Pääsiäinen ilman lammasta onnistuu pukemalla tutut ja turvalliset ohjeet juhlaan. Tällä menulla pääsiäinen tulee luoksesi ilman lammastakin.

Vuohenjuustosalaatti

Salaatti on aina varma valinta alkuruoaksi. Asettelemalla ainekset kauniisti lautasille luot helposti juhlan tuntua. Tämän salaatin juju on päärynöiden käyttäminen pannulla ennen sekoittamista salaattiin. Vuohenjuusto ja päärynät ovat klassikkoyhdistelmä, mutta salaatin hienous on sen muokattavuus moneen makuun. Vaihda juusto suosikkiisi ja korvaa päärynä omenalla, viikunalla tai viinirypäleillä.

Ohjeen vuohenjuustosalaattiin löydät täältä!

Italialainen jauhelihamureke ja peruna-hernehöystö

Lihamureke maistuu kaikille, myös pienimmille juhlijoille. Kuten salaattia, voi murekettakin varioida täytteiden osalta loputtomiin. Keväiseen versioon suosittelemme maukasta parmesaani-basilikatäytettä. Rusinat tuovat täytteeseen makean säväyksen, mutta herättävätkö ne ruokapöydässä klassisen rusinoilla vai ilman -keskustelun..? Peruna-hernehöystö valmistuu murekkeen rinnalle kevään vihreäksi lisäkkeeksi.

Italialaisen murekkeen ja peruna-hernehöystön ohjeen voit poimia täältä.

Tyrnikiisseli ja valkosuklaavaahto

Jälkiruualla tarjotaankin perinteisen pashan tai mämmin sijaan helposti valmistuvaa ja raikasta tyrnikiisseliä ja valkosuklaavaahtoa. Monien hyydytettävien jälkiruokien tapaan tämänkin juhlajälkkärin voit valmistaa jo edellisenä päivänä. Viimeistele kauniiksi ja kerrokselliseksi kaatamalla keltainen tyrnikiisseli vaahdon päälle juuri ennen tarjoilua. Kirpeä ja makea tukevat kokonaisuudessa täydellisesti toisiaan.

Jälkiruoan tarkempi ohje löytyy täältä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.