Parmesaani ei ainakaan pilannut yksinkertaista sitrusvoipastaa. Kuva: Teemu Leminen.
Parmesaani ei ainakaan pilannut yksinkertaista sitrusvoipastaa. Kuva: Teemu Leminen.

Totta se on, Jonas Eiringin sitrusvoipasta on mitä mainioin ruoka. Näillä vinkeillä teet hittipastan vielä vähemmällä vaivalla!

Helsinkiläisen keittiötarvike Eiringin omistaja, arkeologi Jonas Eiring esitteli tammikuun Glorian Ruoka & Viinissä niin mainiolta vaikuttavan arkipastan, että sitähän oli pakko kokeilla heti.

Eiring oli oppinut helpon sitrusvoipastan reseptin napolilaiselta ystävältään. Pasta maustetaan appelsiinin, greipin ja sitruunan kuorella, sekä sitruunamehulla ja lehtipersiljasilpulla ryyditetyllä voilla. Lopuksi pastan päälle sirotellaan vielä basilikanlehtiä ja rouhitaan hieman mustapippuria.

Voin jo tässä vaiheessa kertoa, että pasta maistui erinomaiselta. Itse tosin lisäsin suolan määrää ja raastoin vielä valmiin pasta-annoksen päälle parmesaania, koska pasta ja juusto nyt vain yhdistyvät aivoissani yhdeksi kokonaisuudeksi.

Sitrusvoipasta valmistuu näppärästi alkuperäisreseptiä noudattamalla, joskin kehottaisin ottamaan huomioon seuraavat seikat, jotta itse kokkaussessio sujuisi mahdollisimman mallikkaasti.

1. Ota voi ajoissa pehmenemään

Ihan oikeasti ajoissa, vähintään puoli tuntia ennen ruuanlaiton aloittamista. Itse en tätä tajunnut tehdä, joten jouduin notkistamaan jääkaappikylmää voita mikrossa. Tiedättekö, millainen kauhun tasapaino on kytätä mikrossa pyörivää voipalaa, jonka pitäisi pehmetä, mutta se ei saa sulaa? Voinokare pehmeni mikrossa jonkin verran, mutta oli kokonaisuudessaan niin kovaa, että sitruunamehun sekoittaminen siihen oli rasittavaa tusaamista. Älkää siis yrittäkö notkistaa voita mikrossa, vaan antakaa sen pehmentyä rauhassa huoneenlämmössä.

2. Kuori sitrushedelmät kepein rantein

En omista (vielä) sitrusrautaa, joten päädyin kuorimaan appelsiinin, greipin ja sitruunat kuorimaveitsellä ja sitten suikaloimaan kuoripalat kokkiveitsellä ohuiksi nauhoiksi. Tämä kävi näppärästi, kun kuoresta veteli pitkiä suikaleita hedelmän navasta napaan. Hedelmät kannattaa kuoria kepeällä otteella, jotta suikaleisiin tarttuu mahdollisimman vähän kuoren valkoista osaa. Vaikka kuorisuikaleet ryöpätään pastan keitinvedessä, maistuu valkoinen osa siitä huolimatta yllättävän kitkerältä. Hedelmien kuorimiseen kannattaakin uhrata muutama ylimääräinen minuutti, tai vaihtoehtoisesti satsata muutama ylimääräinen euro sitrusrautaan, joka höyläilee kuoret irti melkein itsestään.

3. Tarjoa pasta heti

Jos tapanasi on kuvata syömäsi annokset, ota kamera tai kännykkä hollille jo ruuanvalmistuksen ajaksi. Annoin oman pasta-annokseni seistä pari minuuttia, että ehdin "stailata" sen Instagram-kuntoon pippurirouheella ja parmesaaniraasteella, mutta jo siinä ajassa pasta ehti vähän könttääntyä. Tämä tosin saattoi myös johtua käyttämästäni munapastasta, joka on vähän klimppiintyvämpää lajia kuin normipasta. Odottelu ei kuitenkaan tälle ruualle sovi, joten komenna syöjät pöytään siinä vaiheessa kun valutat pastan. Jos tekisin sitrusvoipastaa vain itselleni, söisin sen luultavasti suoraan kattilasta.

Mausteista vielä sen verran, että itse tosiaan lisäsin ohjeen suolamäärää ja panin voimössöön suolaa ehkä vielä puolen teelusikallisen verran. Myös pippuria rouhin päälle ronskilla kädellä.

Jonas Eiringin mukaan lehtipersilja on reseptissä ehdoton ainesosa, ja olen itse asiasta samaa mieltä. Basilikan tilalle sen sijaan voisin kuvitella silppuavani vaikkapa rucolaakin.

Alkuperäisessä reseptissä sitrusvoipasta tarjotaan ilman juustoa, mutta voin sanoa, ettei parmesaani ainakaan pilannut pastaa. Päinvastoin. Ruokaisuutta olisi voinut lisätä vaikkapa katkaravuilla, mutta taidan kokeilla niiden käyttämistä vasta ensi kerralla.

Sitrusvoipastan seikkaperäisen reseptin löydät Sopasta!

Otin opiksi -palstalla Sopan toimitus kokeilee kiinnostavia ruokia ja kertoo onnistumisen takaavat vinkit muillekin.

Markkinoille on tullut valtavasti uusia lonkeroita, mutta mitä niistä kannattaa ostaa?

Uusi alkoholilaki toi lonkerot kauppojen hyllyille. Tässä valmistajat näkivät hyvän tilaisuuden panostaa lonkeroihin uudella tavalla. Markkinoille on viime kuukausina tullut runsaasti uusia tuotteita, ja nyt on aika katsoa, miten ne pärjäävät vanhojen suosikkien rinnalla.
Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus maisteli tällä kertaa markettivalikoimaan kuuluvia greippilonkeroita, eli niin sanottuja “tavallisia lonkeroita”. Ensi kerralla testiin pääsevät karpalolla ja muilla aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot.
Peruslonkeroistakin tarjotaan löytyy niin sanotusti laidasta laitaan. Testatut juomat olivat sekä luonteeltaan että laadultaan hyvin vaihtelevia. Testi suoritettiin sokkotestinä.

Voittaja:
Laitila: Gini long drink, 5,5 %, hinta 3,29 e  (0,33 l)
Lasiin kaadettaessa juoma on harmaan sameaa, ja tuoksu on mieto, ehkä hivenen greippilimua muistuttava. Maku miellyttää testaajia. Siinä tuntuu olevan mukana hieman greipin kuorta, mikä tuo mukavaa terää. Sokeria ei ole liikaa, ja gini maistuu mukavasti. Katajanmarjan aromia emme erota, mutta raati on yksimielinen: tätä joisi mielellään niin saunan jälkeen kuin terassilla. Kesähitti!

Jaetulla kakkossijalla:
Leijona: Greippi lonkero, 5,0 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Testin yllättäjä! Tämä on oikea valinta greipin ystävälle, sillä hedelmän maku erottuu juomasta selvästi. Ginin aromi voisi olla vahvempi, mutta testin yllättäjänä leijona on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä juoma. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Jaetulla kakkossijalla:
Hartwall: Original Long Drink, 5,5 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Kaikkein tunnetuin lonkerobrändi pärjäsi hienosti ja selvitti tiensä jaetulle kakkossijalle. Makua moitittiin hieman laimeaksi, mutta yhtä kaikki: tasainen, varma suorittaja. Aromissa pieni katajanmarjan vivahdus, ja gini erottuu hieman. Greipin makua sen sijaan ei juurikaan ole, joten tämä sopii myös niille, jotka eivät siitä niin välitä.

Neljäntenä:
A Le Coq: Gin & grapefruit, 5,5, %, hinta 3,65 e (0, 5 l) 
Tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Maku kuitenkin yllättää: alkoholi ei maistu ollenkaan. Tätä voisi erehtyä luulemaan greippilimuksi. Pahalta juoma ei silti maistu: toimisi oikein hyvin terassilla jäiden kanssa.
“Tätä voisi juoda paljon!”

