Kuvat
Tuomas Kolehmainen, Mikko Hannula ja Panu Pälviä

Tämän vegaanisen menun äärellä kelpaa viettää niin pyhäinpäivää, isänpäivää kuin muutakin loppusyksyn juhlaa.

Alkuruoka: kurpitsahummus ja paahdettu salaatti

Paahdetuista kasviksista valmistettu alkusalaatti kasataan soseutetulla myskikurpitsalla höystetyn hummuksen päälle. Voit rakennella aineksista yhden ison salaatin tai asetella sen valmiiksi annoksiksi alkuruokalautasille. Varaa lisukkeeksi hyvää tuoretta leipää, jolla ruokailijat voivat pyyhkäistä lautaset puhtaiksi.

Kurpitsahummuksen voi halutessaan tehdä hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin. Koska kyseessä on alkuruoka, päälle tulevan pastan voi hyvin jättää pois. Muutenkin aineksia voi vaihtaa parhaiten saatavilla oleviin: esimerkiksi kesäkurpitsan sijaan voi paahtaa samaista myskikurpitsaa, jota löytyy hummuksesta. Ja vaikka orvokit hivelevät ehkä marraskuussa silmää kaikkein eniten, muutama yrtinlehti toimii yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pääruoka: vegepata

Muheva pata on ehkä parasta marraskuuruokaa, mitä voi olla. Tässä klassisen makuisessa pataruuassa on sattumina portobellosieniä, jotka imaisevat kypsennyksen aikana itseensä liemen hyvät maut. Jos keittiöstäsi löytyy kuivattuja suppiksia tai muita sieniä, voit murentaa niitä joukkoon, jolloin saat padasta entistä syvemmän makuisen. Myös paloitellut palsternakat ja sellerit sopivat kyytiin hautumaan. Koska liemessä on happamuutta, juurekset eivät hajoa pitkänkään kypsennyksen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit lisätä keitetyt perunat joukkoon, kuten kuvassa, tai tarjota ne padan kanssa erikseen.

Jälkiruoka: avokado-suklaakakku

Jos syöt avokadoa vain harvoin ja vähän, olkoon se mehevän suklaakakun muodossa. Vegaaninen, piirasvuokaan leivottu suklaakakku saa kostean rakenteensa öljystä ja soseutetusta avokadosta. Valitse miedon ja neutraalin makuinen rypsi- tai oliiviöljy, joka ei puske läpi kakun mausta. Soijakerman voit halutessasi vaihtaa kaurapohjaiseen.

Pinnalle tuleva avokadomousse on raikkaassa vihreydessään kaunis, mutta voit kasata kakun kuoppaan mainiosti myös vegaanisesta jäätelöstä rullattuja palloja. Tällöin voit viimeistellä ja tarjota kakun lämpimänäkin, jolloin se on täydellinen pari kylmälle, sulavalle jätskille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla