Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 507 keittokirjaan.

Nachopelti, nacholevy, nachos supremos. Mättöruokien mestarisarjalaisella on monta nimeä.

Elämässä on hetkiä, jolloin haluaa repiä ravintosuositukset riekaleiksi ja upottaa sormensa tahmeanrapeaan nachopaistokseen. Tulisen jauhelihamössön, venyvän juustokastikkeen ja rapeiden maissilastujen yhdistelmä karkottaa krapulan, nostaa (urheilu- tai euroviisu)kisakatsomon tunnelmaa tai toimii täydellisenä "jes, kämppä on kerrankin tyhjä ja syön yksin" -ruokalajina.

Rakastan nachopellin muunneltavuutta. Itselleni paistoksen ainoat "pakolliset" raaka-aineet ovat maissilastut, juusto ja kastikkeet. Muuten sekaan voi heittää tavaraa "mitä kaapista löytyy" -asenteella.

Omaan peltiini päätyy aika usein jauhelihaa, jonka maustan joskus itse ja joskus kaupan valmiilla maustesekoituksilla. Tällä kertaa maustoin itse ja käytin chilikastikkeena korealaista gochujang-tahnaa, joka toimikin jauhelihaseoksessa mainiosti. Ruuan onnistumisen kannalta on olennaista jättää jauhelihaseos kyllin kosteaksi, sellaiseksi muhennosmaiseksi. Muhennosmainen jauheliha tarttuu maissilastuihin paremmin kuin kuivaksi paistettu jauhelihamuru, jolloin nachomättöä on helpompi kauhoa ääntä kohti.

Vegeversioon laitan jauhelihan sijaan mustapapuja, koska niiden rakenne sopii mielestäni nachopeltiin niin hyvin. Kun papuja paistelee mausteiden kanssa, ne muussaantuvat muhennosmaiseksi ja takertuvat nachoihin juuri oikealla tavalla.

Tiedän, että jotkut tekevät nachopeltiä myös broilerista, mutta omasta mielestäni kanan maku vähän jyrääntyy tässä ruuassa, eikä sen tekstuurikaan toimi ihan yhtä hyvin kuin jauhelihan tai papujen. Mutta makuasiahan tämäkin on.

Olen joskus tehnyt nachopeltiä pelkkänä lastu-soosi-liha-juustoversiona, mutta kasviksilla raikastettu versio on mielestäni herkullisempi. Yleensä turvaudun tuttuun ja luotettavaan tomaatti-sipuli-paprikakomboon, mutta joskus mukaan pääsee myös maissia.

Viime aikoina olen alkanut ripotella valmiin paistoksen päälle rucolaa tai muuta salaattia, jotta ruuan voisi edes naamioida näyttämään vähän vähemmän verisuonistoa tukkivalta.

Ja kuten alussa sanoin, ainakin meillä nachopelti syödään poikkeuksetta sormin. Sotkuistahan se on, mutta sormin syöminen kutittelee kivasti toimistotyön surkastuttamia liskoaivoja ja on hyvässä seurassa toteutettuna vielä aika seksikästäkin hommaa. Suosittelen muitakin kokeilemaan!

Haarukka, mitä ihmeen hienostelua se sellainenkin on?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nachopelti

Ainekset

200
g
maissilastuja
250-400
g
jauhelihaa (tai mustapapuja)
1
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
rkl
chilikastiketta
2
rkl
tomaattipyrettä
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
1
prk
valmista tacokastiketta
1
prk
valmista juustokastiketta
1
punasipuli
10
kirsikkatomaattia
1/2
paprika
jalopenoja
juustoraastetta
(rucolaa tai muuta salaattia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ruskista jauheliha paistinpannussa, mausta juustokuminalla, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää chilikastike ja tomaattipyree. Hauduttele hetki. Halutessasi voit käyttää myös kaupan valmista tacomausteseosta.
  2. Kuori punasipuli ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Ripottele pellille suurin osa maissilastuista. Levitä maissilastuille jauhelihaseos. Lisää pilkotut kasvikset ja lusikoi pinnalle taco- ja juustokastikkeet. Ripottele päälle loput maissilastut ja juustoraaste.
  4. Paista uunissa, kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä, noin 10-15 minuuttia.
  5. Sirottele halutessasi kypsän nachopaistoksen päälle rucolaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Anselmin keittiössä on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Paketti Siskonmakkaroita
Sipulia
Valkosipulia
Aurinkokuivattuja tomaatteja purkki, (ölyn voi käyttää paistamiseen).
Pussi Wok tai muita mielitiettyjä
Nuudeli, pidempi paketti 250g-280g
n.1/2dl vettä
Murennettu kasvisliemikuutio
Soijakastike
...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
n.45min

