Kuvat
Tuomas Kolehmainen, Ninna Lindström ja Panu Pälviä

Hauduta kastikkeessa tai uunissa, upota etikka-vesipyörteeseen tai paista häränsilmiksi. Rento kananmunaruoka muuttaa viikonloppuaamiaisen kuin taikaiskusta pieneksi ateriaksi. 

Kypsennä uunissa

Kananmuna-lohivuoka yhdistää aamiaisen ja lounaan kätevästi samaan astiaan. Lohipalat, parsat ja kananmunat kypsyvät uunissa yhdessä vuoassa.

Ennen kypsennystä kalat ja parsat valellaan sitruunamehulla, jonka joukkoon on sekoitettu öljyä ja mausteita. Voimakas rosmariini yllättää ehkä parsojen seurassa, mutta sopii täydellisesti yhteen vuoassa maistuvan valkosipulin kanssa. 

Kun parsat ja lohet ovat viettäneet uunissa kymmenisen minuuttia, päälle rikotaan kananmunat. Ne saavat kypsyä muiden ainesten kanssa reilut viisi minuuttia. Vuoka kannattaa napata uunista, kun valkuaiset ovat kypsyneet ja keltuaiset vielä kiiltävät. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kylmän piimä-parmesaanikastikkeen lisäksi kevätvuoan seuraksi tarvitaan vain rapeakuorista leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kananmuna-lohivuoan ohjeen löydät täältä.

Paista häränsilmiksi

Aamiaistacot ovat hyvä valinta, kun aamusta haluaa tehdä helpolla erityisen. Kananmunalla, paksulla jogurtilla ja tomaattikastikkeella täytettävät tacot kannattaa muistaa silloinkin, kun edellisestä illasta on jäänyt muutama tortilla yli.

Aamiaistacoissa pääosa on varattu kananmunalle. Se paistetaan kevyesti sunny side up eli yhdeltä puoleltaan.

Aivan aluksi valmistetaan kuitenkin kylmä tomaattikastike, joka antaa tacoihin ytyä ja luonnetta. Helppo kastike syntyy surauttamalla pari säilöttyä tomaattia, chiliä, worchesterkastiketta ja limetinmehua keskenään.

Kun ainekset ovat valmiina, tacojen kasaaminen käy nopeasti. Tortillat peitellään jogurtilla ja kananmunalla ja viirutetaan lopuksi chili-tomaattikastikkeella. Kastikkeiden lisäksi tacoihin kannattaa varata reilusti tuoretta korianteria ja kevätsipulia, jotka antavat makua ja rousketta joka haukkaukseen. 

Vinkki: Ohjeella aamiaistacoja tulee neljä annosta, mutta aineksia kannattaa varata myös santsikierroksiin! 

Aamiaistacojen ohjeen löydät täältä.

Kätke kastikkeeseen

Meksikolaiset paistetut munat tomaattikastikkeessa yhdistää kaksi suosikkia samaan pannuun. Muodoltaan ruoka muistuttaa pohjoisafrikkalaista shakshukaa, mutta makunsa ja papunsa se on lainannut huevos rancheros -tortilloista.

Valmistus on yhtä helppoa kuin shakshukan. Aluksi tehdään sipulilla ja paprikalla höystetty tomaattikastike, jonka annetaan kiehua kokoon pannulla hetken ajan. Sitten on kananmunien vuoro: munat rikotaan kypsymään kastikkeeseen tehtyihin kuoppiin. Pannu saa porista miedolla lämmöllä, kunnes munien valkuaiset ovat kiinteytyneet.

Ruokaisa pannu on herkkua näinkin, ihan sellaisenaan tai pienten maissitortillojen kanssa. Ekstrahyvää siitä saa kuitenkin murentamalla päälle vielä fetaa kuten ohjeessa. Koska kastiketta on reilusti, kahdelle tarkoitettu annos on helppo muuntaa kolmelle lisäämällä joukkoon kypsymään vielä kananmuna tai pari.

Meksikolaisen munapannun ohjeen löydät täältä.

Upota etikka-vesipyörteeseen

Aamiaisherkuista voi tuskin puhua mainitsematta uppomunia. Turkkilaiset cilbir-aamiaismunat tarjoillaan lautasella rennosti kastikkeiden seurassa. Lisukkeeksi paahdetaan leipää, jolla kastikkeita ja valuvan pehmeää kananmunaa voi pyyhkäistä lautaselta suuhun.

Tässä muodossa uppomunat toimivat mainiosti epämuodostuneinakin, sillä kauneusvirheet katoavat kastikekerroksiin. Jos uppomunien valmistus kuitenkin arveluttaa, voit kypsentää ne etikka-vesipyörteen sijaan kelmusta kietaissuissa pusseissa.

Paksun jogurtin lisäksi munat höystetään savupaprikavoilla ja yrttiöljyllä. Maku on yhtä aikaa lempeä ja voimakas.

Cilbir-aamiaismunien ohjeen löydät täältä.

Reseptit Anu Brask, Riikka Kaila, Krista Kupariharju ja Raisa Laine

Sisältö jatkuu mainoksen alla