Juustokuori on se tutuin vaihtoehto. Kuva: Pia Inberg.
Juustokuori on se tutuin vaihtoehto. Kuva: Pia Inberg.

Makaronilaatikko on suomalaisen arkiruuan kiistaton klassikko. Tosin klassikkoakin saa joskus vähän peukaloida. Soppa365 vinkkaa makaronilaatikon parhaat kuorrutusvinkit.

Juusto venyy tai rapsahtaa

Juusto lienee klassisin makaronilaatikon kuorrute. Tosin juuston ystävissäkin on koulukuntaeroja, toiset kun pitävät enemmän pehmeästä juustokuorrutuksesta, kun taas toisten makuun sopii paremmin rapea juustokerros.

Pehmeän juustokerroksen ystävä lisää juuston makaronilaatikon päälle vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, noin varttia ennen kuin laatikko on valmis. Tällöin lopputulos on venyvä. Parhaiten pehmeään juustokuorrutteeseen sopivat edamin ja mozzarellan tyyppiset juustot.

Rapsakan juustokuoren saa aikaan, kun levittää juustoraasteen makaronilaatikon päälle heti uuniinlaittovaiheessa. Rapein ja maukkain kuorrutus syntyy kovista juustoista kuten emmentalista, parmesaanista tai gruyèresta.

Leivänmuruja Välimeren tai mummin tapaan

Makaronilaatikon voi hyvin kuorruttaa myös leivänmuruilla. Erinomainen kuorrutus valmistuu, kun repii kuivahtanutta vaaleaa leipää ronskeiksi muruiksi ja paistaa niitä tovin oliiviöljyssä tai voissa valkosipulin ja yrttien kanssa. Makaronilaatikossa toimivat erityisen hyvin timjami, oregano ja basilika. Kun leivänmurut ovat saaneet väriä ja valkosipuli on pehmennyt, muruseos levitetään makaronilaatikon pinnalle ja paistetaan normaalisti.

Vähän leivänmuruja krouvimpi korppujauhoilla päällystetty makaronilaatikko on monelle tuttu isoäidin keittiöstä. Nostalgiaa janoava kokki ripotteleekin makaronilaatikon pinnalle korppujauhoja ja vuolee voilastuja päälle. Sitten vain laatikko uunin alatasolle muhimaan.

Pekoni passaa tähänkin

Lihan ystävä päällystää makaronilaatikon tietenkin pekonilla tai ilmakuivatulla kinkulla. Kun laatikon kypsentää uunin alatasossa, voi pekoniviipaleet latoa pinnalle heti uuniinlaittovaiheessa. Näin pekoni ei pääse kärventymään kypsennyksen aikana, vaan siitä tulee herkullisen rapeaa. Lisäksi pekonin rasva valuu laatikon sekaan tuomaan makua ja mehevyyttä.

Jos kuoreen haluaa lisää twistiä, voi pekonit punoa lomittain ruudukoksi. Oheinen video näyttää mallia!

[youtube id="ouRquOXD0lc"]

Tomaatti toimii muutenkin kuin ketsuppina

Kevyt ja kaunis makaronilaatikon kuorrute valmistuu viipaloiduista tomaateista. Kuorrutteeseen saa lisää makua, kun tomaattisiivujen alle levittää yrttihakkelusta, esimerkiksi jo mainittuja timjamia, oreganoa tai basilikaa. Oikaisija suosii valmista pestoa!

Vielä tuimemman maun ystävä voi kokeilla tomaattipeitteen kera esimerkiksi pieneksi silpuksi hakattuja oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja tai anjoviksia.

Klassisen makaronilaatikon ohje löytyy täältä.

Lue myös: Makaronilaatikko uusiksi viidellä herkullisella vinkillä

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.