Kuvat
Teemu Leminen, Anna Huovinen, Päivi Ristell ja Ninna Lindström
Klassikko, härkis- vai ruislastuversio? Nachopelti muuntuu helposti joka lähtöön.
Klassikko, härkis- vai ruislastuversio? Nachopelti muuntuu helposti joka lähtöön.

Rapeita nachoja, tuhtia kastiketta, tahmeaa juustoa ja kunnolla tulisuutta. Kokosimme parhaat nachopeltiohjeemme yhteen. Lue myös lopusta, kuinka täydellinen nachopelti rakentuu!

1. Klassikko: tahmeaa täytettä, rapeita lastuja ja sopivasti tulisuutta

Todellinen mättöruokaklassikko rakennellaan maissilastuista, hyvin maustetusta jauhelihasta, juusto- ja salsakastikkeesta. Ohjeessa on hyvä vinkki jauhelihan maustamiseen, mutta jos haluat, voit käyttää myös valmista tacomausteseosta. Kasviksista mukaan pilkotaan kirsikkatomaatteja, paprikaa ja punasipulia, joita ei tarvitse edes kuullottaa ennen latomista pellille.

Rapeuden maksimoimiseksi päällimmäiseksi jätetään kerros maissilastuja, jotka kuorrutetaan ohuesti juustoraasteella. Näin samalla pellillä on sekä herkullisen tahmeaa täytettä että rapeaksi paahtuneita maissilastuja, joiden avulla perjantaiherkkua voi kauhoa suoraan suuhun.

Suosituimman nachopeltiohjeemme löydät täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Rukiinen versio: ruislastuja, sulaa cheddaria ja kunnolla valkosipulista vegetäytettä

Jos kaipaat vaihtoehtoja nachoille, kokeile ruislastuja, jotka säilyttävät rapeutensa pellillä yhtä hyvin. Jauhelihan sijaan nachojen päällä on muhevaa kasvistäytettä, joka valmistetaan soijapaloista. Kuivatut soijapalat imaisevat haudutuksen aikana tehokkaasti valkosipulisen kastikkeen maut, minkä jälkeen soosi on valmista levitettäväksi nachojen päälle.

Terttuineen paahdetut kirsikkatomaatit tekevät pellistä hauskannäköisen, mutta voit toki lisätä tomaatit myös puolitettuina. Juustoisuus saadaan aikaan valmiilla cheddarkastikkeella, josta osan voi säästää kylmänä dippailuun.

Ruisnachopellin ohjeen löydät täältä.

3. Yhden soosin taktiikka: sekä jauhelihaa että papuja

Kun jauhelihatäytteessä on sekä papuja, jauhelihaa että kasviksia, muuta levitettävää nachojen päälle ei enää tarvitakaan. Paitsi kunnolla juustoraastetta. Tämä pelti vie nälän ja toimii parhaiten lähe suoraan uunista tulleena, kun nachot ovat vielä irrallaan toisistaan.

Pinnalle ripotellaan kunnolla jalapenoviipaleita ja korianteria, joista pelti saa lisää makua ja tulisuutta.

Karkearakenteinen avokadodippi sopii mainiosti nachopellin lisukkeeksi. Sen ehtii muussata sillä aikaa, kun pelti on uunissa.

Nachopellin ja avokadodipin ohjeen löydät täältä.

4. Helppo vegepelti: tuorejuustolla mehevöitettyä härkistäytettä ja cheddaria

Helppo vegepelti syntyy kerrostelemalla nachojen päälle tuorejuustolla mehevöitettyä härkis-paprika-sipulitäytettä ja raastettua cheddarjuustoa. Härkiksen sijaan voit käyttää yhtä hyvin nyhtökauraa, ja kummastakin sopivat hyvin tarkoitukseen myös maustetut versiot. Voit niitä käyttäessäsi unohtaa tacomausteseoksen.

Vegaanista versiota varten voit vaihtaa tuorejuuston kaurapohjaiseen ja juuston vegaaniseen raasteeseen. Mausteisen nachopellin päällysteinä ne toimivat mainiosti.

Härkisnachopellin ohjeen löydät täältä.

Nachopellin anatomia

  • Klassikko syntyy kolmionmuotoisilla nachoilla, mutta myös pyöreäreunaiset sopivat tarkoitukseen.
  • Lado nachoja pellille kahteen kerrokseen: sekä pohjalle että päälle, jotta osa nachoista säilyy rapeina. Näin kauhominen onnistuu niiden avulla, eikä haarukoita tarvita.
  • Nachopellin herkullisuus perustuu tahmean ja rapean yhdistelmään. Lisää kerroksiin paksua juustokastiketta ja/tai juustoraastetta.
  • Tee täytteestä runsas. Käytä jauhelihan, papujen tai broilerisuikaleiden lisäksi sipulia, paprikaa ja/tai kirsikkatomaatteja. Hyödynnä jääkaappisi sisältöä, sillä täyte sopii hyvin sovellettavaksi.
  • Säätele tulisuutta: kastikkeen mausta saat helposti mieleisesi, kun maistelet samalla kun maustat. Juustokumina, savupaprika, chilisoosit ja valmiit tacomausteseokset sopivat maustamiseen mainiosti. Jalapenoilla voi lisätä tulisuutta vielä omaan annokseen.
  • Lisää päälle jotain tuoretta. Korianteri, rucola ja jopa minttu antavat nachopellille raikkauslisän. Myös tuore avokado ja kirsikkatomaatit sopivat pilkottuina nachopellin päälle. Kaiken ei tarvitse paahtua uunissa.
  • Älä anna nachopellin odottaa liian kauan: silloin alimmat kerrokset vettyvät ja nachoja on vaikeampi irrotella toisistaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla