Yksi kansallisruoka-äänestyksen finalisteista on karjalanpiirakka. Kuva: Sami Repo
Yksi kansallisruoka-äänestyksen finalisteista on karjalanpiirakka. Kuva: Sami Repo

Valitse kansallisruoka-äänestyksen finalisteista suosikkisi ja kokkaa ruuat näillä Soppa365:n brändien rakastetuilla ohjeilla. Listasimme klassikoista sekä perinteisiä reseptejä että moderneja muunnoksia.

Elo-säätiön eli suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön kansallisruokahanke ja kansallisruoka-äänestys on puhuttanut suomalaisia. On mietitty muun muassa, kuuluisiko kaikkien listattujen ruokien edes olla mukana äänestyksessä ja puuttuuko joukosta jokin ehdoton suosikkiruoka. Hankkeen tarkoituksena on Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi nostaa esiin kansalliset ruoka-aarteet ja valita parhaiden joukosta yksi kansallisruoka.

Jokainen tekee joka tapauksessa klassikkoruokan hieman omaan tyyliinsä, ehkä suvussa kulkeneella reseptillä tai vaikkapa modernilla otteella. Joskus voi olla myös paikallaan kokeilla perinteistä ruokaa totutusta poikkeavalla reseptillä. Poimimme kansallisruoka-äänestyksen finalisteihin Soppa365:n parhaat reseptit "uutta, vanhaa ja lainattua" -tyyliin. Näillä resepteillä voit tehdä finalistiruokia joko perinteiseen tapaan tai muunnellen.

Pizza

Yksi Soppa365:n suosituimmista resepteistä on valkoinen kinkkupizza, joka räjäytti pizzanystävien tajunnan, sillä se on uskomattokman hyvää. Pizzaan ei tule lainkaan tomaattikastiketta.

Valkoisen kinkkupizzan resepti löytyy täältä.

Hernekeitto

Hernekeitto on helppo ja edullinen arkiruoka. Kikkaillakin voi, mutta perinteinen hernari sopii torstaihin ja lumisiin päiviin takuuvarmasti.

Katso perinteisen hernekeiton ohje tästä.

Ruisleipä

Ruisleipä on parasta itse tehtynä. Kodin Kuvalehden ohjeella siitä tulee kosteaa ja mehevää.

Katso ruisleivän ohje tästä.

Mämmi

Glorian ruoka & viinin mämmiohjeella pääsiäisen perinneruokaan voi viritellä uusiakin makuja oman mielen mukaan.

Tuokkosellisen mämmiä valmistat tällä ohjeella.

Kalakeitto

Perinteisessä lohikeitossa  on usein kermainen liemi, mutta tapoja keittää keitto on monenlaisia.

Me Naisten perinteisen kalakeiton ohjeen löydät tästä.

Viili

Viili ostetaan hyvin usein valmiina kaupasta, mutta sen voi tehdä myös itse - tosin odotteluaikaa se hiukan vaatii.

Katso kotitekoisen viilin ohje tästä.

Karjalanpiirakka

Sanotaan, että karjalanpiirakoista tulee aina hieman erilaisia leipojasta riippuen. Tällä ohjeella niistä tulee ainakin perinteisiä ja herkullisia!

Glorian ruoka & viinin karjalanpiirakoiden ohje löytyy täältä.

Mustikkapiirakka

Yksi Glorian ruoka & viinin lukijoiden rakastetuimmista resepteistä on mustikkapiirakan muunnos mustikkatosca.

Mustikkatoscan ohje löytyy täältä.

Muikut/silakat ja muusi

Soppa365-tv:n kokki Ali Toppinen ideoi perinteisiin grillattuihin muikkuihin uuden otteen tsatsikilla ja fenkoliraasteella. Muusi sopii lisukkeeksi toki tähänkin annokseen.

Alin muikkuohjeen löydät täältä.

Graavi kala

Graavattu lohi kuuluu suomalaiseen jouluun ja juhannukseen sekä lähes mihin tahansa juhlaan. Perinteisen suolaamisen lisäksi kalan voi graavatessa myös maustaa.

Katso täältä kolme erilaista tapaa tehdä graavilohi.

Karjalanpaisti

Huippukokki Jouni Toivasen ohjeella karjalanpaistista tulee täydellistä. Muutama niksi haltuun vain, niin tätä et voi vastustaa!

Täydellisen karjalanpaistin ohjeen löydät täältä.

Maksalaatikko

Maksalaatikkoa on lähes jokainen syönyt, mutta kuinka moni on tehnyt itse?

Kokeile maksalaatikkoa tällä reseptillä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin