Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 624 keittokirjaan.

Nachopelti, nacholevy, nachos supremos. Mättöruokien mestarisarjalaisella on monta nimeä.

Elämässä on hetkiä, jolloin haluaa repiä ravintosuositukset riekaleiksi ja upottaa sormensa tahmeanrapeaan nachopaistokseen. Tulisen jauhelihamössön, venyvän juustokastikkeen ja rapeiden maissilastujen yhdistelmä karkottaa krapulan, nostaa (urheilu- tai euroviisu)kisakatsomon tunnelmaa tai toimii täydellisenä "jes, kämppä on kerrankin tyhjä ja syön yksin" -ruokalajina.

Rakastan nachopellin muunneltavuutta. Itselleni paistoksen ainoat "pakolliset" raaka-aineet ovat maissilastut, juusto ja kastikkeet. Muuten sekaan voi heittää tavaraa "mitä kaapista löytyy" -asenteella.

Omaan peltiini päätyy aika usein jauhelihaa, jonka maustan joskus itse ja joskus kaupan valmiilla maustesekoituksilla. Tällä kertaa maustoin itse ja käytin chilikastikkeena korealaista gochujang-tahnaa, joka toimikin jauhelihaseoksessa mainiosti. Ruuan onnistumisen kannalta on olennaista jättää jauhelihaseos kyllin kosteaksi, sellaiseksi muhennosmaiseksi. Muhennosmainen jauheliha tarttuu maissilastuihin paremmin kuin kuivaksi paistettu jauhelihamuru, jolloin nachomättöä on helpompi kauhoa ääntä kohti.

Vegeversioon laitan jauhelihan sijaan mustapapuja, koska niiden rakenne sopii mielestäni nachopeltiin niin hyvin. Kun papuja paistelee mausteiden kanssa, ne muussaantuvat muhennosmaiseksi ja takertuvat nachoihin juuri oikealla tavalla.

Tiedän, että jotkut tekevät nachopeltiä myös broilerista, mutta omasta mielestäni kanan maku vähän jyrääntyy tässä ruuassa, eikä sen tekstuurikaan toimi ihan yhtä hyvin kuin jauhelihan tai papujen. Mutta makuasiahan tämäkin on.

Olen joskus tehnyt nachopeltiä pelkkänä lastu-soosi-liha-juustoversiona, mutta kasviksilla raikastettu versio on mielestäni herkullisempi. Yleensä turvaudun tuttuun ja luotettavaan tomaatti-sipuli-paprikakomboon, mutta joskus mukaan pääsee myös maissia.

Viime aikoina olen alkanut ripotella valmiin paistoksen päälle rucolaa tai muuta salaattia, jotta ruuan voisi edes naamioida näyttämään vähän vähemmän verisuonistoa tukkivalta.

Ja kuten alussa sanoin, ainakin meillä nachopelti syödään poikkeuksetta sormin. Sotkuistahan se on, mutta sormin syöminen kutittelee kivasti toimistotyön surkastuttamia liskoaivoja ja on hyvässä seurassa toteutettuna vielä aika seksikästäkin hommaa. Suosittelen muitakin kokeilemaan!

Haarukka, mitä ihmeen hienostelua se sellainenkin on?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nachopelti

Ainekset

200
g
maissilastuja
250-400
g
jauhelihaa (tai mustapapuja)
1
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
rkl
chilikastiketta
2
rkl
tomaattipyrettä
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
1
prk
valmista tacokastiketta
1
prk
valmista juustokastiketta
1
punasipuli
10
kirsikkatomaattia
1/2
paprika
jalopenoja
juustoraastetta
(rucolaa tai muuta salaattia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ruskista jauheliha paistinpannussa, mausta juustokuminalla, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää chilikastike ja tomaattipyree. Hauduttele hetki. Halutessasi voit käyttää myös kaupan valmista tacomausteseosta.
  2. Kuori punasipuli ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Ripottele pellille suurin osa maissilastuista. Levitä maissilastuille jauhelihaseos. Lisää pilkotut kasvikset ja lusikoi pinnalle taco- ja juustokastikkeet. Ripottele päälle loput maissilastut ja juustoraaste.
  4. Paista uunissa, kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä, noin 10-15 minuuttia.
  5. Sirottele halutessasi kypsän nachopaistoksen päälle rucolaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 111 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä mehevät kalatacot kootaan lettusten sijaan salaatinlehdille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

”Kalatacot” salaatinlehdillä

Ainekset

4
baby gem -salaattia
2
avokadoa
250
g
kirsikkatomaatteja
1
rkl
limettimehua
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
1
prk
tex mex -salsakastiketta
2
prk
säilöttyä kalaa, esimerkiksi lohta tai tonnikalaa (yhteensä noin 370 g)
100
g
cheddaria raastettuna
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtaise ja kuivaa salaatinlehdet. Laita ne tarjoiluvadille.
  2. Halkaise avokadot, lusikoi avokadonliha kuorista ja painele haarukalla soseeksi. Mausta limetillä, suolalla ja pippurilla. Viipaloi kirsikkatomaatit.
  3. Anna jokaisen syöjän koota omat taconsa nostamalla salaatinlehdelle avokadoa, tomaattia, salsakastiketta, kalaa, juustoa ja korianteria.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2206 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Perhoseksi avattu broilerinrinta paistuu pikavauhtia! Tarjoa broilerin lisukkeena kirsikkainen salaatti, jonka juju on appelsiiniöljyssä pikamarinoiduissa punasipuleissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileriperhonen ja kirsikkasalaatti

Ainekset

4
broilerinrintafileetä
2
rkl
ruokaöljyä
1
tl
suolaa
1
pkt (100 g)
pippurijuustoa (Mustapekka)

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli keskilämmöllä.
  2. Leikkaa rintafileet perhosiksi: viillä veitsellä varovasti fileen sivusta noin fileen puoleenväliin ja avaa filee kirjan tapaan. Nuiji pihvejä kevyesti muovipussin tai tuorekelmun läpi.
  3. Sivele pihvit öljyllä ja mausta suolalla. Grillaa pihvit tai paista parila- tai paistinpannussa 2–4 minuuttia molemmin puolin.
  4. Leikkaa juusto neljäksi viipaleeksi ja laita kuumien pihvien päälle.

Kirsikkasalaatti

Ainekset

2
punasipulia
1
ruukku
basilikaa
1
l
kirsikoita
1
ps (100 g)
pinaattia
1
rs (100 g)
rucolaa
KASTIKE
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
appelsiinimehua
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki kastikkeen aineet isossa kulhossa ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Irrota basilikan lehdet ja siirrä ne odottamaan. Hienonna varret. Lisää sipulit ja basilikanvarret kastikkeeseen ja anna maustua 10 minuuttia.
  3. Poista halutessasi kirsikoista kivet. Huuhtele ja valuta pinaatti ja rucola.
  4. Jos tarjoat salaatin broileripihvien kanssa, valmista pihvit tässä vaiheessa.
  5. Sekoita kirsikat ja yrtit salaattiin juuri ennen tarjoamista.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2206 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Uudet perunat, silli ja tillinippu ovat kesäkeittiön perusaineksia, joista syntyy ihanan suolainen pottusalaatti. Nopeasti grillissä käyneet tomaatit tuovat lisää kesän makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silli-perunasalaatti

Ainekset

10
uutta perunaa
1
rs (200 g)
punaisia kirsikkatomaatteja
1
rs (200 g)
keltaisia kirsikkatomaatteja
1
prk (150 g)
maustesilliä
1
ruukku
tilliä
JOGURTTIKASTIKE
2
salottisipulia
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
tl
vahvaa sinappia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
4
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä), noin 15 minuuttia. Valuta ja jäähdytä perunat. Leikkaa ne 2–4 osaan.
  2. Pistele tomaattien kuoret kevyesti tikulla tai veitsen kärjellä, niin ne pysyvät ehjinä grillatessa. Grillaa tomaatteja 5–8 minuuttia.
  3. Valuta sillit. Hienonna tilli. Laita perunat, tomaatit, sillit ja tilli isoon kulhoon.
  4. Tee jogurttikastike. Kuori sipulit ja raasta ne pienellä terällä kulhoon. Sekoita jogurtti joukkoon. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike perunasalaattiin.
  5. Laita kananmunat kiehuvaan veteen 5 minuutiksi. Viilennä ne kylmällä vedellä, kuori ja lisää halkaistuina salaattiin juuri ennen tarjoamista.

Poro-leipäjuustopiiras on uskomattoman helppo piirakka. Se syntyy upeista, herkullisista ja simppeleistä raaka-aineista. Halutessaan piirastaikinan voi tehdä itse:) Tämä piiras sopii monenlaisiin tilanteisiin. Lisukkeena maistuu vallan mainiosti esimerkiksi raikas vihersalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
10 min + paisto 30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Poro-leipäjuustopiiras

Ainekset

1
pkt
pyöreä suolainen piirastaikina (esim. Myllyn Paras)
1
ps
kylmäsavustettua pororouhetta
350
g
leipäjuustoa
2
kpl
kananmunia
2
dl
ruokakermaa (15%)
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

Sulata piirakkataikina.
Säädä uuni 190-asteeseen.
Taputtele taikina piirasvuoan (halkaisijaltaan n. 26 cm) pohjalle ja reunoille.
Kuutioi leipäjuusto.
Ripottele leipäjuuston palaset ja pororouhe pohjan päälle.
Riko kulhossa rikki kananmunien rakenne.
Lisää joukkoon ruokakerma ja mausta mustapippurilla.
Kaada kananmuna-kermaseos piiraan päälle.
Paista 30 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.