Nachopelti, nacholevy, nachos supremos. Mättöruokien mestarisarjalaisella on monta nimeä.
Elämässä on hetkiä, jolloin haluaa repiä ravintosuositukset riekaleiksi ja upottaa sormensa tahmeanrapeaan nachopaistokseen. Tulisen jauhelihamössön, venyvän juustokastikkeen ja rapeiden maissilastujen yhdistelmä karkottaa krapulan, nostaa (urheilu- tai euroviisu)kisakatsomon tunnelmaa tai toimii täydellisenä "jes, kämppä on kerrankin tyhjä ja syön yksin" -ruokalajina.
Rakastan nachopellin muunneltavuutta. Itselleni paistoksen ainoat "pakolliset" raaka-aineet ovat maissilastut, juusto ja kastikkeet. Muuten sekaan voi heittää tavaraa "mitä kaapista löytyy" -asenteella.
Omaan peltiini päätyy aika usein jauhelihaa, jonka maustan joskus itse ja joskus kaupan valmiilla maustesekoituksilla. Tällä kertaa maustoin itse ja käytin chilikastikkeena korealaista gochujang-tahnaa, joka toimikin jauhelihaseoksessa mainiosti. Ruuan onnistumisen kannalta on olennaista jättää jauhelihaseos kyllin kosteaksi, sellaiseksi muhennosmaiseksi. Muhennosmainen jauheliha tarttuu maissilastuihin paremmin kuin kuivaksi paistettu jauhelihamuru, jolloin nachomättöä on helpompi kauhoa ääntä kohti.
Vegeversioon laitan jauhelihan sijaan mustapapuja, koska niiden rakenne sopii mielestäni nachopeltiin niin hyvin. Kun papuja paistelee mausteiden kanssa, ne muussaantuvat muhennosmaiseksi ja takertuvat nachoihin juuri oikealla tavalla.
Tiedän, että jotkut tekevät nachopeltiä myös broilerista, mutta omasta mielestäni kanan maku vähän jyrääntyy tässä ruuassa, eikä sen tekstuurikaan toimi ihan yhtä hyvin kuin jauhelihan tai papujen. Mutta makuasiahan tämäkin on.
Olen joskus tehnyt nachopeltiä pelkkänä lastu-soosi-liha-juustoversiona, mutta kasviksilla raikastettu versio on mielestäni herkullisempi. Yleensä turvaudun tuttuun ja luotettavaan tomaatti-sipuli-paprikakomboon, mutta joskus mukaan pääsee myös maissia.
Viime aikoina olen alkanut ripotella valmiin paistoksen päälle rucolaa tai muuta salaattia, jotta ruuan voisi edes naamioida näyttämään vähän vähemmän verisuonistoa tukkivalta.
Ja kuten alussa sanoin, ainakin meillä nachopelti syödään poikkeuksetta sormin. Sotkuistahan se on, mutta sormin syöminen kutittelee kivasti toimistotyön surkastuttamia liskoaivoja ja on hyvässä seurassa toteutettuna vielä aika seksikästäkin hommaa. Suosittelen muitakin kokeilemaan!
Haarukka, mitä ihmeen hienostelua se sellainenkin on?
Nachopelti
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ruskista jauheliha paistinpannussa, mausta juustokuminalla, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää chilikastike ja tomaattipyree. Hauduttele hetki. Halutessasi voit käyttää myös kaupan valmista tacomausteseosta.
- Kuori punasipuli ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
- Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Ripottele pellille suurin osa maissilastuista. Levitä maissilastuille jauhelihaseos. Lisää pilkotut kasvikset ja lusikoi pinnalle taco- ja juustokastikkeet. Ripottele päälle loput maissilastut ja juustoraaste.
- Paista uunissa, kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä, noin 10-15 minuuttia.
- Sirottele halutessasi kypsän nachopaistoksen päälle rucolaa.