Kolmen juuston valkoinen pizza on syntisen maukas. Loistavan pizzapohjan salaisuus piilee jauhoissa, eikä taikinan kanssa kannata suotta kiirehtiä.
Kukapa ei rakastaisi italialaistyyppistä pizzaa, jonka pohja on kuohkean aromikas ja sen päällä juustot ranskankerman kera suloisesti sopusoinnussa – ah!
Tämän pizzan erinomaisen pohjan salaisuus on 00-jauhoissa, jotka on jauhettu tarkoin valikoidusta kotimaisesta kevätvehnästä. Jauhojen avulla sitkon saa onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla, ja taikina saa levätä rauhassa vuorokauden tai ylikin. Odotus palkitaan, sillä lopputulos on hätkähdyttävän maukas.
Jyvällä jauhoista
Jos haluaa panostaa pizzapohjaan, on syytä kiinnittää erityistä huomiota jauhovalintaan. Parhaiten tähän tarkoitukseen toimii vahvasitkoinen ja kiireettömään, pitkän levon leivontaan tarkoitettu 00-vehnäjauho.
Kauppojen hyllyille on saatu juuri Fazer Leipurien Suomalainen 00-vehnäjauho -tuoteuutuus, joka ilahduttaa vaativampaakin pizzanystävää. Erittäin vahvagluteeninen vehnäjauho sisältää korkealaatuista kevätvehnän valkuaista. Se mahdollistaa taikinalle pitkän fermentaation eli kohotuksen. Pitkässä kohotuksessa taikinaan muodostuu aromiaineita, joiden ansiosta pizza saa syvän, entistä herkullisemman maun.
Vahvasitkoisesta taikinasta leivotaan myös kuohkeimmat focacciat ja ciabattat.
Sitko eli gluteeniverkosto muodostuu taikinaan vaivaamisen aikana, joten vahvan sitkon saadakseen täytyy kotileipurin malttaa vaivata hiukan pidemmän aikaa. Vahvasitkoinen taikina pystyy pidättämään fermentaation aikana muodostuvat kaasut sisäänsä ja kohoaa kuohkeaksi paiston aikana.
Vahvasitkoisesta taikinasta leivotaan pizzan lisäksi myös kuohkeimmat focacciat ja ciabattat.
Vaivan arvoinen
00-vehnäjauhosta leivottua, pitkän levon taikinaa kohotetaan vaivaamisen jälkeen 1–3 vuorokautta tai miksei pidempäänkin. Ja maku on vaivan arvoinen.
Kohotuksen jälkeen loppu hoituu käden käänteessä. Pizza pyörähtää muutaman minuutin sitruunankuorella ja parmesaanilla maustetulla ranskankermalla siveltynä uunissa, minkä jälkeen loput täytteet lisätään. Pizzaa paistetaan, kunnes juustot kuplivat ja reunat alkavat saada väriä. Sen jälkeen uunituore ihanuus viimeistellään tuoreella timjamilla, juoksevalla hunajalla ja karkeasti rouhituilla saksanpähkinöillä.
Tätä pizzaa tehdään taatusti toistekin.
Poimi ohje talteen!
Kolmen juuston pizza bianco
3 pizzaa
Pohja
- 6–7 dl / 450 g Fazer Leipurit Suomalaista 00-vehnäjauhoa
- 1 tl (3 g) kuivahiivaa (1 vrk nostatus) / ½ tl (1,5 g) kuivahiivaa (2–3 vrk nostatus)
- 1 ½ tl suolaa
- 2 ¾ – 3 dl vettä
- 1 rkl öljyä
Täytteet
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- 1 dl parmesaaniraastetta
- 2 tl raastettua sitruunankuorta
- ½ dl Fazer Alku Kauraöljyä (tai oliiviöljyä)
- 3 palloa mozzarellaa
- 100 g sinihomejuustoa
- ½ ruukku timjamia
- rucolaa
- saksanpähkinöitä
- juoksevaa hunajaa
- Sekoita jauhoihin kuivahiiva ja suola. Lisää kylmä vesi ja vaivaa 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia yleiskoneella. Lisää öljy ja jatka vaivaamista vielä 10 minuuttia, kunnes taikina on joustavaa eikä tartu käsiin. Muotoile taikina kolmeksi palloksi, kohota niitä ensin huoneenlämmössä peitettynä tunti ja sen jälkeen jääkaapissa 1–3 vuorokautta.
- Ota taikinapallot huoneenlämpöön pari tuntia ennen pohjien muotoilua.
- Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
- Muotoile taikinapalloista venytellen hyvin jauhotetulla pöydällä pyöreitä pizzapohjia (halkaisija 25 cm). Reunat saavat jäädä hieman pulleammiksi.
- Sekoita ranskankerman joukkoon parmesaani ja sitruunankuori. Sivele pohjille kevyesti öljyä ja sen jälkeen ranskankermaseosta. Esipaista pizzaa 3 minuuttia. Ota kuuma pizza varovasti uunista ja levitä sille revittyä mozzarellaa sekä murusteltua sinihomejuustoa. Jatka paistamista vielä 4–5 minuuttia tai kunnes juustot alkavat kuplia ja reunat saavat väriä.
- Viimeistele pizzat timjamilla, rucolalla, rouhituilla saksanpähkinöillä ja hunajalla.
Jauho todelliselle pizzanystävälle
- Fazer Leipurit Suomalainen 00-vehnäjauho sopii erityisesti pizzapohjan, focaccian ja ciabattan leipomiseen.
- Nämä kaupan jauhohyllyltä löytyvät uutuusvehnäjauhot on jauhettu tarkoin valikoidusta kotimaisesta kevätvehnästä.
- Korkealaatuisen kevätvehnän valkuainen ja muut hyvät ominaisuudet yhdistettynä tarkkaan jauhamiseen antavat jauhoille loistavan sitkon ja mahdollistavat taikinan pitkän levon.
- Jauho on pakattu 900 gramman helposti kierrätettävään kartonkipakkaukseen, jossa on kätevä kaatonokka.
- Katso lisää resepti-ideoita