Viides sija:
Trokari salaperäinen paroni, 5 %, hinta 3,49 e (0,33 l)
Sinebrychoffin uutuus, Trokari -sarjan salaperäinen paroni on ginipohjainen gin & greippi –juoma. Vaikka gin ja greippi on Suomessa tarkoittanut erityisesti lonkeroa, Salaperäinen paroni ottaa vaikutteita cocktaileista ja on kirkas toisin kuin tähänastiset lonkerot. Testiryhmän mielestä se tuoksuu ja maistuu hieman Spritelle. Ginin makua ei juomasta tunnista. Siiderinystävän lonkero.
“Vähän kuin kuin limellä maustettu Breezer.”

Kuudes sija:
Sinebrykoff: Classic Long Drink Grapefruit, 5,5 %, hinta 1,99 e (0,33 l)
Osittain käymisteitse valmistettu suomalainen lonkero. Tällä kertaa raati ei kaipaa lisää alkoholin makua, sillä juoma sekä tuoksuu että maistuu viinalle. Ei tosin ginille, vaan vodkalle tai kenties klassisesti Koskenkorvalle. Ei erityisen lonkeromainen lonkero, mutta menisi saunan jälkeen kylmänä.

Seitsemäs sija:
New Long Drink Company: White Grapefruit Drink, 5,5 %,  hinta 2,99 e (0,33 l)
Markkinoiden uusi lonkero tulee mehubrändinä tunnetun Raikastamon tekijöiltä. Sen limumainen ulkonäkö epäilyttää testaajia. Maku yllättää: se on terävä ja vahva. Ihan kuin juomaan olisi uutettu greipin kuorta. Juoma ei miellytä suurinta osaa raadista, vaikka pullo onkin kaunis.

Kahdeksas sija:
Hartwall: Original Long Drink Light, 5,5 %, 2,49 e (0,33 l)
Hartwallin kevytversio tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Silti kokeneet ruoka- ja juomatoimittajat havaitsevat sokkotestissä aspartaamin aromin. Keinotekoinen makeutusaine tuntuu tunkkaisen makuiselta.

Yhdeksäs sija:
Pirkka: Greippi lonkero, 4,7 %, 1,72 e (0, 33 l)
Tämähän tuoksuu simalta, eräs raadin jäsen huudahtaa. Ja toden totta, siihen on luonnollinen selitys: Pirkan lonkero valmistetaan omenamehusta, käymisteitse. Valitettavasti myös jälkimaku on hiivainen. Juoma jää testin jumboksi, eikä ihme: se ei nimestä huolimatta sisällä greippiä eikä giniä.

 

Myöhemmin kesällä julkaistaan testin kakkososa, jossa maisteluun pääsevät muilla raaka-aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot. Stay tuned!

Kesäkuussa vietettävä gourmet-festivaali levittäytyy tällä kertaa Töölönlahden puistoon 14.-17.6.2018. Seitsemättä kertaa järjestettävän Taste of Helsingin tämän vuoden teema on muutos.

Taste of Helsinki on Mira ja Barry MacNamaran perustama ruokafestivaali, johon osallistuu joka vuosi yhdeksän huippuravintolaa Helsingistä ja Helsingin ulkopuolelta. Taste of Helsingin ainutlaatuinen konsepti mahdollistaa tutustumisen kaupungin herkullisiin makuihin yhdellä kertaa yhdessä paikassa.

