Mangolava ei ole yksin asuvan tärkein täky unelmien ruokakaupassa.
Mangolava ei ole yksin asuvan tärkein täky unelmien ruokakaupassa.

Yksi suurimmista virheistä on olettaa, että yksin elävä on uusavuton. Tai että hän etsii ruokakaupasta seuraa. Toimittaja Hanna Jensen kysyi yksin asuvilta, millaisessa ruokakaupassa he haluaisivat käydä.

Kärrythän ovat valtavat!

Tämä oli ajatukseni, kun seurasin taannoin espoolaisessa hypermarketissa lapsiperheiden ruokaostoksia. Oli viikonloppu. Vain harvalla keikkui kädessään kori, suurin osa asiakkaista nosteli tavaroita Fiatin kokoisiin jättikärryihin.

Eräs äideistä sanoi paistavansa jauhelihaa kerralla kaksi kiloa, koska pelkästään yksi pojista syö ”sen neljäsataa grammaa” muutamassa minuutissa. Ranskanleipä pitää suosiolla puolittaa pitkittäissuunnassa, koska urheilevan pojan nälkä on niin kova.

”Saisinpa ostettua vaikka kolmasosan ranskanleivästä”, totesi sen sijaan yksin asuva tuttavani leipätiskin kupeessa.

Havahduin. Yli miljoona suomalaista asuu yksin, mutta otetaanko yksin asuvia ollenkaan huomioon ruokakaupoissa? Päätin tehdä pienen kyselyn siitä, millainen yksin asuvan unelmien ruokakauppa on.

 

Yksi suurimmista virheoletuksista on, että yksin asuvat olisivat uusavuttomia. Että he eivät viitsisi kokata vain itselleen tai söisivät pelkkiä eineksiä.

Yksin elävätkin osaavat tehdä ruokaa. Ja pakastaa. Mutta monien yksin elävien pakastinlokero pullistelee usein ruokaa, joka on jäänyt yli – ja joka on pakastimeen unohdettu.

Yksin asuvan keittiössä on jatkuvasti päällä ruuan pilaantumisen uhka. Yksin ei saa syötyä maustekastikkeita ja hilloja siihen tahtiin kuin ne pilaantuvat. Litran mehujuomat säilyvät pakkausten mukaan avattuina jääkaapissa vain kolmisen päivää.

”Tosin en minä niitä päiväyksiä usko”, sanoi tuttava. ”Syön niin kauan, kun ruoka ei haise.”

 

Lähes jokainen yksin elävä toivoi unelmakauppansa valikoimiin täyttöpakkauksia, kokonaisina myytäviä mausteita, salaatinkastikkeita matkashampoon kokoisissa pulloissa, pieniä karkkipusseja ja tarjouksia muistakin kuin jättipakkauksista.

”En koskaan osta niitä jättimäisiä vessa- ja talouspaperipaaleja!” parahti eräs vastaajista.

Lupaus 50 kappaleesta kymmenen hinnalla ei välttämättä yksin asuviin pure. Sen sijaan yksin asuvalle on tärkeää saada ostaa juuri tarvitsemansa määrä ruokaa.

Sen takia yksin elävän unelmakaupassa onkin palvelutiski, josta saa ostettua kaiken tuoreen: pienen määrän lihaa tai kalaa, viljatuotteita ja juustoja. Lisäksi palvelutiskistä pitää löytää terveellistä valmisruokaa, joka ei kuitenkaan ole pelkkää sushia ja kallista deliannosta. Mieluummin viidellä eurolla salaattia, täysjyvänuudeleita tai keittoa.

 

Yksin asuvat ovat tinkimättömiä. He eivät halua asioida hehtaarihalleissa, joista ei löydä mitään, eivätkä pienissä kalliissa kaupoissa, joissa on ”paskat valikoimat”. Kauppa ei saa olla ruma. Mutta sen pitää olla aivan asuinkeskuksen ytimessä, mielellään matkalla kuntosalilta bussipysäkille.

Ai niin. Yksin asuvat kertoivat, että he eivät käy kaupassa ensisijaisesti löytääkseen seuraa, vaikka viime vuonna testatut ”sinkkukorit” niin antoivat ymmärtää. Tietyn henkilön läsnäoloa yksin elävät kuitenkin kaipaavat. He haluaisivat, että paikalla olisi kauppias.

Yksin elävän unelmakaupan kauppiaalla on psykologisesti tarkka silmä: hän auttaa niitä, jotka tarvitsevat inspiraatiota ja reseptejä ruuanlaittoon, mutta pysyttelee tyylikkäästi etäämmällä, jos asiakas ei ole höpöttelytuulella. Hän muistaa kanta-asiakkaat nopeasti (ehkä nimeltä) ja hankkii juuri ne tuotteet, joita yksin asuva tarvitsee.

Täydellinen kauppias osaa valita yksin asuvaa asiakasta varten sen parhaan lauantaimakkaran ja juustolaadun. Hän myy kaiken, ihan kaiken, kappalehintaan.

 

Lopulta selvisi, että yksin elävän unelmakaupalla pitää olla oma valtti. Yksi täky, jota kaikki rakastavat: kauppiaan tekemät ihanat kerrosvoileivät, kaupungin paras patonki tai jotakin muuta omaa ja persoonallista, joka houkuttelee paikalle kerrasta toiseen.

Ja kun Suomessa ollaan, niin:

”Siellä pitää olla tiski, jonka äärellä voisi juoda kahvit.”

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.