Aasiassa suolaista congee-puuroa syödään aamupalaksi, Kööpenhaminan Grød-ravintolassa lounaaksi. Kuva: Grød.
Aasiassa suolaista congee-puuroa syödään aamupalaksi, Kööpenhaminan Grød-ravintolassa lounaaksi. Kuva: Grød.

Voisilmä ja maitotilkka ovat puuron perinteiset kaverit, mutta nyt puuroon voi lorauttaa jopa soijakastiketta. Kööpenhaminalainen ravintoloitsija Lasse Andersen kertoo puuron uudet parit.

Turkkilainen jogurtti

Aamupuuron teemme rukiista ja ohrasta ja keitämme sen soijamaitoon. Turkkilainen jogurtti käy pariksi loistavasti, ja päälle vielä omenakompottia ja manteleita.

Pikkelöidyt sienet

Lounaalle sopii risottomainen puuro helmiohrasta, eli ohratto. Mausteeksi viinietikkaa ja kermaista juustoa, pinnalle pikkelöityjä sieniä, persiljaa ja pippuria.

Soijakastike

Congee on aasialainen "riisipuuro", joka tehdään jasmiiniriisistä. Se tarjotaan usein kanan, soijakastikkeen, yrttien ja maapähkinöiden kanssa, kuten meilläkin.

Linssit

Dal on intialainen vastine puurolle. Keitämme sen punaisista linsseistä, inkivääristä, chilistä ja valkosipulista. Sattumiksi kirsikkatomaatteja, manteleita ja yrttejä.

Omenat

Jälkiruokapuuro syntyy omenoista, eikä siihen tule viljaa, sillä omenapuuro tehdään kuin kompotti. Päälle kermavaahdon ja skyrin sekoitusta ja paahdettua valkosuklaata.

Kokeile näitä:

Hyvä aamu urheilijan tapaan alkaa marjaisella tuorepuurolla

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen aloittaa usein aamunsa tuorepuurolla. Tässä reseptissä puuron pohjana on kaurahiutaleita, ruisleseitä ja pähkinöitä, herkullinen maku taas tulee marjoista, tässä tapauksessa mustikoista ja vadelmista. Komeuden viimeistelee maustamaton jogurtti.

Sienet ja juusto ovat ohran parhaat kaverit

Ohratto on kuin ohrasuurimoista valmistettu risotto, oiva lisuke tai herkullinen ruoka ihan sellaisenaan. Ohratto saa syntisen täyteläisen makunsa sienistä, esimerkiksi tateista, ja reilusta kasasta raastettua parmesaania. Kokeile ohrattoon erilaisia yhdistelmiä, tattien sijaan voit käyttää suppilovahveroita tai korvata parmesaanin kovalla vuohenmaitojuustolla.

Linssipuuro käy lounaasta

Intialainen "ruokapuuro" eli dal keitetään punaisista linsseistä ja pinaatista. Lempeän maukas makumaailma saadaan aikaan valkosipulilla, garam masala -mausteseoksella ja korianterilla, ja lopputulos pehmentyy tölkillisellä kookosmaitoa. Nauti dal maustamattoman jogurtin ja tuoreen naanleivän kera.