Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 428 keittokirjaan.

Nachopelti, nacholevy, nachos supremos. Mättöruokien mestarisarjalaisella on monta nimeä.

Elämässä on hetkiä, jolloin haluaa repiä ravintosuositukset riekaleiksi ja upottaa sormensa tahmeanrapeaan nachopaistokseen. Tulisen jauhelihamössön, venyvän juustokastikkeen ja rapeiden maissilastujen yhdistelmä karkottaa krapulan, nostaa (urheilu- tai euroviisu)kisakatsomon tunnelmaa tai toimii täydellisenä "jes, kämppä on kerrankin tyhjä ja syön yksin" -ruokalajina.

Rakastan nachopellin muunneltavuutta. Itselleni paistoksen ainoat "pakolliset" raaka-aineet ovat maissilastut, juusto ja kastikkeet. Muuten sekaan voi heittää tavaraa "mitä kaapista löytyy" -asenteella.

Omaan peltiini päätyy aika usein jauhelihaa, jonka maustan joskus itse ja joskus kaupan valmiilla maustesekoituksilla. Tällä kertaa maustoin itse ja käytin chilikastikkeena korealaista gochujang-tahnaa, joka toimikin jauhelihaseoksessa mainiosti. Ruuan onnistumisen kannalta on olennaista jättää jauhelihaseos kyllin kosteaksi, sellaiseksi muhennosmaiseksi. Muhennosmainen jauheliha tarttuu maissilastuihin paremmin kuin kuivaksi paistettu jauhelihamuru, jolloin nachomättöä on helpompi kauhoa ääntä kohti.

Vegeversioon laitan jauhelihan sijaan mustapapuja, koska niiden rakenne sopii mielestäni nachopeltiin niin hyvin. Kun papuja paistelee mausteiden kanssa, ne muussaantuvat muhennosmaiseksi ja takertuvat nachoihin juuri oikealla tavalla.

Tiedän, että jotkut tekevät nachopeltiä myös broilerista, mutta omasta mielestäni kanan maku vähän jyrääntyy tässä ruuassa, eikä sen tekstuurikaan toimi ihan yhtä hyvin kuin jauhelihan tai papujen. Mutta makuasiahan tämäkin on.

Olen joskus tehnyt nachopeltiä pelkkänä lastu-soosi-liha-juustoversiona, mutta kasviksilla raikastettu versio on mielestäni herkullisempi. Yleensä turvaudun tuttuun ja luotettavaan tomaatti-sipuli-paprikakomboon, mutta joskus mukaan pääsee myös maissia.

Viime aikoina olen alkanut ripotella valmiin paistoksen päälle rucolaa tai muuta salaattia, jotta ruuan voisi edes naamioida näyttämään vähän vähemmän verisuonistoa tukkivalta.

Ja kuten alussa sanoin, ainakin meillä nachopelti syödään poikkeuksetta sormin. Sotkuistahan se on, mutta sormin syöminen kutittelee kivasti toimistotyön surkastuttamia liskoaivoja ja on hyvässä seurassa toteutettuna vielä aika seksikästäkin hommaa. Suosittelen muitakin kokeilemaan!

Haarukka, mitä ihmeen hienostelua se sellainenkin on?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nachopelti

Ainekset

200
g
maissilastuja
250-400
g
jauhelihaa (tai mustapapuja)
1
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
rkl
chilikastiketta
2
rkl
tomaattipyrettä
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
1
prk
valmista tacokastiketta
1
prk
valmista juustokastiketta
1
punasipuli
10
kirsikkatomaattia
1/2
paprika
jalopenoja
juustoraastetta
(rucolaa tai muuta salaattia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ruskista jauheliha paistinpannussa, mausta juustokuminalla, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää chilikastike ja tomaattipyree. Hauduttele hetki. Halutessasi voit käyttää myös kaupan valmista tacomausteseosta.
  2. Kuori punasipuli ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Ripottele pellille suurin osa maissilastuista. Levitä maissilastuille jauhelihaseos. Lisää pilkotut kasvikset ja lusikoi pinnalle taco- ja juustokastikkeet. Ripottele päälle loput maissilastut ja juustoraaste.
  4. Paista uunissa, kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä, noin 10-15 minuuttia.
  5. Sirottele halutessasi kypsän nachopaistoksen päälle rucolaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 50 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Paljon väriä ja rutkasti mausteita! Nopea possuvokki valmistuu vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Chilinen possuvokki

Ainekset

1/4
varhaiskaalia
2
porkkanaa
10
vihreää parsaa
200
g
possun jauhelihaa
1
tl
tomaattipyreetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
savuchilijauhetta
1
limetin mehu
1/2
ruukkua
basilikaa
Lisäksi
keitettyä riisiä
tuoretta chiliä
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Kuori porkkanat ja vedä kuorimaveitsellä pitkiä lastuja porkkanasta. Napsauta parsojen juuresta pala pois ja leikkaa parsat noin 3 cm pätkiksi.
  2. Ruskista jauheliha vokkipannussa. Lisää pannulle tomaattipyree, suola ja savuchili ja jatka paistamista vielä pari minuuttia. Lisää pannulle kasvikset ja jatka paistamista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Kasvikset saavat jäädä napakoiksi.
  3. Mausta vokki limetin mehulla ja basilikalla. Tarjoa lisänä täysjyväriisiä.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 50 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen


Mehevä klassikkopasta Sisiliasta jättää sopivan kevyen olon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta Norma

Ainekset

1
munakoiso
1
punainen chilipalko
1
salottisipuli
2
tl
öljyä
1
prk
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
kapriksia
1
tl
punaviinietikkaa
ripaus
sokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
lehtipersiljaa
Lisäksi
100
g
täysjyväpastaa
30
g
parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Kuutioi munakoiso. Hienonna chili ja salottisipuli. Paista kasviksia öljyssä pannulla noin 5 minuuttia.
  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
  3. Leikkaa purkkitomaatit neljään osaan ja lisää pannulle yhdessä kapristen, etikan, sokerin ja suolan kanssa. Hauduta 5 minuuttia.
  4. Sekoita keskenään kuuma pasta ja munakoiso-tomaattiseos. Sekoita joukkoon lehtipersilja ja ripottele pinnalle parmesaanijuustoa joko raasteena tai lastuina.

VÄLTÄ SUMMAMUTIKKAA. Pastaa ei tarvitse keittää rekkamiehen määrää. Paketin kyljessä neuvotaan yleensä varaamaan kuivaa pastaa
100 g per syöjä, mutta vähempikin riittää. Kannattaa satsata kasviksiin, joita voi olla annoksessa vähintään sama määrä kuin pastaa – enemmänkin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Sinappihauki on vaivaton ja nopea, sillä se kypsyy samaan tahtiin uusien perunoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappihauki

Ainekset

600
g
ruodotonta haukifileetä
¾
dl
oliiviöljyä
2
rkl
täysjyväsinappia
1
luomusitruuna
500
g
terttutomaatteja
1
valkosipuli
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
½–1
rkl
voita
1
dl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa haukifilee annospaloiksi.
  2. Sekoita öljy ja sinappi yhteen.
  3. Pese ja viipaloi sitruuna. Pese tomaatit. Irrota valkosipulista kynnet, kuori ne ja leikkaa pitkittäin viipaleiksi.
  4. Mausta haukipalat suolalla ja valkopip-purilla. Levitä sinappiöljy, sitruunaviipaleet ja valkosipuli kalapalojen pinnalle.
  5. Kuumenna paistinpannu tai muurikka. Paista haukiviipaleita 5 minuuttia voissa. Lisää tomaatit ja jatka kypsennystä noin 10 minuuttia eli kunnes kala on mehevän kypsää. Viimeistele sinappihauki tuoreella tillillä.

Vinkki Voit kypsentää kalat ja tomaatit ilman voita 200-asteisessa uunissa, 20 minuuttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 972 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Rakastu munakoisoon yrttisen pastan muodossa! Tämä herkkupasta valmistuu alle puolessa tunnissa ja sopii siksi kiireisellekkin kokkaajalle.

Ilman juustoa munakoisopasta on ihana vegaaninen herkku! Juuston ystävät voivat halutessaan raastaa pinnalle parmesaania tai esimerkiksi murustella fetaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen munakoisopasta

Ainekset

800
g
munakoisoa
tilkka
öljyä
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
1/2
tl
suolaa
MARINADI
2
valkosipulinkynttä
1
mieto chili
2
rkl
hienonnettua lehtipersiljaa
2
rkl
hienonnettua basilikaa
2
rkl
hienonnettua minttua
1/4
dl
oliiviöljyä
1/2
sitruunan mehu
1
tl
suolaa
1/2
tl
sokeria
LISÄKSI
300
g
pastaa
Päälle halutessasi
juustoa/ravintohiivahiutaleita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuutioi munakoiso pieniksi kuutioiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Lorauta päälle vähän öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria. Paahda noin 15 minuuttia, kunnes munakoiso on pehmeää.
  2. Valmista sillä aikaa marinadi: kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chili ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada kasvisten joukkoon.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja kääntele marinoituihin munakoisoihin.

Kommentit (0)