Mustikat uppoavat  jäiseen juustokakkuun. 
Kuva Reetta Pasanen
Mustikat uppoavat jäiseen juustokakkuun. Kuva Reetta Pasanen

Kesän parhaaseen hetkeen tarvitaan kopallinen tuoreita mustikoita

Tämä kesä on paras vuosiin. Mättäät ovat kypsyviä mustikoita täynnä! Kukinnan onnistuttua kesäsateet ja viileys ovat vain parantaneet marjasatoa.

Siis mustaa aarretta keräämään, suomalaisten omaa "poverimarjaa", joka on täynnä flavonoideja, kuitua  ja C- ja E-vitamiineja.

Parhaimmillaan muistikka on metsässä, suoraan varvusta riivittynä ja toiseksi parasta varmasti piirakan päällä.

Perinteisen pulla- ja muropohjaisen piiraan rinnalle on noussut melkoinen määrä herkullisia ohjeita, joita kannattaa kokeilla.

Mustikkatosca

Mustikkatoscan salaisuus on rapea saksanpähkinöistä tehty kuorrutus mehevän mustikkapinnan päällä.

Ohjeen löydät tästä.

 Basilika-mustikkapiirakka

Basilika-mustikkapiirakan juju on basilikasokeri, jota löytyy piiraan pohjasta ja ripaus myös mustikoiden päältä.

Ohjeen löydät tästä.

 Mustikkagalette


Mustikkagalette on ranskalainen avopiirakka, jossa on ohut ja rapea pohja. Täytteeseen uppoaa paljon mehevää marjaa. Parasta piiras on uunilämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Ohjeen löydät tästä.

Mustikka-nektariinipiirakka


Mustikka-nektariinipiirakan kerroksissa on kuohkeaa mascarponevaahtoa, nektariineja ja tuoreita mustikoita.  Nektariinisiirappi viimeistelee tortun meheväksi.

Ohjeen löydät täältä.

 Mustikkainen juustokakkujätski

 

Mustikkaisen juustokakkujätskin uumenissa on tuoreita marjoja ja keksimuruja. Itsetehty jäätelö syntyy näppärästi ilman jäätelökonetta.

Ohjeen löydät täältä.

 

Mustikkaisia metsäretkiä ja leipomahetkiä toivotellen!

 

Kuvat: Pia Inberg, Reetta Pasanen, Panu Pälviä ja Sami Repo

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.