Kurkuma jauheena ja juurakkona.
Kurkuma jauheena ja juurakkona.

Kultainen kurkuma on köyhän sahrami, mutta myös terveysintoilijoiden uusin villitys.

Kurkuma on uusi tulokas. Maustehyllystä kurkumaa on voinut ostaa jauheena, mutta juurakkona se on vielä tuore tuttavuus. Kurkuma on inkiväärin sukuinen juurakko, jota käytetään inkiväärin tavoin. Makua kurkumassa ei ole yhtä rutkasti kuin inkiväärissä, mutta väriä sitäkin enemmän. Pieni pala juurakkoa tai jauhetta värjää ruuan kauniin keltaiseksi. Kurkumaa onkin käytetty perinteisesti osana curryjauhetta, juuri kauniin keltaisen värinsä takia.

Juurakko paloiksi ja hautumaan

Juurakkoa käytettäessä kuori leikataan ohuelti pois. Harjapesukin riittää, jos pintaa ei jaksa kuoria. Sen jälkeen rapsakka kurkuma hienonnetaan, raastetaan tai jauhetaan morttelissa paloiksi ja lisätään patoihin, kastikkeisiin, uunijuuresten tai riisin joukkoon hautumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raakana raasteena

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voimaa ja vastustuskykyä haluavat raastavat kurkumaa tuoresmooteihin. Kurkumalatte on noussut monen suosikiksi. Siinä raastetta lisätään mantelimaidon joukkoon hautumaan. Mausteeksi kanelia, inkivääriä ja lusikallinen hunajaa ja hehkuva juoma on valmis nautittavaksi.

Superfoodia

Harvoin yhdessä raaka-aineessa on yhtä paljon terveysväittämiä kuin kurkumassa. Sen on tutkittu hoitavan tulehduksia, alentavan kolesterolia ja parantavan ruuansulatusta. Jopa on väitetty, että kurkuma suojaa syövältä, diabetekseltä ja alzheimerin taudilta.

Varoitus

Kurkumaa käsitellessä työlauta ja sormet värjäytyvät iloisen keltaisiksi. Pyyhkäisy öljyllä irrottaa suurimman keltaisuuden ja useampi pesukerta hoitaa loput.  Viisasta voi kuitenkin olla suojata työlauta leivinpaperilla ja kädet vaikka suojahanskoilla.

 

Tästä löydät kurkumaisen makupiimän ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla