Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Kahvikakun päälle lorautetaan mokkakinuskikastiketta, jossa maistuu kahvilikööri.

 

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys ja jäähtyminen 1 1/2 t
Vaikeustaso
Helppo

Tuplaespressokakku

Ainekset

150
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
espressokahvia
2
banaania
4 1/2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
3
dl
sokeria
2
kananmunaa
Mokkakinuski
1/2
dl
espressokahvia
150
g
voita
3
dl
fariinisokeria
3
rkl
vaaleaa siirappia
3
rkl
kahvilikööriä

Työvaiheet

  1. Nosta voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Keitä 1½ dl espressokahvia. Anna kahvin jäähtyä.
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (vetoisuus 1,6 l).
  3. Soseuta banaanit. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään. 
  4. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat voi-sokerivaahtoon yksitellen vatkaten. Sekoita jauhoseos, banaanisose ja 1 dl espressokahvia taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita taikinan pinta. Paista kakkua uunin alatasossa noin 50 minuuttia tai kunnes siihen painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa.
  5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia ennen kumoamista. Pidä vuoka kakun päällä kumoamisen jälkeen, kunnes kakku on täysin jäähtynyt. 
  6. Keitä mokkakinuski. Mittaa voi, sokeri, siirappi ja ½ dl kahvia pieneen kattilaan. Sekoita keskilämmöllä 3–5 minuuttia. Kastike sakenee lisää jäähtyessään, joten se saa olla kuumana melko juoksevaa. Lisää likööri kastikkeeseen ja siirrä kattila pois liedeltä.
  7. Tarjoa kinuski kakun kanssa. 

 

Kommentit (3)

Vierailija

Mitä voisi käyttää banaanin tilalla?

muuu

Mitä voisi käyttää banaanin tilalla?

Raastettua porkkanaa tai  ehkä kurpitsaa?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sitruunalla maustettu siika on klassikkoruoka, joka saa uuden kaverin verigreippi-fenkolisalaatista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunisiika, tilliöljy ja fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

4
siikafileetä (yht. 600–800 g)
1
tl
merisuolaa myllystä
ripaus
musta- tai valkopippuria
4
tl
sitruunamehua
1
nippu
tilliä
3/4
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin muusi ja fenkoli-verigreippisalaatti (ks. ohjeet alla).
  2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  3. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Kalojen kypsyessä laita tilli tehosekoittimeen ja lisää melkein kaikki öljy. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa öljyä.
  5. Pirskottele kalojen päälle sitruunamehua. Lusikoi päälle tilliöljy. Tarjoa fenkoli-greippisalaatin ja muusin kanssa.

Puikulaperunamuusi

Ainekset

1
kg
puikulaperunoita
75
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois. Laita perunakattila takaisin liedelle, että kaikki kosteus haihtuu perunoista.
  2. Lämmitä kerma-maitoseos omassa kattilassaan.
  3. Murskaa perunat. Lisää ensin voi. Lisää sitten kerma-maito vähitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lisää tarvittaessa enemmän maitoa, jos muusi tuntuu liian tanakalta.

Fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

1
salottisipuli
1
tl
suolaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
2
fenkolia
1
verigreippi tai 2 veriappelsiinia
4
rkl
manteleita
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja valuta etikkaa. Anna maustua 5 minuuttia. Mausta lopuksi hunajalla ja pippurilla.
  2. Leikkaa fenkolit terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuenohuiksi viipaleiksi. Leikkaa verigreipistä tai -appelsiineista kuoret pois ja viipaloi hedelmäliha.
  3. Paahda manteleita kuumassa, kuivassa pannussa hetki. Pidä mantelit liikkeessä, että ne eivät pala. Rouhi veitsellä.
  4. Sekoita sipuli, fenkoli ja kalvottomat greippiviipaleet.Viimeistele manteleilla ja öljyllä.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Nopeasti vaniljaliemessä keitetyt raparperin varret saavat seurakseen paahdetulla mantelilla maustetun ricottavaahdon.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mansikkajälkkäri ja manteliricotta

Ainekset

6
dl
raparperia paloiteltuna
1 1/2
dl
sokeria
4
rkl
voita
2
rkl
vettä
1
vaniljatanko
4
dl
mansikoita paloiteltuna
Manteliricotta
4
rkl
mantelilastuja
2
dl
kuohukermaa
2
dl
ricottaa
4
tl
mantelilikööriä
Lisäksi
8
marenkia

Työvaiheet

  1. Leikkaa raparperit noin 4 cm:n paloiksi. Kiehauta sokeri, voi, vesi ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Lisää raparperit ja keitä noin 5 minuuttia. Älä keitä liikaa, raparperien tulee olla juuri ja juuri kypsiä.
  2. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää pieniksi paloitellut mansikat kattilaan. Anna jäähtyä haaleaksi tai huoneenlämpöiseksi.
  3. Tee manteliricotta. Paahda mantelilastuja kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen muutama minuutti. Siirrä pannu pois liedeltä.
  4. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa ricotta ja mantelilikööri. Kääntele kermavaahto ja mantelilastut varovasti ricottan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Panu Pälviä

Rapean ja pehmeän täydellinen yhdistelmä löytää tarkoituksensa rouskuvissa sushitacoissa, joiden makumaailma yhdistää Aasian ja Meksikon.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sushitacot

Ainekset

2 1/2
dl
sushiriisiä
3
dl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
Tacokuoret
16
wonton-taikinalevyä
5
dl
rypsiöljyä
2
norileväarkkia
1
ruukku
korianteria
2
avokadoa
150
g
kimchiä
Srirachamajoneesi
1
dl
majoneesia
1/2
tl
srirachakastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhtele sushiriisiä kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Laita riisi kattilaan, lisää kylmä vesi ja anna riisin levätä 15 minuuttia. Peitä kattila kannella ja kuumenna liedellä kiehuvaksi. Anna sitten kiehua alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä 10 minuuttia.
  2. Kiehauta sillä aikaa etikka ja sokeri pienessä kattilassa. Kumoa riisi kulhoon, kaada liemi riisin päälle ja sekoita riisiä leikkaavin liikkein esimerkiksi lastalla. Anna riisin jäähtyä ilman kantta.
  3. Tee tacokuoret. Puristele alumiinifoliosta soikea pallo (5 x 10 cm). Pyöristä wontonlevyjen nurkat veitsellä leikkuulaudalla. Taivuta yksi taikinalevy alumiinifolion ympärille niin että siitä muodostuu tacokuori. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen. Käytä apuna lämpömittaria tai kokeile öljyn kuumuutta leipäpalalla; kun leipä nousee poreillen pintaan, öljy on sopivan kuumaa. Käytä apunasi metallisia pihtejä ja dippaa niiden avulla foliopallo ja taikinakuori 10 sekunniksi kuumaan öljyyn. Kumoa kuori talouspaperille valumaan. Paista kaikki kuoret samalla tavalla.
  4. Leikkaa norilevyt 3 x 5 cm:n paloiksi. Aseta palat tacokuoriin. Annostele riisiä norilevyn päälle.
  5. Tee srirachamajoneesi maustamalla majoneesi srirachakastikkeella.
  6. Hienonna korianteri. Halkaise avokadot, poista kuori ja kivi ja leikkaa avokadot ohuiksi viipaleiksi. Lisää avokadoa, kimchiä ja korianteria tacoihin. Viimeistele srirachamajoneesinokareella.

Vinkki Jos teet vegaanisia sushitacoja, varmista että korealainen hapankaali eli kimchi ei sisällä kalakastiketta. Valitse myös wontoneiksi ja majoneesiksi vegaaninen versio.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Panu Pälviä

Nyt saa leikkiä ruualla! Punakaali värjää riisinuudelit sinisiksi – ja vaaleanpunaisiksi, jos lorautat keitinveteen myös sitruunaa. Rullien täytteeseen syntyy uudenlainen makuelämys mangon ja pähkinän yhdistelmästä.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vietnamilaiset sateenkaarirullat

Ainekset

1
pkt (135 g)
riisipaperia
Värjätyt nuudelit
300
g
punakaalia
1
pkt (225 g)
riisivermisellinuudeleita
1
l
vettä
1
rkl
limetti- tai sitruunamehua
Täytteet
300
g
mangokuutioita (pakaste)
500
g
bataattia
1
rkl
öljyä
1
ripaus
suolaa
2
dl
cashewpähkinöitä
1/2
dl
seesaminsiemeniä
1
ruukku
korianteria
1/2
chili
1
raitajuuri
1
ruukku
thaibasilikaa
1
ruukku
minttua
1
dl
rapeita ituja tai versoja
Maapähkinäkastike
1/2
dl
maapähkinävoita
1/2
dl
vettä
1/4
dl
hoisinkastiketta
1
rkl
(japanilaista) soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Sulata täytteeseen tulevat mangokuutiot pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Tee värjätyt nuudelit. Puolita punakaalipala ja jaa nuudelit kahteen osaan. Kiehauta vesi kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää yksi punakaalipala ja puolet nuudeleista. Keitä nuudeleita noin 2 minuuttia. Ota nuudelit kattilasta kulhoon pastakauhalla tai puikoilla, mutta jätä vesi kattilaan. Purista limetin tai sitruunan mehu veteen ja sekoita kunnes neste muuttuu sinisestä vaaleanpunaiseksi. Lisää loput nuudelit ja anna kiehua 2 minuuttia. Kaada vesi pois ja siirrä nuudelit toiseen kulhoon.
  4. Pese tai kuori bataatti ja leikkaa se pitkiksi, noin sentin paksuisiksi tikuiksi. Levitä bataatit pellille, valuta öljy ja ripota suola päälle ja kypsennä uunissa pehmeiksi, noin 20 minuuttia.
  5. Paahda cashewpähkinät kuivassa pannussa kauttaaltaan kauniin ruskeiksi, noin 1 minuutti. Kaada pähkinät pois pannusta, etteivät ne pala. Paahda samoin seesaminsiemenet.
  6. Hienonna korianteri ja chili. Sekoita ne mangokuutioiden joukkoon.
  7. Leikkaa raitajuuri ohuiksi viipaleiksi tai tikuiksi. Suikaloi kypsentämätön punakaalipala.
  8. Sekoita kastikkeen aineet keskenään haarukalla. Laita kastike sivuun odottamaan.
  9. Täytä suuri kulho vedellä. Kasta yksi riisipaperiarkki kerrallaan noin 10 sekunniksi veteen. Laita pehmennyt paperi varovasti lautaselle. Lisää haluamiasi täytteitä riisipaperin keskelle. Taita paperin reunat täytteen päälle ja rullaa nyytti tiukaksi. Valmiit rullat tarttuvat helposti toisiinsa eli asettele ne lautaselle hieman irti toisistaan. Tarjoa rullat maapähkinäkastikkeen kanssa.

Vinkki Käytä isoja riisipapereita, jolloin rullien kääriminen on helpompaa.

 

Kommentit (0)