Kuva: Outi Väisänen.
Kuva: Outi Väisänen.

Pataleipä on kiireisen tai laiskan leipurin unelma, koska taikinan kanssa tarvitsee touhuta vaivaiset viisi minuuttia. Näillä vinkeillä leivästäsi tulee täydellinen!

Jos omistat uunipadan, osaat varmasti tehdä huippuhyvää pataleipää. Englanniksi pataleivän taikinaa kutsutaan "no knead" -taikinaksi eli vaivaamattomaksi, sillä sitä työstetään 30 sekuntia. Taikinan teko vie siis maksimissaan viisi minuuttia. Hitaampi osuus onkin kohotus. Taikina saa levätä 12–18 tuntia ja leiväksi muotoiltuna vielä tunnin pari.

Pataleipä ei ole mikään uusi keksintö vaan kärsimättömän kokin versio juurileivästä, jonka juurta ruokitaan päivätolkulla ennen kuin aletaan hommiin. Viiden minuutin pataleipä on aivan yhtä hyvää, lupaan.

Jos hurahdat, kannattaa alkaa seurata newyorkilaista pataleipäikonia Jim Laheyta Instagramissa tai Twitterissä.

Tarvitset vain nämä

Valurautapata

Laita pata ensin tyhjänä uuniin. Kuuman padan uumenissa leipä paisuu muhkeaksi omassa vesihöyryssään. Paista lopuksi vartti ilman kantta, niin pinta ruskistuu.

Kohotusliina

Et tarvitse kohotuskoreja tai muita erikoisvälineitä. Kippaa taikina jauhotetulle liinalle ja kiedo nyssäkäksi, niin leipä kohoaa muotoonsa.

Järeä leipäveitsi

Kun leipä kypsyy kuumassa padassa, kuoresta tulee superrapea. Leipä kannattaakin säilyttää leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalla, vain liinalla peitettynä. Kova kuori pitää leivän mehevänä.

 

Pataleivän parhaat puolet

Aktiivista aikaa kuluu 10 minuuttia. Silti sisuksesta tulee sitkas ja kuoresta rapea kuin leipomon leivässä.

Epäonnistuminen on käytännössä mahdotonta, kunhan mittaat tasaisesti ja teet taikinasta pehmeän.

Aineksia on niin vähän, että opit reseptin helposti ulkoa.

Et kyllästy. Lisää pähkinöitä tai vaihda vesi tuoremehuun tai olueen.

Vinkki: Vaivaamattoman leivän sitkoa kutsutaan spontaaniksi sitkoksi. Käytä runsasproteiinisia puolikarkeita vehnäjauhoja (esim. Lidl) ja tarpeeksi suolaa, niin saat hyvän rakenteen.

Kokeile pataleipäguru Jim Laheyn porkkanamehuun leivottua pataleipää!

Reseptin löydät täältä!

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.