Festivaalin teema on tänä vuonna muutos. Tapahtuma siirtyy Musiikkitalon vierestä Finlandiatalon taakse Töölönlahden Puistoon. Lisäksi vanhat muoviset "markat" on kuopattu. Tänä kesänä ruoat ja juomat maksetaan elektronisella maksukortilla. Lisäksi ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa koko ravintolakattaus on vaihdettu edellisestä kesästä. Tänä vuonna joukossa Helsingin huippuravintoloiden lisäksi yksi paikka Tukholmasta ja yksi Rovaniemeltä. Mutta mitä niissä sitten tarjotaan? Se selviää nyt, sillä tässä ovat Taste of Helsingin menut vuosimallia 2018, olkaa hyvä:

Chapter

Selleriä & seljankukkaa 5 e
Puikulaperunaa, naudan sydäntä & keltuaista 6 e
Pihlajan lehtiä & raparperia 6 e
Nimikkoannos: turskaa & vihreitä 10 e

Esperanto (Tukholma)

’The Kushiyaki Experience’: purjo & hapankerma & piparjuuri  5€
Sinisimpukka & musta valkosipuli & peruna 6€
Kanannahka & pohjolan viismauste & hunaja 6€
Nimikkoannos: kananpojan muna & hiillostettu hollandaise & tattari & bbq-lehdet 11€

Fabrik

Perinteinen ranskalainen paté, pikkeleitä ja hapanjuurileipää 6€
Italialainen tryffelillä maustettu risottopallo 5€
Tuulihattu ’Profiterole’ vadelmilla ja kookoksella 6€
Nimikkoannos: Anjou-kyyhkyä kesän vihreillä herneillä 13€

Garden by Olo

Yuzumarinoitua siikaa, piparjuurta ja rapeaa riisiä 6€
Härkätatakia, seesamia ja savustettua majoneesia 6€
Ryppylimettiä ja kuusta 5€
Nimikkoannos: friteerattua kukkakaalia, pikkelöityä merilevää ja misolla maustettua voi-valkoviinikastiketta 8€

Latva

Peruna-merilevävaahtoa, grillattua purjoa, karhunlaukkaa, kermaviiliä ja rapeaa viljaa 5€
Bosgårdin kartanon luomu Charolais-härkää, savustettua munavoita ja Ahlbergin tilan sinapinvihreitä 6€
Hiillostettu tuohi-kerma-parfait, spelttiä, raparperia ja hunajaa 6€
Nimikkoannos: benella-siikaceviche, bataattia, basilikaa, aji amarillo chili ja samettikukka "leche de tigre"  9€

Nolla

RAPEA SIENIVOHVELI & Mouhijärven tryffelijuustoa ja sipulirelissiä 6€
SIIKACARPACCIO & vihreää romesco-kastiketta ja suolaheinävinegretteä 6€
RAPARPERIJÄÄTELÖ & mansikkamarenkia, olutmäskiä ja karamellia 5€
Nimikkoannos: PARSAA JA SAMPEA & paahdetut uudet perunat ja mesiangervokastike 10€

Ragu

MAA-ARTISOKKA
Paahdettua maa-artisokkaa, vihreää omenaa, savustettua kirjolohenmätiä & hapanjuurivohveli 6€
KARITSA
Makkara Meri-Lapin luomukaritsasta, tomaattifregolaa, varhaiskaalia & Averna-sinappia 6€
METSÄMANSIKKA
Metsämansikkajäätelöä, mallasgranolaa, suolakaramellia & suolaheinää 5€
Nimikkoannos: VIIRIÄINEN
Paahdettuja viiriäisenkoipia, rapeaa polentaa, pikkelöityä raparperia & rakuuna-aiolia 8€

Sky (Rovaniemi)

Kaskinaurista Sodankylästä, kuusenkerkkä”pestoa” ja sieniä 6€
Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua 6€
Suklaata, herkkutatti-kinuskia ja puolukkaa Napapiiriltä 5€
Nimikkoannos: Sallan villiä poroa, mäntyistä punajuurilientä, ruskeavoi-puikulamysliä ja selleriä 8€

Wino

Tartar, hollandaisemajoneesia ja rapeaa porkkanaa 6€
Punakampela-rillette, näkkileipää ja pikkelöityä kurkkua 5€
Raparperia ja suklaata 6€
Nimikkoannos: Kauden kasviksia, savustettua perunaa ja lipstikka beurre blanc 8€

Lue lisää festivaalista täältä.