Kurkuma jauheena ja juurakkona.
Kurkuma jauheena ja juurakkona.

Kultainen kurkuma on köyhän sahrami, mutta myös terveysintoilijoiden uusin villitys.

Kurkuma on uusi tulokas. Maustehyllystä kurkumaa on voinut ostaa jauheena, mutta juurakkona se on vielä tuore tuttavuus. Kurkuma on inkiväärin sukuinen juurakko, jota käytetään inkiväärin tavoin. Makua kurkumassa ei ole yhtä rutkasti kuin inkiväärissä, mutta väriä sitäkin enemmän. Pieni pala juurakkoa tai jauhetta värjää ruuan kauniin keltaiseksi. Kurkumaa onkin käytetty perinteisesti osana curryjauhetta, juuri kauniin keltaisen värinsä takia.

Juurakko paloiksi ja hautumaan

Juurakkoa käytettäessä kuori leikataan ohuelti pois. Harjapesukin riittää, jos pintaa ei jaksa kuoria. Sen jälkeen rapsakka kurkuma hienonnetaan, raastetaan tai jauhetaan morttelissa paloiksi ja lisätään patoihin, kastikkeisiin, uunijuuresten tai riisin joukkoon hautumaan.

Raakana raasteena

Voimaa ja vastustuskykyä haluavat raastavat kurkumaa tuoresmooteihin. Kurkumalatte on noussut monen suosikiksi. Siinä raastetta lisätään mantelimaidon joukkoon hautumaan. Mausteeksi kanelia, inkivääriä ja lusikallinen hunajaa ja hehkuva juoma on valmis nautittavaksi.

Superfoodia

Harvoin yhdessä raaka-aineessa on yhtä paljon terveysväittämiä kuin kurkumassa. Sen on tutkittu hoitavan tulehduksia, alentavan kolesterolia ja parantavan ruuansulatusta. Jopa on väitetty, että kurkuma suojaa syövältä, diabetekseltä ja alzheimerin taudilta.

Varoitus

Kurkumaa käsitellessä työlauta ja sormet värjäytyvät iloisen keltaisiksi. Pyyhkäisy öljyllä irrottaa suurimman keltaisuuden ja useampi pesukerta hoitaa loput.  Viisasta voi kuitenkin olla suojata työlauta leivinpaperilla ja kädet vaikka suojahanskoilla.

 

Tästä löydät kurkumaisen makupiimän ohjeen.

Arttu Wiskarin Vain elämää -illallisella nautitaan runsas ja täyttävä ateria, jossa on huomioitu myös erikoisruokavaliot.

Lihansyöjät nauttivat sekä upeita entrecôte-pihvejä sekä ankanmaksaterriiniä. Tarjolla on myös turskaa vihannespetillä sekä vegevaihtoehdoksi muun muassa avokadotomaattisalaattia.

”Tyypillisiä suomalaisia kotiruokia”, Danny naurattaa muita notkuvan herkkupöydän ääressä.

Löydät reseptin Artun dry aged entrecôte-pihveihin ja grillivihanneksiin tästä.

Vain elämää torstaisin ja perjantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Soppa365 ja Nelonen kuuluvat samaan konserniin.

Helppo, tyylikäs, kesytetty vai riittoisa? Kokosimme Soppa365:n parhaat raparperipiirakat yhteen. Täältä löydät tulevan lempipiirakkasi!

Helppo raparperipiirakka

Kesän simppelein raparperipiirakka (kuva yllä) syntyy valmistaikinasta. Raparperit ladotaan ranskankermatäytteen päälle viivasuoriksi riveiksi. Irtopohjainen piirasvuoka antaa piirakalle tyylikkyyslisän. Kun irrotat tämän leivonnaisen vuoasta vadille, mikään ei paljasta, että sen tekemiseen on kulunut vain hetki. Jos haluat, voit maustaa taikinan pistaasimuruilla, kuten ohjeessa. Jos et ehdi, piirakka on silti herkkua.

 

Tyylikäs keikaus

Kuka sanoo, että raparperit pitäisi asetella taikinan päälle? Keikaus kääntää ajatuksen raparperipiirakasta nurinperin. Tätä herkkua kokeiltuasi et ole ehkä valmis palaamaan vanhaan. Kakku vai piirakka, määrittely on lopulta yhdentekevää. Maku on joka tapauksessa erinomainen, taikinaan raastettu mantelimassa ja fariinisokeri-voiseoksessa vuoan pohjalla muhineet raparperit pitävät siitä huolen.

 

Valkosuklaalla kesytetty

Tässä pellillisessä raparperin kesyttämisestä vastaa valkosuklaa. Suutuntuma on silti hauskasti rapea, sillä taikinaan lisätään myös kokonaisia manteleita. Saat ohjeella koko pellillisen. Ennen kuin leivot, tarkista oman peltisi koko ja tee tarvittaessa taikinaa puolitoistakertainen määrä. Niin varmistat, että piirakasta tulee juuri niin mehevä ja tuhti kuin kuuluukin.

 

Riittoisa pellillinen

Raparperi ja marenki ovat myös mainio pari, ja tässä piirakassa ne saavat loistaa koko pellin mitalla. Marengista yli jääneet keltuaiset käytetään taikinaan. Hauskuuslisän piirakka saa marenkiin ropistelluista nonparelleista. Tee piirakka mieluiten suoraan tarjolle, jolloin marenki on parhaimmillaan. Vaahdota rinnalle reilusti kermaa, mutta makeuta sitä vain vähän tai ei ollenkaan. Pehmeä kermavaahtopilvi riittää sellaisenaan pyöristämään raparperin kirpeyden ja marengin makeuden.

 

Kuvat Arto Vuohelainen, Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Anna Huovinen.