Hiiligrillillä ruokaan tulee oikea maku, sanoo Henri Alén. Kuva: Sami Repo.
Hiiligrillillä ruokaan tulee oikea maku, sanoo Henri Alén. Kuva: Sami Repo.

Liha kuivuu grillatessa tai hiillos leimahtelee ja liekit polttavat ruuan. Kuulostaako tutulta? Kokki Henri Alén vastaa yleisimpiin grillauskysymyksiin ja ratkoo ongelmat.

Grillaus on taitolaji. Ruuan valmistamisessa grillissä on omat niksinsä, joita kannattaa udella kokeneemmilta ­paahtajilta. Kokki Henri Alén vastasi yleisimpiin grillausta koskeviin kysymyksiin ja hänen mielestään esimerkiksi kallis hiiligrilli ei ole halpaa parempi, liha kannattaa ostaa luullisena ja kaikki muu tarjottava pitää olla valmiina ennen grillin ääreen siirtymistä.

1 Mikä on paras grilli?

”Hiiligrilli, koska siinä on oikea fiilis ja sillä ruokaan tulee aito maku. Olen huomannut, ettei eri merkeillä ole eroa. Kalliin pallo­grillin emali alkaa rakoilla parissa kolmessa vuodessa siinä missä halvan huoltamogrillinkin. On siis ihan sama, minkä hiiligrillin ostat.”

2 Miten opin käyttämään hiiligrilliä?

”Kokeilemalla. Yleisin virhe on ruveta grillaamaan liian pian hiilien sytyttämisen jälkeen. Malta odottaa, jotta saat lempeän hiilloksen. Silloin ruuat kypsyvät hellästi kannen alla, eivätkä ne käristy liian kuiviksi. Jos et voi pitää kättä hiilloksen päällä paria sekuntia pidempää, grilli on vielä liian kuuma.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 Vieraat istuvat nälkäisinä, eikä mikään ole valmista. Mikä meni pieleen?

”Yritit ehkä liikaa. Tee seuraavalla kerralla yksinkertaisempi ateria. Myös suunnittelu on tärkeää. Teen itse etukäteen valmiiksi kaiken muun tarjottavan, eli ­salaatin, kastikkeet ja jälkiruuat. Edes kokki ei ole niin nopea, että voisi grillata samaan aikaan kun värkkää jälkkäreitä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4 Liha kuivuu grillatessa. Mitä teen?

”Kypsennä isoja luullisia paloja ja sellaisia, joissa on rasvaa. Ne pysyvät mehukkaina, vaikka unohtaisit ne grilliin hiukan liian pitkäksi aikaa. Rasvan täplittämä entrecôte on pihveistä paras, ja broileri kannattaa kypsentää luineen ja nahkoineen. Possun kylkirivi, eli ribsit, pysyvät rasvansa takia mehukkaina.”

5 Paljonko varaan grillattavaa?

”Broileria grillaan jokaiselle puolikkaan ja entrecôtea 200 grammaa. Possun kylkiriviä menee kevyesti 400 grammaa per naama. Ruokaa pitää olla riittävästi, inhoan pieniä annoksia.”

6 Ruoka tarttuu ritilään. Auta!

”Hanki halsteri. Kala takertuu älyttömän helposti ritilään, mutta halsterista se on näppärä irrottaa. Halsteriin viritetyt kalat on myös helppo kääntää, sillä ison halsterin pyöräyttää ympäri silmänräpäyksessä, kun taas monen kalapalan kääntämiseen kuluu ikuisuus. Paras halsteri on tukeva, ja siinä voi säätää ritilöiden väliä. Minä grillaan tällaisessa ’grilsterissä’ myös pihvit ja litistetyn broilerin.”

7 Kuinka valmistan mehevän possun kylkikivin?

”Koska grilli on yleensä liian kuuma grilliriville, se kannattaa ensin keittää. Tee 'nakkivesi', eli mausta keitinvesi pippurilla, suolalla ja laakerinlehdellä. Keitä liha siinä kypsäksi. Sitten jäähdytä rivi kunnolla, jotta sen rasva hyytyy ja palaa on helppo käsitellä. Lopuksi grillaa rivi kuumaksi ja valele sille valmista bbq-kastiketta.”

8 Hiillos leimahtelee ja liekit polttavat ruuan. Mikä avuksi?

”Käytä marinadissa vähemmän öljyä tai pyyhi se ainakin kunnolla pois grillattavan ruuan pinnalta. Kuivat rub-mausteseokset toimivat paremmin, koska niissä ei ole öljyä.”

Katso Henri Alénin resepti porsaanribseistä täältä!

Juttu on julkaistu aiemmin Soppa365-lehdessä ja Soppa365.fi:ssä. Juttua on muokattu 28.4.2016.

tt

Ei se nyt ole sama, minkä grillin ostaa. Halpa grilli oli jo designiltaan surkea, piti modata tekemällä pellistä ilmavirran tasoittaja. Onneksi ohutpeltinen surkile paloikin puhki vuodessa, niin hankittiin laadukkaampi (Weber).  Paljon toimivampi, eikä mitään korroosion merkkejä parin vuoden käytön jälkeen.  Piippusytytin kannattaa olla, sillä saa hiilet kuumiksi ilman kemikaaleja.

  • ylös 22
  • alas 16
Marja grillaa

Hyvä juttu! Henri ei lähtenyt suosittelemaan mitään erityistä grillimerkkiä. Minä voisin liputtaa Polar Grillin puolesta. Se on jämäkkä ja suomalainen grilli. Meillä se on ilman huuvaa, mutta sen voi ostaa myös mallia "Kota" tms. Henri puhui halsterista. Se tulee Polar Grillissä vakiona. Pelaa puilla ja hiilillä.

  • ylös 16
  • alas 24
Sisältö jatkuu mainoksen alla