Croissant-taikinasta paistetut vohvelit ovat rapeita, mutta ilmavia.
Croissant-taikinasta paistetut vohvelit ovat rapeita, mutta ilmavia.

Pölyyntyykö sinunkin kaapissasi vohvelirauta? Testasimme neljä tapaa käyttää vohvelirautaa muuhun kuin perinteiseen vohvelin paistoon.

1. Croissant -vohvelit

Ota croissant taikina varovasti ulos purkista. Älä avaa sitä vaan leikkaa sahalaitaisella veitsellä varovaisesti kiekoiksi. Paista kiekot pieniksi rapeiksi crohveleiksi tai yhdistä kolme kiekkoa isoksi crohveliksi. Yhdestä purkista croissant-taikinaa tulee noin 10 pientä crohvelia tai 3 isoa.

Syö hillon ja kerman kanssa tai esimerkiksi skagen-tahnalla.

2. Toastit

Kun omistat vohveliraudan, on turha hankkia toasteria erikseen.

Sipaise kahdelle paahtoleivälle voita. Käännä voipuolet alaspäin ja täytä leipä esimerkiksi juustolla ja kinkulla. Nosta toinen siivu kasan päälle voipuoli ylöspäin. Grillaa koko komeus vohveliraudan välissä.

3. Munakas

Munakkaan valmistukseen vohvelirauta on huippu! Ohut munakas syntyy muutamassa minuutissa ja paistuessaan yhtä aikaa molemmilta puolilta siitä tulee ihanan kuohkea. Yhdellä kertaa paistettavaksi kannattaa sekoittaa 2 munaa ja ruokalusikallinen maitoa.

Munakasbrunssilla ohuiden munakkaiden täytteeksi voi sekoittaa vaikkapa  savulohitahnaa tai paistaa sieniä. Täytetyt munakkaat ovat ylivetoja etenkin, jos brunssivieraiden joukossa on jauhoa karttaavaa väkeä!

4. Quesadillat

Vohvelinraudan välissä quesadillat paistuvat hyvin molemmilta puolilta. Täytä tortillat juustolla, chilikastikkeella ja tomaatilla. Viskaa mukaan myös yrttejä tai kevätsipulin varsia silputtuna. Älä täytä liiaksi vaan ole maltillinen, etteivät täytteet valu vohveliraudalle.

Valitse vohvelirauta-quesadilloja varten medium-kokoisia tortilloja.

 

 

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.