Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 320 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Loppuvuoden ilonpitoon täydellisessä kakussa maistuvat kahvi ja suklaa. Yllätyksenä viipaleesta löytyy raita, joka paljastuu vaniljaiseksi tuorejuustoksi.

Kuohkea kahvikakku eli kotoisammin kuivakakku perustuu huolellisesti vatkattuun rasva-sokerivaahtoon. Vaahdotus onnistuu parhaiten, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Kakun valmistaminen on siis hyvä aloittaa ottamalla voi tai margariini sekä kananmunat ajoissa huoneenlämpöön.

Oheisessa ohjeessa taikina maustetaan kahvilla ja kardemummalla. Cappuccinoa muistuttavan maun kakku saa tuorejuustoraidasta, joka levitetään taikinakerrosten väliin.

Kakku kannattaa kypsentää uunin alimmalla ritilätasolla, jolloin se on mahdollisimman kaukana uunin ylävastuksista. Näin kakku ehtii kypsyä rauhassa valmiiksi ennen pinnan paahtumista. Jos pinta näyttää silti tummuvan ennen aikojaan, voit peitellä vuoan paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.

Kypsyyden voit tarkistaa cocktailtikulla: kun kakkuun työnnettyyn tikkuun tarttuu vain meheviä murusia, kakku on valmis.

Vinkki! Voitele ja jauhota kakkuvuoka tavallistakin huolellisemmin myös reunoilta, jotta tuorejuustokerros ei tartu kumottaessa vuokaan kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Cappuccino-kakku

Ainekset

200
g
pehmeää voita
1
dl
vahvaa kahvijuomaa
dl
sokeria
3
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
200
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
KUORRUTE
100
g
maitosuklaata
25
g
voita
½
dl
vahvaa kahvijuomaa
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota rengasvuoka (1,8–2 l). Keitä 1½ dl vahvaa kahvia, esimerkiksi espressoa.

  2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä jauhot, kardemumma ja leivinjauhe ja lisää seos ja 1 dl kahvia vuorotellen taikinaan.

  3. Tee täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri.

  4. Laita puolet taikinasta vuokaan. Levitä tuorejuusto taikinan päälle suurpiirteiseksi kerrokseksi. Lisää loppu taikina tuorejuuston päälle. Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Kakku on kypsä, kun siihen painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia vuoassa ennen kumoamista.

  5. Tee kuorrute. Paloittele suklaa ja laita se voin ja kahvin kanssa kulhoon tai kattilaan. Sulata seos mikroaaltouunissa tai liedellä. Anna kuorrutteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja valuta se sitten kakun päälle ja reunoille. Säilytä kakku jääkaapissa.

Kommentit (11)

Arja Ylönen

Minkä kokoinen vuoka?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, 1,8–2 l:n vetoinen vuoka on sopiva.

Suoma

Mikä gluteeniton jauhokorvaisi vehnäjauhon?

Kinuskihiiri

Missä mahdollisesti olisi vika kun kumouksessa tuorejuusto-osa jäi vuokaan kiinni?

T:Kinuskihiiri

leipomisen iloa joulunaikaan

"Mikä gluteeniton jauhokorvaisi vehnäjauhon? "

Perunajauhot, mutta taikinasta tulee kuivempaa. Maissijauho, eril. pähkinäjauhot saksanpähkinä, mantelijauho ect.

Leivonta on nimenomaan kokeiluja itselleni ainakin, teen lähes aina omat versiot, se on luovaa ja kivaa..

"Missä mahdollisesti olisi vika kun kumouksessa tuorejuusto-osa jäi vuokaan kiinni"

Jauhotitko vuoan kunnolla ..?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei, kiitos kommenteista! 

Tässä yksi vinkki lisää gluteenittomien jauhojen sarjaan. Jos gluteenitonta haluaa leipoa yhden jauhopussin taktiikalla, olen onnistunut parhaiten gluteenitonta kauraa ja psylliumia sisältävällä vaalealla jauhoseoksella (https://myllarin.fi/tuote/myllarin-vaalea-jauhoseos-gluteeniton/).

Tuorejuuston tarraamisesta: voi tosiaan olla, että tuorejuusto tarttuu rasvaista kakkutaikinaa helpommin vuokaan. Harmillista jos kävi näin. Tavallistakin huolellisempi voitelu ja vuoan jauhotus saattaa olla tarpeen. Lisään vinkin ohjeeseen! 

Tuma
Seuraa 
Liittynyt16.12.2015

Tein Cappuccino- kakun juuri ohjeiden mukaan. Laitoin uunin 175 C ja 50 min. Puolessavälissä kakku työnsi hieman valkeaa vaahtoa sisältä joten vähensin lämpötilaa. Onnistui ja maistui.
Minulla on uusi hella , johtuiko kiehuminen mahdollisesti liian kuumasta uunista? Valkea raita ei ollut niin selkeä kuin kuvassanne- johtuiko sekin kiehumisesta? Kiitos vastauksestanne. Tuma

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi! Uunin lämpötila voi tosiaan heitellä, joten kuohuminen on saattanut johtua liiasta kuumuudesta.

Vielä yksi kysymys, oliko käyttämäsi tuorejuusto ns. täysrasvaista? Kevytversiot löystyvät ja notkistuvat helposti, jolloin valkea raita ei onnistu yhtä hyvin.

Sinde4567

Tein ensimmäisen kerran viime jouluna, kakusta tuli taattu perinne jouluksi. Hyvää.

Sinde4567

Kuinka kauan kakku säilyy?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Jääkaapissa kuvulla huolellisesti peitettynä ainakin muutaman päivän. (Tuorejuustoraidan takia kannattaa säilyttää viileässä.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.