Juhannus starttaa ihanan makean mansikkakauden. Nauti ensimmäiset makoisat kotimaiset mansikat sellaisenaan, mutta sen jälkeen ota mansikoista kaikki irti näillä vinkeillä!

Valitse torin parhaat marjat ravistelemalla vähän

Tuore, kypsä mansikka on kiiltävä ja kiinteä. Kanta irtoaa helposti. Ja hei, meillä on kikka, jolla varmistat marjojen tuoreuden. Kun ostat ison satsin mansikoita, heilauta laatikkoa varovasti kulmasta; tuoreet mansikat pomppaavat pirteinä ja terhakkaina yksittäisinä marjoina ylöspäin. Jos heilautus saa marjat liikkumaan yhtenä raskaana rintamana, siirry seuraavan kauppiaan luokse.

Kannat kattoon –  ja käyttöön!

Mansikan kannatkin voi hyödyntää. Leikkaa mansikan kannat veitsellä niin, että niihin jää ohut siivu mansikkaa. Mausta niillä makuvesi. Yrttiteen ystävä hauduttaa mansikkayrttiteen kuivatuista luomumansikoiden kannoista. Luomumansikat voit popsia sellaisenaan kantoineen päivineen.

Maistuisiko raakahillo?

Tätä hilloa ei tarvitse kiehauttaa lainkaan. Murskaa noin litran verran mansikoita kulhossa. Lisää joikkoon 4 rkl chiansiemeniä ja 2 rkl hunajaa. Nosta raakahillo jääkaappiin turpoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Hillo säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, mutta sen voi myös pakastaa.

Mansikankäsittelyn pikkuapurit

Oletko ikänä ajatellut, että kätevä apuri mansikoiden viipalointiin on munaleikkuri! Sillä siivutat marjat hetkessä. Muista myös kannanpoistaja, joka on isoja mansikkamääriä käsittelevälle kaikkea muuta kuin turhake. Se sopii myös tomaatin kannan poistoon.

Kuivaa granolaan

Jos mansikkasatosi on runsas, harkitse kuivattamista muun säilönnän ohessa. Näin se tapahtuu: Viipaloi mansikat ja levitä leivinpaperilla peitetylle uuniritilälle. Kuivata 50 asteessa kiertoilmatoiminnolla, uunin luukku hieman raollaan noin 10 tuntia. Anna mansikoiden kuivua vielä tämän jälkeen huoneenlämmössä vuorokausi. Tai kuivaa mansikat kasvikuivurissa.

Helpot jälkkärit

Mansikka on siitä ihana raaka-aine, että sillä saat taiottua silmänräpäyksessä näyttävän ja maukkaan jälkkärin. Jos sinulla ei ole viikkokausia aikaa suunnitella keskikesän juhlan ruokalistaa, tiedät pelastuvasi laatikollisella mansikkaa ja muutamalla kermapurkilla. Poimi alta myös muut juhannuksen herkuimmat pikajälkkärit.

Rapeat mansikkatuutit

Purkitettu mansikkakakku

Tee salaatti

Mansikka kuuluu kakun päälle, mutta se toimii erittäin hyvin kauniina salaatin sattumana. Mansikkasalaattiin voi helposti yhdistää erilaisia juustoja, jotka täydentävät kivasti makean marjan makua. Myös kurkku, fenkoli, basilika ja mango ovat hyviä kumppaneita mansikalle.

Mansikka-kurkkusalaatti

Parsa-mansikka-vuohenjuustosalaatti

Mansikkainen pastasalaatti

 

 

 

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.