivupöydälle. Jos leivot hyvissä ajoin, voi esimerkiksi arkkupakastimeen pinota piirakat pelteineen.

Piirakan leikkaaminen kannattaa jättää viime tippaan, jotta täyte pysyy mehukkaana eikä palojen reunat kuivu. Pienet, kokonaisena suuhun mahtuvat palat, luovat ylellistä tunnelmaa eikä niiden tarjoiluun välttämättä tarvita edes lautasia. Annoskokoiset ruudut voi koristella iduilla tai syötävillä kukilla. Jos tarjoilet montaa peltipiirakkaa, kikkaile palojen muotojen kanssa: leikkaa yhdestä piirakasta neliöitä, toisesta ohuita suorakaiteta ja kolmannesta kolmioita.

3 x makeaa

Mehevät sitruunaruudut

Ainakin jos vieraslistalla on gluteenittomia, leipaise sitruuna-ricottaruutuja. Mantelijauheesta valmistuvat ruudut ovat samaan aikaan meheviä, kirpeitä ja makeita. Reseptin nappaat täältä!

Raparperi rakkautta

Kevään ajankohtaisin herkku on raparperi. Happamaan kaunottareen yhdistyy ihanasti makea marenki. Ohjeessa koko komeus koristellaan leikkisästi nonparelleilla, mutta myös syötävät kukat olisivat eduksi raparperi-marenkipiirakalle. Katso resepti täältä!

Mokkapalan manttelinperijä

Jos tavalliset mokkapalat tylsyttävät, kokeile vaihteeksi lakulla ja valkosuklaalla maustettuja ruutuja. Pehmeän pohjan päälle levitetään valkosuklaakuorrutus. Piirakka viimeistellään vielä lakritsikastikkeella ja koristellaan lakukarkeilla. Resepti löytyy täällä!

3 x suolaista

Kinkkupiirakan moderni versio

Mikä olisikaan klassisempi kuin kinkkupiirakka? Päivität sen vuoteen 2017 vaihtamalla suikalekinkut ilmakuivattuun prosciutto-kinkkuun ja munamaidon ricotta-juustoon. Lisää jujua piirakka saa galettemaisesta muodostaan. Katso resepti täältä!

 

Pizzaa kansalle!

Peltipizza on vähintäänkin suomalainen klassikko! Tähän versioon tulee kuitenkin tulista chorizo-makkaraa ja pinnalle raikasta vihreää basilikaa ja rucolaa. Pizzan voi täyttää valmiiksi ja paistaa lisää levyä sitä mukaan, kun ruokaa menee. Katso pizzan resepti täältä!

 

Nopeampi kuin sämpylä

Vältä pullien pyörittely, sillä helpoin tie kotitekoisiin sämpylöihin on peltileipä. Pehmoinen leipä leikataan sopivan kokoisiksi ruuduiksi, joita vieraiden kelpaa käyttää vaikka pelkällä voilla tai kotitekoiselle levitteellä. Löydät reseptin täältä.

 

 

+ 1 extra

Jos haluat leikitellä suolaisen ja makean yhdistelmällä, kokeile mansikka-vuohenjuustoruutuja. Ruudut menevät kyllä oikeasti makeaan kategoriaan, mutta mielyttävät myös suolaisen ruuan ystävää. Jos teet vain yhtä tarjoilua, tämä on hyvä ratkaisu! Katso resepti täältä!