Kuva: Outi Väisänen.
Kuva: Outi Väisänen.

Pataleipä on kiireisen tai laiskan leipurin unelma, koska taikinan kanssa tarvitsee touhuta vaivaiset viisi minuuttia. Näillä vinkeillä leivästäsi tulee täydellinen!

Jos omistat uunipadan, osaat varmasti tehdä huippuhyvää pataleipää. Englanniksi pataleivän taikinaa kutsutaan "no knead" -taikinaksi eli vaivaamattomaksi, sillä sitä työstetään 30 sekuntia. Taikinan teko vie siis maksimissaan viisi minuuttia. Hitaampi osuus onkin kohotus. Taikina saa levätä 12–18 tuntia ja leiväksi muotoiltuna vielä tunnin pari.

Pataleipä ei ole mikään uusi keksintö vaan kärsimättömän kokin versio juurileivästä, jonka juurta ruokitaan päivätolkulla ennen kuin aletaan hommiin. Viiden minuutin pataleipä on aivan yhtä hyvää, lupaan.

Jos hurahdat, kannattaa alkaa seurata newyorkilaista pataleipäikonia Jim Laheyta Instagramissa tai Twitterissä.

Tarvitset vain nämä

Valurautapata

Laita pata ensin tyhjänä uuniin. Kuuman padan uumenissa leipä paisuu muhkeaksi omassa vesihöyryssään. Paista lopuksi vartti ilman kantta, niin pinta ruskistuu.

Kohotusliina

Et tarvitse kohotuskoreja tai muita erikoisvälineitä. Kippaa taikina jauhotetulle liinalle ja kiedo nyssäkäksi, niin leipä kohoaa muotoonsa.

Järeä leipäveitsi

Kun leipä kypsyy kuumassa padassa, kuoresta tulee superrapea. Leipä kannattaakin säilyttää leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalla, vain liinalla peitettynä. Kova kuori pitää leivän mehevänä.

 

Pataleivän parhaat puolet

Aktiivista aikaa kuluu 10 minuuttia. Silti sisuksesta tulee sitkas ja kuoresta rapea kuin leipomon leivässä.

Epäonnistuminen on käytännössä mahdotonta, kunhan mittaat tasaisesti ja teet taikinasta pehmeän.

Aineksia on niin vähän, että opit reseptin helposti ulkoa.

Et kyllästy. Lisää pähkinöitä tai vaihda vesi tuoremehuun tai olueen.

Vinkki: Vaivaamattoman leivän sitkoa kutsutaan spontaaniksi sitkoksi. Käytä runsasproteiinisia puolikarkeita vehnäjauhoja (esim. Lidl) ja tarpeeksi suolaa, niin saat hyvän rakenteen.

Kokeile pataleipäguru Jim Laheyn porkkanamehuun leivottua pataleipää!

Reseptin löydät täältä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin