Kuva: Outi Väisänen.
Kuva: Outi Väisänen.

Pataleipä on kiireisen tai laiskan leipurin unelma, koska taikinan kanssa tarvitsee touhuta vaivaiset viisi minuuttia. Näillä vinkeillä leivästäsi tulee täydellinen!

Jos omistat uunipadan, osaat varmasti tehdä huippuhyvää pataleipää. Englanniksi pataleivän taikinaa kutsutaan "no knead" -taikinaksi eli vaivaamattomaksi, sillä sitä työstetään 30 sekuntia. Taikinan teko vie siis maksimissaan viisi minuuttia. Hitaampi osuus onkin kohotus. Taikina saa levätä 12–18 tuntia ja leiväksi muotoiltuna vielä tunnin pari.

Pataleipä ei ole mikään uusi keksintö vaan kärsimättömän kokin versio juurileivästä, jonka juurta ruokitaan päivätolkulla ennen kuin aletaan hommiin. Viiden minuutin pataleipä on aivan yhtä hyvää, lupaan.

Jos hurahdat, kannattaa alkaa seurata newyorkilaista pataleipäikonia Jim Laheyta Instagramissa tai Twitterissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarvitset vain nämä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valurautapata

Laita pata ensin tyhjänä uuniin. Kuuman padan uumenissa leipä paisuu muhkeaksi omassa vesihöyryssään. Paista lopuksi vartti ilman kantta, niin pinta ruskistuu.

Kohotusliina

Et tarvitse kohotuskoreja tai muita erikoisvälineitä. Kippaa taikina jauhotetulle liinalle ja kiedo nyssäkäksi, niin leipä kohoaa muotoonsa.

Järeä leipäveitsi

Kun leipä kypsyy kuumassa padassa, kuoresta tulee superrapea. Leipä kannattaakin säilyttää leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalla, vain liinalla peitettynä. Kova kuori pitää leivän mehevänä.

 

Pataleivän parhaat puolet

Aktiivista aikaa kuluu 10 minuuttia. Silti sisuksesta tulee sitkas ja kuoresta rapea kuin leipomon leivässä.

Epäonnistuminen on käytännössä mahdotonta, kunhan mittaat tasaisesti ja teet taikinasta pehmeän.

Aineksia on niin vähän, että opit reseptin helposti ulkoa.

Et kyllästy. Lisää pähkinöitä tai vaihda vesi tuoremehuun tai olueen.

Vinkki: Vaivaamattoman leivän sitkoa kutsutaan spontaaniksi sitkoksi. Käytä runsasproteiinisia puolikarkeita vehnäjauhoja (esim. Lidl) ja tarpeeksi suolaa, niin saat hyvän rakenteen.

Kokeile pataleipäguru Jim Laheyn porkkanamehuun leivottua pataleipää!

Reseptin löydät täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla