Kurkuma jauheena ja juurakkona.
Kurkuma jauheena ja juurakkona.

Kultainen kurkuma on köyhän sahrami, mutta myös terveysintoilijoiden uusin villitys.

Kurkuma on uusi tulokas. Maustehyllystä kurkumaa on voinut ostaa jauheena, mutta juurakkona se on vielä tuore tuttavuus. Kurkuma on inkiväärin sukuinen juurakko, jota käytetään inkiväärin tavoin. Makua kurkumassa ei ole yhtä rutkasti kuin inkiväärissä, mutta väriä sitäkin enemmän. Pieni pala juurakkoa tai jauhetta värjää ruuan kauniin keltaiseksi. Kurkumaa onkin käytetty perinteisesti osana curryjauhetta, juuri kauniin keltaisen värinsä takia.

Juurakko paloiksi ja hautumaan

Juurakkoa käytettäessä kuori leikataan ohuelti pois. Harjapesukin riittää, jos pintaa ei jaksa kuoria. Sen jälkeen rapsakka kurkuma hienonnetaan, raastetaan tai jauhetaan morttelissa paloiksi ja lisätään patoihin, kastikkeisiin, uunijuuresten tai riisin joukkoon hautumaan.

Raakana raasteena

Voimaa ja vastustuskykyä haluavat raastavat kurkumaa tuoresmooteihin. Kurkumalatte on noussut monen suosikiksi. Siinä raastetta lisätään mantelimaidon joukkoon hautumaan. Mausteeksi kanelia, inkivääriä ja lusikallinen hunajaa ja hehkuva juoma on valmis nautittavaksi.

Superfoodia

Harvoin yhdessä raaka-aineessa on yhtä paljon terveysväittämiä kuin kurkumassa. Sen on tutkittu hoitavan tulehduksia, alentavan kolesterolia ja parantavan ruuansulatusta. Jopa on väitetty, että kurkuma suojaa syövältä, diabetekseltä ja alzheimerin taudilta.

Varoitus

Kurkumaa käsitellessä työlauta ja sormet värjäytyvät iloisen keltaisiksi. Pyyhkäisy öljyllä irrottaa suurimman keltaisuuden ja useampi pesukerta hoitaa loput.  Viisasta voi kuitenkin olla suojata työlauta leivinpaperilla ja kädet vaikka suojahanskoilla.

 

Tästä löydät kurkumaisen makupiimän ohjeen.

Edullinen riesling on raikas vaihtoehto mausteisten kasvissuokien seuraan.

Mikä? Blitz Riesling 2016 on herkullinen ja edullinen valkoviini, parhaita löytöjä alle 10 euron hintaluokassa.

Millainen? Puolimakea, mutta silti raikas viini tuo kielelle sitruksen, omenan ja persikan aromeja. Suutuntuma on eloisa ja ruokahalua herättävän mehukas.

Minkä kanssa? Viini tasapainottaa hienosti tulisuutta ja mausteisuutta. Kokeile esimerkiksi lämmittävän kasviscurryn kaverina.

Lisää Tuomas Tantun viinivinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!