Parmesaani ei ainakaan pilannut yksinkertaista sitrusvoipastaa. Kuva: Teemu Leminen.
Parmesaani ei ainakaan pilannut yksinkertaista sitrusvoipastaa. Kuva: Teemu Leminen.

Totta se on, Jonas Eiringin sitrusvoipasta on mitä mainioin ruoka. Näillä vinkeillä teet hittipastan vielä vähemmällä vaivalla!

Helsinkiläisen keittiötarvike Eiringin omistaja, arkeologi Jonas Eiring esitteli tammikuun Glorian Ruoka & Viinissä niin mainiolta vaikuttavan arkipastan, että sitähän oli pakko kokeilla heti.

Eiring oli oppinut helpon sitrusvoipastan reseptin napolilaiselta ystävältään. Pasta maustetaan appelsiinin, greipin ja sitruunan kuorella, sekä sitruunamehulla ja lehtipersiljasilpulla ryyditetyllä voilla. Lopuksi pastan päälle sirotellaan vielä basilikanlehtiä ja rouhitaan hieman mustapippuria.

Voin jo tässä vaiheessa kertoa, että pasta maistui erinomaiselta. Itse tosin lisäsin suolan määrää ja raastoin vielä valmiin pasta-annoksen päälle parmesaania, koska pasta ja juusto nyt vain yhdistyvät aivoissani yhdeksi kokonaisuudeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitrusvoipasta valmistuu näppärästi alkuperäisreseptiä noudattamalla, joskin kehottaisin ottamaan huomioon seuraavat seikat, jotta itse kokkaussessio sujuisi mahdollisimman mallikkaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ota voi ajoissa pehmenemään

Ihan oikeasti ajoissa, vähintään puoli tuntia ennen ruuanlaiton aloittamista. Itse en tätä tajunnut tehdä, joten jouduin notkistamaan jääkaappikylmää voita mikrossa. Tiedättekö, millainen kauhun tasapaino on kytätä mikrossa pyörivää voipalaa, jonka pitäisi pehmetä, mutta se ei saa sulaa? Voinokare pehmeni mikrossa jonkin verran, mutta oli kokonaisuudessaan niin kovaa, että sitruunamehun sekoittaminen siihen oli rasittavaa tusaamista. Älkää siis yrittäkö notkistaa voita mikrossa, vaan antakaa sen pehmentyä rauhassa huoneenlämmössä.

2. Kuori sitrushedelmät kepein rantein

En omista (vielä) sitrusrautaa, joten päädyin kuorimaan appelsiinin, greipin ja sitruunat kuorimaveitsellä ja sitten suikaloimaan kuoripalat kokkiveitsellä ohuiksi nauhoiksi. Tämä kävi näppärästi, kun kuoresta veteli pitkiä suikaleita hedelmän navasta napaan. Hedelmät kannattaa kuoria kepeällä otteella, jotta suikaleisiin tarttuu mahdollisimman vähän kuoren valkoista osaa. Vaikka kuorisuikaleet ryöpätään pastan keitinvedessä, maistuu valkoinen osa siitä huolimatta yllättävän kitkerältä. Hedelmien kuorimiseen kannattaakin uhrata muutama ylimääräinen minuutti, tai vaihtoehtoisesti satsata muutama ylimääräinen euro sitrusrautaan, joka höyläilee kuoret irti melkein itsestään.

3. Tarjoa pasta heti

Jos tapanasi on kuvata syömäsi annokset, ota kamera tai kännykkä hollille jo ruuanvalmistuksen ajaksi. Annoin oman pasta-annokseni seistä pari minuuttia, että ehdin "stailata" sen Instagram-kuntoon pippurirouheella ja parmesaaniraasteella, mutta jo siinä ajassa pasta ehti vähän könttääntyä. Tämä tosin saattoi myös johtua käyttämästäni munapastasta, joka on vähän klimppiintyvämpää lajia kuin normipasta. Odottelu ei kuitenkaan tälle ruualle sovi, joten komenna syöjät pöytään siinä vaiheessa kun valutat pastan. Jos tekisin sitrusvoipastaa vain itselleni, söisin sen luultavasti suoraan kattilasta.

Mausteista vielä sen verran, että itse tosiaan lisäsin ohjeen suolamäärää ja panin voimössöön suolaa ehkä vielä puolen teelusikallisen verran. Myös pippuria rouhin päälle ronskilla kädellä.

Jonas Eiringin mukaan lehtipersilja on reseptissä ehdoton ainesosa, ja olen itse asiasta samaa mieltä. Basilikan tilalle sen sijaan voisin kuvitella silppuavani vaikkapa rucolaakin.

Alkuperäisessä reseptissä sitrusvoipasta tarjotaan ilman juustoa, mutta voin sanoa, ettei parmesaani ainakaan pilannut pastaa. Päinvastoin. Ruokaisuutta olisi voinut lisätä vaikkapa katkaravuilla, mutta taidan kokeilla niiden käyttämistä vasta ensi kerralla.

Sitrusvoipastan seikkaperäisen reseptin löydät Sopasta!

Otin opiksi -palstalla Sopan toimitus kokeilee kiinnostavia ruokia ja kertoo onnistumisen takaavat vinkit muillekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla