Kahvikakku eli kotoisammin kuivakakku on trendikkäämpi kuin aikoihin. Leivo omasi, tässä niksit joiden avulla saat omasta kakustasi takuumehevän!

 1. Ota rasva ajoissa huoneenlämpöön. Kahvikakun taikina perustuu useimmiten rasva-sokerivaahtoon. Rasva vaahtoutuu parhaiten huoneenlämpöisenä, joten se kannattaa ottaa leipomista varten ajoissa pois jääkaapista. Jos rasva on unohtunut kuitenkin kylmään, voit pehmentää sitä mikroaaltouunissa 10–20 sekunnin ajan. Älä kuitenkaan lämmitä liikaa, sillä sula tai notkea rasva ei enää vaahtoudu.
 2. Lisää myös kananmunat huoneenlämpöisinä. Kun ainekset ovat keskenään samanlämpöisiä, rasva-sokerivaahto säilyttää kuohkeutensa silloinkin kun munat lisätään joukkoon. Lisää munat yksi kerrallaan niin, että jatkat vatkaamista lisäysten välillä. Näin kananmuna ehtii emulgoida rasvan. Jos rasva-sokerivaahdosta alkaa erottua nestettä, voit pelastaa vaahdon lisäämällä joukkoon ½ dl jauhoja ja jatkamalla vatkaamista tavalliseen tapaan. Jätä tämä sama määrä jauhoja pois kuivien aineiden joukosta.
 3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kun leivinjauheen lisää jauhoihin sekoitettuna, se levittyy tasaisesti taikinaan. Sama pätee perunajauhoihin ja kaakaojauheeseen, joiden paakut saa hajotettua sekoittamalla ne ensin muihin kuiviin aineisiin. Jos paakkuja on silti, voit aina siivilöidä jauhoseoksen taikinaan.
 4. Paista mieluiten rengasvuoassa. Kun lämpö pääsee kypsentämään taikinaa myös kakun keskiosasta, se kypsyy tasaisimmin.
 5. Voitele ja korppujauhota vuoka hyvin. Napauta kuitenkin vuoasta ylimääräiset korppujauhokasat kevyesti pois ennen kuin lisäät vuokaan taikinan. Korppujauhojen sijaan voit käyttää mannaryynejä tai gluteenittomiin kakkuihin vaikka mantelijauhetta.
 6. Kypsennä uunin alaosassa. Mitä raskaampi leivonnainen on, sitä tärkeämpää on kypsentää se uunin alaosassa lähellä alavastuksia. Näin kakku ehtii kypsyä sisältä loppuun ennen kuin pinta paahtuu. Jos pinta uhkaa kuitenkin tummua ennen aikojaan, peitä kakku leivinpaperipalalla niin se saa kypsyä rauhassa loppuun.
 7. Tarkkaile kypsymistä. 1,5 litran kakun kypsyminen vie noin 50 minuuttia, 1,75 litran kakun noin tunnin ja 2 litran kakun noin 1 t 10 minuuttia. Kakun kypsymisaikaan vaikuttavat kuitenkin sekä taikinan kosteus, vuoan materiaali että uunin ominaisuudet. Hyvä kypsennyslämpötila on 175 astetta. Vaikka kotiuunin olisikin säätänyt siihen astemäärään, lämpötila saattaa heitellä 150–200 asteen välillä. Tarkkaile siis ja alenna tarvittaessa lämpötilaa, jotta kakku ehtii kypsyä myös sisältä loppuun.
 8. Varmista kypsyys tikulla. Kun tökkäät kakkuun syvälle cocktailtikun, eikä siihen tartu taikinaa vaan vain meheviä murusia, voit napata kakun uunista.
 9. Anna vetäytyä. Anna kakun odottaa kumoamista pöydällä noin 15 minuuttia. Kun kakku jäähtyy, sen rakenne napakoituu ja vältät kakun murtumisen.
 10. Säilytä kuvun alla. Hyvin kypsennetty kahvikakku säilyy myös huoneenlämmössä. Säilytä kakku kuitenkin jääkaapissa ainakin silloin, kun siinä on maitotuotetta kuorrutuksessa tai täytteessä. Jääkaapissa on aina tuoksuja, jotka voivat imahtaa kakkuun, joten on hyvä suojata kakku kunnon kuvulla. Kylmässä kakku myös säilyy aina pidempään kuin pöydällä. Joidenkin kakkujen, kuten taatelikakun, kohdalla maku jopa paranee säilytyksessä.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Emilia, pitääkö ihan arvaamalla määrät tuo kakku pyöräyttää. Kilo voita, 2 kg munia...

 • ylös 24
 • alas 25
Sisältö jatkuu mainoksen alla