Kuva: Hanna Jensen.
Kuva: Hanna Jensen.

Hanna Jensen tekee sukureseptillään niin hyvää pashaa, että sitä on santsattava neljä kertaa.

Pasha on ainoa jälkiruoka, johon minulla on suhde. Se on ainoa jälkiruoka, jonka valmistan aina samalla tavalla, samassa puumuotissa, pääsiäisen pitkäperjantaina. Se on ainoa jälkiruokaperinne, joka minulla on.

En halua, että pashassani on rusinoita tai kuivattuja hedelmiä. Anopilta saatu luottoreseptini on yli 20 vuoden takaa, ja pashastani pitävät yleensä myös ne, jotka eivät pääsiäisherkusta muuten innostu.

Pashani ei näet ole liian rahkainen mutta ei myöskään liian makea. Jos makuelämystä täytyisi jotenkin kuvailla, se liitelisi jossakin rahkan ja kermavaahdon välillä. Pashaani syödessä suussa rouskuu jännittävästi, sillä laitan seokseen aina joko mantelirouhetta tai mantelijauhetta.

En halua taittaa pashan makua vadelmamelboilla enkä muillakaan kastikkeilla, koska haluan tuntea suussani happamuuden ja makeuden liiton. Otan pashaa yleensä neljä kertaa lisää.

Erityistä ja outoa iloa saan puisesta pashamuotista, jonka ostin muutama vuosi sitten. Puumuotti täytyy kostuttaa vedessä ennen käyttöä, muuten muotti imee itseensä pashaseoksen nestettä.

Olennaista on myös hankkia ”vauvanharsoa” eli juustoharsoa, jolla puinen pastamuotti vuorataan. Pashaseos valutetaan harsoon päälle muottiin, ja komeus laitetaan jääkaappiin yöksi, jotta neste valuu kulhoon. Ylimääräisen pashaseoksen valutan ihan tavallisessa siivilässä harson päällä.

Olen oppinut muutakin. Kun ensimmäisenä anoppila-pääsiäisenä kehaisin, kuinka hyvää anopin passha oli, Ukrainassa syntynyt appiukkoni vinkkasi ystävällisesti:

”Se muuten lausutaan paasha.”

Jensenin pashan reseptin saat täältä!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.