Saalista luvassa! Kuva Istock
Saalista luvassa! Kuva Istock

Hurahda sieniin. Poimi itse tai etsi ystäväpiiristäsi sopivasti hullaantuneita sienioppaita metsäretkelle. Palkinnoksi saat punaiset posket ja sieni-illallisen.

Viime kesän tattisadosta villiintyneenä valitsin kesälomaksi syksyn. Se tunne, kun en ehtinyt tarpeeksi usein metsään, kun niitä töitäkin piti tehdä. Se tunne ei saa uusiutua. Siis paras aika lomailla on elo-syyskuu, näin toivon.

Kantarelleja on noussut jo reilusti. Ystäväni ovat päivitelleet heinäkuun sateisenviileinä päivinä korikuvia someen.... odottakaa vaan,  täältä tullaan. Sieniveitsi on jo terässä. Hyttysmyrkkyä pitää olla ja metsäeväät, niistä ei saa tinkiä.

Olen itseoppinut ja vähän anopinkin opettama sienestäjä. Lapsuuteni kerrostaloympäristössä ei sieniä noukittu. Kantarellit haettiin turvallisesti Kauppatorilta ja rouskut saatiin sukulaisilta sienisalaattia varten. Vasta opiskelujen yhteydessä minulle aukeni sienimetsän salaisuudet kuin taikaiskusta. Tein opinnäytetyönä koululle sieninäyttelyn. Näin jälkikäteen voin tunnustaa, että hommaan värväytyi koko suku, siis se anopin puolen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monesti sienestys kulkee suvussa, mutta hauskinta on ettei harrastuksen tarvitse periytyä, sen voi oppia myös itse. Sieninäyttelyt ja opastuspisteet ovat tunnetusti Marttojen kiireisintä aikaa, mutta facen kautta löytyy sienistä villiintyneitä yhteisöjä useampiakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sieni-ihmiset ry:n tavoitteet allekirjoitan. Ajatus siitä, että kauppaisieniä olisi laajemminkin ja ravintolat tarjoisivat asiakkailleen yhä innostavampia sienielämyksiä on se tulevaisuus jossa uusia "sieni-ihmisiä" kasvaa. Samoin se, että lähikaupoista löytyisi kantarellien ja suppilovahveroiden lisäksi muitakin sieniä esimerkiksi japanilaisten suursuosikkeja matsutakeja, tuoksuvalmuskoja, jotka kasvavat läpi Suomen mäntymetsien lomassa.

Voi, metsässähän kasvaa satoa niin runsaasti, että vihannestiskille ei muuta mahtuisikaan kuin sieniä. Sitä odotellessa kannattaa opetella muutama sieni kerrallaan ja  mennä itse sieneen.

 

Tässä muutamia ohjeita sieni-illallista varten.

Sieni-pekonipastan ohjeen löydät täältä.

Metsäsienimuhennoksen ohjeen löydät täältä.

Kantarellileipien ohjeen löydät täältä.

 

Lisätietoja sieni-ihmisistä löydät

www.sieni-ihmiset.fi

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla