Pekoniin kiedottu herkkusieni saa haastajan. Lue miten herkkusienet tirisevät grillissä mehevinä täytteellä tai ilman.

1. Parasta parilalle

Valitse grillattavaksi meheviä herkkusieniä, kuivahtaneet eivät grillissä mehevöidy. Harjaa sienet puhtaiksi. Jos sienille tulee täyte, napsauta jalat irti. Jalat voit pilkkoa täytteen sekaan tai marinoida seuraavan päivän salaattiin.

2. Yksinkertainen haastaa runsaan

Täytetty herkkusieni on monesti grilliruuan lisuke. Pidä silloin maut selkeinä. Jos paahdat muhkeat lakit pääruuaksi salaatin rinnalle voi täytteiden runsaus mennä sopivasti överiksi. Sisään voi ruskistaa sipulia, valkosipulia, kinkkukuutioita miksei jauhelihaakin ja gratinoida lopuksi koko komeus juustokuorrutteella.

3. Juuston ystävän sieni

Pudota sienen sisään kuutioi home- tai pippurijuustoa ja grillissä tirisee klassikko. Meheväksi sieni muuttuu, kun pyöräytät maustamattoman tuorejuustoston joukkoon satokauden mukaan silputtuja yrttejä. Ensimmäiset sienet kylpevät ruohosipulissa. Keskikesää kohden makuina on basilikaa, timjamia tai salviaa.

4. Tuoretta sisään

Sivele herkkusienten pinta kevyesti oliiviöljyllä ja paahda sieniin sopivasti väriä ja makua grillistä. Ota sienet tarjoiluvadille. Ripottele pohjalle muutama lastu sormisuolaa, salvianlehti ja hakattua tuoretta tomaattia. Lorauta päälle kevyesti balsamicoa ja tarpeen mukaan oliiviöljyä sekä hippasen sokeria. Herkku on valmis!

5. Etanoiden kilpailijat

Sekoita voin joukkoon reilusti silputtua valkosipulia, kesäsipulia ja lehtipersiljaa. Lusikoi täytettä sienten sisään. Asettele sienet foliovuokaan, niin rasva ei valu grillin uumeniin ja grilli pysyy puhtaana. Jämäkämmän täytteen saat, kun raastat joukkoon kuivaa vaaleaa leipää.

6. BBQ-herkut

Marinoi herkkusienet bbq-kastikkeessa ja keihästä sellaisenaan vartaaseen. Ei hullumpi herkku ja niin yksinkertainen.

7. Marinoi ennen kypsennystä

Grillaa herkkusienet kokonaisina jalkoineen päivineen. Tee marinadi oliiviöljystä, sitruunamehusta, dijoninsinapista ja silputusta lehtipersiljasta. Kaada liemi lämpimien sienten päälle tarjoilukulhoon ja anna makujen imeytyä pulisen tuntia ennen tarjoilua. Viimeistele sienet rouhitulla mustapippurilla ja suolalla.

 8. Aasialaista twistiä

Makea teriyaki-kastikekylpy sopii sienten makuun. Pyyhkäise pintaan tai anna marinoitua hieman pitempään.

9. Aamumunakas

Tätä en ole vielä itse kokeillut, mutta taidan sen pikapikaa tehdä. Ajatus yhdistää aamiaspöydän herkkusienet, munakas  ja paahdetut tomaatit voisi toimia näin. Riko munamassa haarukalla tasaiseksi ja kaada suolalla ja pippurilla ryyditettynä sienen lakkiin. Hauduta mehevän kypsäksi grillikuomun ollessa kiinni. Lisää jossain vaiheessa pintaan halkaistu kirsikkatomaatti paahtumaan.

10. Keksi oma bravuurisi

Hauska idea on varata aineksia pilkottuina ja tehdä sienet kuin pitsat  - omilla täytteillä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.