Kermaviilikastike on ainakin kalapuikkojen kaveri. Kuva: Reetta Pasanen.
Kermaviilikastike on ainakin kalapuikkojen kaveri. Kuva: Reetta Pasanen.

Kalapuikot ja kermaviilikastike on nostalginen yhdistelmä, joka valmistuu nopeasti ja maistuu kaikille.

Kermaviilikastikkeen perusohjeeseen tarvitset yhden purkin kermaviiliä, ripauksen suolaa ja mustapippuria. Helpoin ja perinteisin versio syntyy hienonnetusta tuoreesta tillistä ja lorauksesta sitruunamehua.

Kyllästyttääkö perinteinen versio? Vaihda kaavaa  ja varioi kastiketta seuraavasti:

Omenainen dijonkastike

Perusohje + 1-2 tl dijoninsinappia + ½ raastettu omena = sopivan sähäkkä, mutta hedelmäinen. Kokeile perunasalaatin tai hodarin kastikkeena.

Kylmä kananmunakastike

Perusohje + 1 keitetty kananmuna hienonnettuna + ruohosipulia hienonnettuna = turvallinen ja mieto. Sopii mainiosti kalapuikkojen tai paistetun vaalean kalan rinnalle.

Välimeren fetamurukastike

Perusohje + ½ dl murustettua fetaa + muutama aurinkokuivattu tomaatti hienonnettuna = maukas ja välimerellinen. Toimii uuniperunan kanssa tai tsatsikin korvikkeena.

Currykastike broilerille

Perusohje + 1 prk ananasmurskaa valutettuna + 1 tl curryjauhetta = keltainen ja pirteä. Broileripyöryköiden tai -vartaiden mainio lisäke.

Vinkki: Jos et halua käyttää kermaviiliä, kokeile kastikkeisiin esimerkiksi jogurttia, ranskankermaa tai majoneesia.

Helppojen ja nopeiden kotitekoisten kalapuikkojen reseptin löydät täältä!

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.