Kurkuma jauheena ja juurakkona.
Kurkuma jauheena ja juurakkona.

Kultainen kurkuma on köyhän sahrami, mutta myös terveysintoilijoiden uusin villitys.

Kurkuma on uusi tulokas. Maustehyllystä kurkumaa on voinut ostaa jauheena, mutta juurakkona se on vielä tuore tuttavuus. Kurkuma on inkiväärin sukuinen juurakko, jota käytetään inkiväärin tavoin. Makua kurkumassa ei ole yhtä rutkasti kuin inkiväärissä, mutta väriä sitäkin enemmän. Pieni pala juurakkoa tai jauhetta värjää ruuan kauniin keltaiseksi. Kurkumaa onkin käytetty perinteisesti osana curryjauhetta, juuri kauniin keltaisen värinsä takia.

Juurakko paloiksi ja hautumaan

Juurakkoa käytettäessä kuori leikataan ohuelti pois. Harjapesukin riittää, jos pintaa ei jaksa kuoria. Sen jälkeen rapsakka kurkuma hienonnetaan, raastetaan tai jauhetaan morttelissa paloiksi ja lisätään patoihin, kastikkeisiin, uunijuuresten tai riisin joukkoon hautumaan.

Raakana raasteena

Voimaa ja vastustuskykyä haluavat raastavat kurkumaa tuoresmooteihin. Kurkumalatte on noussut monen suosikiksi. Siinä raastetta lisätään mantelimaidon joukkoon hautumaan. Mausteeksi kanelia, inkivääriä ja lusikallinen hunajaa ja hehkuva juoma on valmis nautittavaksi.

Superfoodia

Harvoin yhdessä raaka-aineessa on yhtä paljon terveysväittämiä kuin kurkumassa. Sen on tutkittu hoitavan tulehduksia, alentavan kolesterolia ja parantavan ruuansulatusta. Jopa on väitetty, että kurkuma suojaa syövältä, diabetekseltä ja alzheimerin taudilta.

Varoitus

Kurkumaa käsitellessä työlauta ja sormet värjäytyvät iloisen keltaisiksi. Pyyhkäisy öljyllä irrottaa suurimman keltaisuuden ja useampi pesukerta hoitaa loput.  Viisasta voi kuitenkin olla suojata työlauta leivinpaperilla ja kädet vaikka suojahanskoilla.

 

Tästä löydät kurkumaisen makupiimän ohjeen.

Joulupöydän kalapalat ansaitsevat seurakseen parasta mahdollista, eli laadukasta rieslingiä.

Mikä? Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012 (15,89 e) on laaturiesling Alsacesta.

Millainen? Vivahteikkaassa maussa on omenaa, mehevää sitrushedelmää ja melonia. Suutuntuma on ryhdikkään hienostunut.

Minkä kanssa? Graavikalojen, mätien ja silakoiden. Hedelmäisyytensä ansiosta viini sopii myös äyriäisille ja keskivahvoille juustoille.

Lisää Tuomas Tantun juomavinkkejä joulupöytään löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!

Venäläinen omenakakku, fantastinen leipä ja huippukokin makaronilaatikko – tässä ovat Sopan hitit vuodelta 2017!

1. Omenakakku Sharlotka

Itkettävän herkullinen venäläinen omenakakku valtasi ykkössijan ylivoimaisesti. Kermavaahdon ja vadelmahillon kanssa tarjottava sharlotka saattaa perinteiset omenapiiraat miltei häpeään, niin herkullista se on.

Sharlotkan ohjeen löydät tästä.

2. Jouni Toivasen makaronilaatikko

Michelin-palkitun kokin makaronilaatikko on herättänyt paljon tunteita, niin puolesta kuin vastaan. Tämän makaronilaatikon juju on pitkässä kypsennyksessä matalassa lämpötilassa. Mehevyys on taattu, mutta koostumus jakaa syöjiä: Toivasen makaronilaatikko on tavallista pehmeämpää. Suosittelemme joka tapauksessa testaamaan!

Jouni Toivasen makaronilaatikon ohjeen löydät tästä.

3. Fantastinen leipä

Sopan entisen tuottajan Teemu Lemisen esittelemä leipäohje on sivuston historian aikana suosituin reseptimme, eikä ihme. Se on nimittäin superhelppo, ja lopputuloksena ovat täydellisen rapeat ja ihanat vehnäsämpylät.

Fantastisen leivän ohjeen löydät tästä.

4. Vihreä kuula -joulutorttu

Hieman uudempi innovaatio yhdistää kaksi perinteistä sesonkiherkkua, vihreän kuulan ja joulutortun. Ainut hankaluus on vihreiden kuulien liukkaus. Mokomat pirulaiset ovat kuulemma luiskahdelleet pois useiden leipurien torttujen päältä. Siksi painotamme vahvasti muutamaa seikkaa: tee puolikkaalle kuulalle tarpeeksi iso kolo, ja aseta se sileä puoli ylöspäin. Kyllä. Jätä myös voitelematta keskiosa, niin tortun pinta ei ole yhtä liukas. Jos varotoimista huolimatta kuula luiskahtaa pois tortun päältä, voi valpas leipuri vielä pelastaa tilanteen. Pelti pois uunista, kuula pikkulusikalla takaisin omalle paikalleen ja takaisin paistohommiin. Lopputulos palkitsee!

Vihreä kuula -joulutortun ohjeen löydät tästä.

5. Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Serko Rantasen jauhelihakastike valmistuu vähän kuin mummolassa: ensin tehdään ruskea kastikepohja ja sitten vasta ruskistetaan erikseen jauheliha. Ihanan säväyksen antaa myös karamellisoitu sipuli. Tätä tehdään toistekin!

Serko Rantasen jauhelihakastikkeen ohjeen löydät tästä.

6. Paahdettu perunamuusi

Tiesitkö, että parhaassa mahdollisessa perunamuusissa perunoita ei keitetä? Sen sijaan ne paahdetaan. Aikaa kuluu enemmän, mutta tämä luksusmuusi sopiikin kiireettomään viikonloppukokkaukseen.

Paahdetun perunamuusin ohjeen löydät tästä.

7. Timjami-perunavuoka

Klassinen timjami-perunavuoka on täydellistä kylmien päivien ruokaa. Perunoita ei tarvitse edes pestä, ne vain viipaloidaan ja valellaan ihanalla maustevoilla. Sitten uuniin!

Timjami-perunavuoan ohjeen löydät tästä.

8. Pehmeä peltileipä

Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa. Peltieipä vaatii aktiivista huomiotasi nimittäin vain vaivaiset 10 minuuttia.

Pehmeän peltileivän ohjeen löydät tästä.

9. Kiinalainen nuudeli-jauhelihapannu

Jauhelihaspagetin kiinalainen versio tehdään possun jauhelihasta ja nuudeleista. Ruuan kiinalainen nimi "muurahaiset kiipeävät puihin" kuvaa hyvin sitä, miten jauheliha tarttuu mehevästi nuudelien kylkeen kiinni.

Kiinalaisen nuudeli-jauhelihapannun ohjeen löydät tästä.

10. Jauhelihapannarirulla

Kun yhdistetään kaksi suosikkia, ei ruoka vain voi mennä pieleen. Pannukakku ja jauhelihakastike, voiko mehevämpää yhdistelmää edes kuvitella?

Jauhelihapannarirullan ohjeen löydät tästä.