Makaronisalaatti onnistuu myös nuudelista. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg.</span>
Makaronisalaatti onnistuu myös nuudelista. Kuva: Pia Inberg.

Vaikka ainekset eri vuosikymmenten pastasalaateissa vaihtelevat, ydinajatus on sama. Makaronin joukkoon kasviksia ja kyytiin sopiva kastike, joka maustaa salaatin meheväksi.

Lapsuuteni herkku 70-luvulla oli makaronisalaatti. Yksinkertaisesta ohjeesta huolimatta salaatti oli juhlaruokaa, jota oli pöydässä lähinnä silloin, kun kavereita tuli kylään tai muuten vain tarvitsi hemmottelua.

Kippuramakaronit höystettiin saunapalvikinkku- ja suolakurkkukuutioilla ja jos väriä halusi, lisättiin kyytiin pussillinen hernemaissipaprikaa eli tuttavallisemmin hemapaa.

Makaronisalaatin kastike oli kermaviiliä, sinapilla terästettynä tietty. Vihreyttä salaattiin toi kiharainen persilja, ainoa yrtti, mitä kaupasta siihen aikaan tillin ohella sai. Persiljaahan popsittiin tuolloin jo raudankin takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Opiskeluaikoina makaroni muuttui pastaksi ja salaatti kirkastui. Kermaviilikastike tuntui tylsältä, olihan kauppoihin tullut rypsiöljyn rinnalle myös oliiviöljy. Loraus oliiviöljyä kirkasti salaatin ja tilkka sitruunamehua virkisti sen välimerelliseksi. Joukkoon pilkottiin paprikaa, tomaattia ja oliiveja ja fetaa. Tuoreeksi yrtiksi vakiintui basilika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Makaronisalaatin moderni versio valmistetaan tietenkin Aasia-buumin hengessä nuudeleista, jotka ovat ainakin omien lasteni herkkua. Keitettyjen nuudelien sekaan vain chilimarinoituja katkarapuja tai tofua, porkkanaa, kirsikkatomaatteja, kourallinen suolapähkinöitä ja runsaasti silputtua korianteria. Kastikkeeksi limetin mehua, ehkä himppunen soijakastiketta ja tilkka seesamiöljyä. Syödään puikoilla tai haarukalla!

Innostuin makaronisalaatin muodonmuutoksesta, joten tein hiljattain "pastasalaattikokeen". Järjestin ystävilleni aikamatkan kotikeittiössäni ja tarjosin heille eri vuosikymmenten salaatteja. En usko itse kyllästyväni koskaan thai-tyyliseen katkarapu-nuudelisalaattiin, mutta tämän kisan voittajaksi se ei noussut.

Sen sijaan kulhosta hävisi ensimmäisenä perinteinen makaronisalaatti kinkkuineen ja kermaviilikastikkeineen! Ehkä syynä oli se, että pöydän ympärille oli kokoontunut lähinnä meitä 70-luvun lapsia.

Millaisia pastasalaatteja te teette?

Sisältö jatkuu mainoksen alla