Siskonmakkara/Nuudeli/Wok

Työvaiheet

Laita Nuudelit kippoon ja kaada päälle kuuma vesi, maustetta. Sekoita sopivassa välissä.
Ota Tomaatit öljystä pois ja pilko ne, käytä öljyä paistamiseen.
Wokkipannu tai iso reunallinen paistokasari. Kuumenna pannu.
Kuori ja pilko sipulit, laita pannulle.
Purista siskonmakkaroista pieniä palleroita pannulle, käytä veistä apuna. Paista hetki paikoillaan ja pyöräytä pannulla makkaroita ja siirrä pannun reunaan. Jatka näin kunnes kaikki makkarat on pannulla. Pannulla siis Sipuli ja Makkarat, paistele vielä hetki.
Lisää Wok vihanekset, tomaatit, soijakastiketta, murenettu kasviliemikuutio, 1/2dl vettä, sekoita ja anna paistua kunnes kasvikset ovat kypsyneet, sekoita välillä lisää myös valkosipuli.
Kaada nuudeleista ylimääräinen vesi pois, saksi hieman ja kaada pannulle, lisää mausteet ja sekoita, paista vielä hetken aikaa.
Monta variaatioo olen kokeillut kaikki hyviä, erilaiset kasvikset jopa paistetut perunat joukossa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Linström

Pikana Japaniin! Nopea soppa tehdään valmiista misokeittoaineksista. Kuumassa liemessä lohi kypsyy muutamassa minuutissa, ja keitto on valmista vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikamiso lohesta

Ainekset

8
dl
vettä
4
ps
valmiita misokeittoaineksia (Miso Instant, noin 20 g pussi)
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
riisiviinietikkaa
200
g
nahatonta lohta
150
g
varhaisparsakaalia
50
g
+ 50 g ituja
4
kevätsipulia tai ruukku vesikrassia (tai molempia)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja sekoita misokeittoainekset joukkoon. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lisää ne ja etikka liemeen. Leikkaa parsakaali pieniksi nupuiksi ja hienonna varret. Hienonna kevätsipuli.
  2. Lisää lohi, parsakaali, idut ja kevätsipuli liemeen ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Jaa keittokulhoihin ja lisää ituja päälle.

Kommentit (1)

Vierailija

Eikös mison keittämistä tulisi välttää, koska se vaikuttaa siihen negatiivisesti, käsittääkseni tuhoaa makua tms.? Näin ainakin toimitaan etnisissä kaupoissa myytävien misokönttäpakettien misoa käytettäessä.

Meidän Perhe on lisännyt 38 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
Ohje Prisca Leclerc Kuvat Anna Huovinen

Uusi tapa tarjoilla uunilohi! Sillä aikaa kun lohi on uunissa, tee sen seuraksi gnocchit viiden minuutin pikakastikkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohignocchit

Ainekset

400
g
kirjolohifilee
½
tl
suolaa
80
g
cashewpähkinöitä
100
g
parmesaania
1
valkosipulin kynsi
3
dl
kermaa
1
kananmuna
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Ota lohi ajoissa huoneenlämpöön ja mausta puolella teelusikallisella suolaa. Nosta uuniin vuoassa ja paista 15–20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Lohi on valmis, kun se lohkeaa helposti haarukalla kokeiltaessa. 
  2. Kaada pähkinät kuumalle kuivalle pannulle ja paahda, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada pähkinät kulhoon odottamaan, murskaa niitä hieman esimerkiksi perunasurvimella.
  3. Raasta parmesaani ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kerma ja kananmuna, vatkaa haarukalla munan rakenne rikki ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta huolella ja kaada takaisin kattilaan. Säädä liesi miedoimmalle lämmölle, kaada juustoraaste, valkosipuli ja kermaseos kattilaan ja sekoita, kunnes kastike hieman suurustuu. Kaada gnocchit kastikkeineen tarjoiluastiaan, aseta päälle kirjolohen lohkoja ja ripottele paahdettua cashewpähkinää.

Vinkki! Kirjolohen sijaan voit laittaa paistettua pekonia, broilerin fileitä, katkarapuja, paistettua tempehiä tai herkkusieniä.

Kommentit (1)

Vierailija

Reseptistä puuttuu gnocchit.

Oton leipomukset on lisännyt 9 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.

Kaura ja omena ovat upea makupari. Tämän leivän vilja on kokonaan kauraa. Vuokaleipä on oikein helppo valmistaa. Suutuntuma on mukavan rouheinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + kohotus 1 h + paisto 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kauravuokaleipä

Ainekset

3
dl
omenamehua
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
35
g
hiivaa
2
dl
kauraleseitä
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
omanasosetta
2
dl
kaurajauhoja
2
rkl
kaura- tai rypsiöljyä

Työvaiheet

Kuumenna omenamehu kädenlämpöiseksi.
Lisää sokeri, suola, murennettu hiiva, kauraleseet ja -hiutaleet.
Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna omenasose kädenlämpöiseksi. (Kattilassa tai mikrossa)
Sekoita taikinan joukkoon omenasose, kaurajauhot ja öljy.
Vaivaa tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi joko yleiskoneella tai käsin.

Nosta taikina voideltuun leipävuokaan (vetoisuus 2 litraa) ja tasoita pinta.
Anna kohota leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
Paista 190-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Kumoa ja anna jäähtyä hetki ennnen leikkaamista.
Nauti vaikkapa Oivariinin ja luomu brie-juuston kera.

Kommentit (2)

LauraC
Seuraa 
Liittynyt24.10.2015

Onnistuuko gluteenittomista kaurajauhoista, -hiutaleista ja -leseistä?