Hapanta, sanoi olutnörtti juomastaan.
Kuva iStock.
Hapanta, sanoi olutnörtti juomastaan. Kuva iStock.

Etikkaa, navettaa ja homejuustoa. Uskaltaisitko sinä maistaa muodikasta hapanolutta?

Ensimmäinen kosketukseni hapanolueen oli vahinko. Ostin berliiniläisestä supermarketista berliner weisse -pullon, jossa kuvittelin olevan pehmeää ja raikasta vehnäolutta. Vehnäolutta se olikin, mutta ei pehmeää vaan pistelevän hapanta. En tiennyt, että juoman sekaan olisi voinut lisätä hedelmäsiirappia kesyttämään makua. Niin tehdään berliiniläiskapakoissa.

Toista kertaa en olisi hapanolutta tilannutkaan, ellei ystäväni olisi yllyttänyt. Hän kertoi, että sour ale ja muut hapanoluet ovat nyt trendikästä juotavaa. Otin baarin listalta belgialaisen lambicin, hapanoluiden kantaisän. Nuuhkaisin juomaa.

Mitä hittoa? Onko tämä vitsi? Olut haisi etikan, navetan ja homejuuston sekoitukselta. Se pisteli suussa ja maistui pilaantuneelta. Jostain makunystyröiden syvyyksistä hiipi kuitenkin ajatus, että tähän saattaa syntyä kieroutunut mieltymys.

Ystäväni kertoi, että alun perin miltei kaikki oluet olivat happamia, koska niihin pääsi valmistuksen aikana ympäristön pöpöjä. Vasta steriili valmistustapa sai aikaan nykyaikaiset ”ei-happamat” oluet.

Hapanoluiden alkukoti on Belgiassa, mutta sour aleja tehdään nykyisin monissa maissa: Yhdysvalloissa, Pohjoismaissa, Japanissa. Varsinkin pienet panimot ovat kunnostautuneet hapanoluen panemisessa. Ja se on vaativaa puuhaa.

Hapanoluet ovat olutmaailman villi länsi. Niiden maun salaisuus on villihiivoissa ja bakteereissa. Juoman tekemisen vaativuutta lisää se, että hapanoluen käyminen voi kestää kuukausia, kypsyminen jopa vuosia. Eikä koskaan ei voi olla varma, että erä onnistuu. Pöpö, joka tekee oluesta erityisen, voi myös pilata koko satsin.

Kiinnostus hapanoluisiin muistuttaa ihastumista polttaviin chilikastikkeisiin tai voimakkaan humalaisiin IPA-oluihin (ne ovat myös in). Uuteen ja vaativaan makuun pitää tottua. Hyppäys kevyistä lagereista ja pehmeistä vehnäoluista on melkoinen, mutta olutnörtit vakuuttavat sen kannattavan.

Siksi aion tänä keväänä maistaa uudelleen berliner weissia, mikä onkin helppoa, koska Sinebrychoff on valmistanut sitä hanamyyntiin Olutmestarin bärliineri -nimellä. Se maistuu kuulemma kevyeltä ja raikkaan hapokkaalta. Myös Stadin Panimon sour alea olisi ollut kiva kokeilla, mutta harmillisesti se alkaa kuulemma olla varastoista loppu.

Lambicille en vielä anna uutta mahdollisuutta.

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017