Vegepadan maun salaisuus: misonokare. Kuva: Sami Repo.
Vegepadan maun salaisuus: misonokare. Kuva: Sami Repo.

Maailman kasvisruokapäivän kunniaksi Soppa365 julkistaa riistapadan vegeversion.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vietetään maailman kasvisruokapäivää. Yhdysvalloista jo 70-luvulla käynnistyneen perinteen tarkoitus on julistaa kasvisruokailun iloa ja tuoda esiin lihattoman ruokavalion eettisyyttä, ympäristöystävällisyyttä ja terveellisyyttä.

Kasvisruokapäivä osuu Suomessa ajankohtaan, jolloin kotikeittiöissä kaivetaan padat ja uunivuoat kesäsäilöstä ja siirrytään kohti tuhteja ja tummia makuja. Jotta kasvissyöjäkin pääsisi täysillä mukaan patakauteen, Soppa365 etsi käsiinsä mehevän palsternakkapadan ohjeen. Siinä käsitellään kasviksia samalla hartaudella, jolla metsästäjä käy hirvipaistinsa kimppuun.

Palsternakkapadassa juurekset saavat tukea voimakkaista torvisienistä, ja liiton viimeistelee täyteläinen misotahna. Löytyypä padasta tujaus maustettua viinaakin.

Koska padassa ei ole mitään eläinkunnan tuotetta, se sopii myös marraskuun ensimmäisenä päivänä vietettävän maailman vegaanipäivän juhlistukseen. Ja maistuu takuulla muillekin kuin kasvissyöjille.

Vegaanin miso-palsternakkapadan ohjeen löydät täältä.

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.