Yksi kansallisruoka-äänestyksen finalisteista on karjalanpiirakka. Kuva: Sami Repo
Yksi kansallisruoka-äänestyksen finalisteista on karjalanpiirakka. Kuva: Sami Repo

Valitse kansallisruoka-äänestyksen finalisteista suosikkisi ja kokkaa ruuat näillä Soppa365:n brändien rakastetuilla ohjeilla. Listasimme klassikoista sekä perinteisiä reseptejä että moderneja muunnoksia.

Elo-säätiön eli suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön kansallisruokahanke ja kansallisruoka-äänestys on puhuttanut suomalaisia. On mietitty muun muassa, kuuluisiko kaikkien listattujen ruokien edes olla mukana äänestyksessä ja puuttuuko joukosta jokin ehdoton suosikkiruoka. Hankkeen tarkoituksena on Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi nostaa esiin kansalliset ruoka-aarteet ja valita parhaiden joukosta yksi kansallisruoka.

Jokainen tekee joka tapauksessa klassikkoruokan hieman omaan tyyliinsä, ehkä suvussa kulkeneella reseptillä tai vaikkapa modernilla otteella. Joskus voi olla myös paikallaan kokeilla perinteistä ruokaa totutusta poikkeavalla reseptillä. Poimimme kansallisruoka-äänestyksen finalisteihin Soppa365:n parhaat reseptit "uutta, vanhaa ja lainattua" -tyyliin. Näillä resepteillä voit tehdä finalistiruokia joko perinteiseen tapaan tai muunnellen.

Pizza

Yksi Soppa365:n suosituimmista resepteistä on valkoinen kinkkupizza, joka räjäytti pizzanystävien tajunnan, sillä se on uskomattokman hyvää. Pizzaan ei tule lainkaan tomaattikastiketta.

Valkoisen kinkkupizzan resepti löytyy täältä.

Hernekeitto

Hernekeitto on helppo ja edullinen arkiruoka. Kikkaillakin voi, mutta perinteinen hernari sopii torstaihin ja lumisiin päiviin takuuvarmasti.

Katso perinteisen hernekeiton ohje tästä.

Ruisleipä

Ruisleipä on parasta itse tehtynä. Kodin Kuvalehden ohjeella siitä tulee kosteaa ja mehevää.

Katso ruisleivän ohje tästä.

Mämmi

Glorian ruoka & viinin mämmiohjeella pääsiäisen perinneruokaan voi viritellä uusiakin makuja oman mielen mukaan.

Tuokkosellisen mämmiä valmistat tällä ohjeella.

Kalakeitto

Perinteisessä lohikeitossa  on usein kermainen liemi, mutta tapoja keittää keitto on monenlaisia.

Me Naisten perinteisen kalakeiton ohjeen löydät tästä.

Viili

Viili ostetaan hyvin usein valmiina kaupasta, mutta sen voi tehdä myös itse - tosin odotteluaikaa se hiukan vaatii.

Katso kotitekoisen viilin ohje tästä.

Karjalanpiirakka

Sanotaan, että karjalanpiirakoista tulee aina hieman erilaisia leipojasta riippuen. Tällä ohjeella niistä tulee ainakin perinteisiä ja herkullisia!

Glorian ruoka & viinin karjalanpiirakoiden ohje löytyy täältä.

Mustikkapiirakka

Yksi Glorian ruoka & viinin lukijoiden rakastetuimmista resepteistä on mustikkapiirakan muunnos mustikkatosca.

Mustikkatoscan ohje löytyy täältä.

Muikut/silakat ja muusi

Soppa365-tv:n kokki Ali Toppinen ideoi perinteisiin grillattuihin muikkuihin uuden otteen tsatsikilla ja fenkoliraasteella. Muusi sopii lisukkeeksi toki tähänkin annokseen.

Alin muikkuohjeen löydät täältä.

Graavi kala

Graavattu lohi kuuluu suomalaiseen jouluun ja juhannukseen sekä lähes mihin tahansa juhlaan. Perinteisen suolaamisen lisäksi kalan voi graavatessa myös maustaa.

Katso täältä kolme erilaista tapaa tehdä graavilohi.

Karjalanpaisti

Huippukokki Jouni Toivasen ohjeella karjalanpaistista tulee täydellistä. Muutama niksi haltuun vain, niin tätä et voi vastustaa!

Täydellisen karjalanpaistin ohjeen löydät täältä.

Maksalaatikko

Maksalaatikkoa on lähes jokainen syönyt, mutta kuinka moni on tehnyt itse?

Kokeile maksalaatikkoa tällä reseptillä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.