Juustokuori on se tutuin vaihtoehto. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg.</span>
Juustokuori on se tutuin vaihtoehto. Kuva: Pia Inberg.

Makaronilaatikko on suomalaisen arkiruuan kiistaton klassikko. Tosin klassikkoakin saa joskus vähän peukaloida. Soppa365 vinkkaa makaronilaatikon parhaat kuorrutusvinkit.

Juusto venyy tai rapsahtaa

Juusto lienee klassisin makaronilaatikon kuorrute. Tosin juuston ystävissäkin on koulukuntaeroja, toiset kun pitävät enemmän pehmeästä juustokuorrutuksesta, kun taas toisten makuun sopii paremmin rapea juustokerros.

Pehmeän juustokerroksen ystävä lisää juuston makaronilaatikon päälle vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, noin varttia ennen kuin laatikko on valmis. Tällöin lopputulos on venyvä. Parhaiten pehmeään juustokuorrutteeseen sopivat edamin ja mozzarellan tyyppiset juustot.

Rapsakan juustokuoren saa aikaan, kun levittää juustoraasteen makaronilaatikon päälle heti uuniinlaittovaiheessa. Rapein ja maukkain kuorrutus syntyy kovista juustoista kuten emmentalista, parmesaanista tai gruyèresta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leivänmuruja Välimeren tai mummin tapaan

Makaronilaatikon voi hyvin kuorruttaa myös leivänmuruilla. Erinomainen kuorrutus valmistuu, kun repii kuivahtanutta vaaleaa leipää ronskeiksi muruiksi ja paistaa niitä tovin oliiviöljyssä tai voissa valkosipulin ja yrttien kanssa. Makaronilaatikossa toimivat erityisen hyvin timjami, oregano ja basilika. Kun leivänmurut ovat saaneet väriä ja valkosipuli on pehmennyt, muruseos levitetään makaronilaatikon pinnalle ja paistetaan normaalisti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähän leivänmuruja krouvimpi korppujauhoilla päällystetty makaronilaatikko on monelle tuttu isoäidin keittiöstä. Nostalgiaa janoava kokki ripotteleekin makaronilaatikon pinnalle korppujauhoja ja vuolee voilastuja päälle. Sitten vain laatikko uunin alatasolle muhimaan.

Pekoni passaa tähänkin

Lihan ystävä päällystää makaronilaatikon tietenkin pekonilla tai ilmakuivatulla kinkulla. Kun laatikon kypsentää uunin alatasossa, voi pekoniviipaleet latoa pinnalle heti uuniinlaittovaiheessa. Näin pekoni ei pääse kärventymään kypsennyksen aikana, vaan siitä tulee herkullisen rapeaa. Lisäksi pekonin rasva valuu laatikon sekaan tuomaan makua ja mehevyyttä.

Jos kuoreen haluaa lisää twistiä, voi pekonit punoa lomittain ruudukoksi. Oheinen video näyttää mallia!

[youtube id="ouRquOXD0lc"]

Tomaatti toimii muutenkin kuin ketsuppina

Kevyt ja kaunis makaronilaatikon kuorrute valmistuu viipaloiduista tomaateista. Kuorrutteeseen saa lisää makua, kun tomaattisiivujen alle levittää yrttihakkelusta, esimerkiksi jo mainittuja timjamia, oreganoa tai basilikaa. Oikaisija suosii valmista pestoa!

Vielä tuimemman maun ystävä voi kokeilla tomaattipeitteen kera esimerkiksi pieneksi silpuksi hakattuja oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja tai anjoviksia.

Klassisen makaronilaatikon ohje löytyy täältä.

Lue myös: Makaronilaatikko uusiksi viidellä herkullisella vinkillä

Sisältö jatkuu mainoksen alla