Juhannus starttaa ihanan makean mansikkakauden. Nauti ensimmäiset makoisat kotimaiset mansikat sellaisenaan, mutta sen jälkeen ota mansikoista kaikki irti näillä vinkeillä!

Valitse torin parhaat marjat ravistelemalla vähän

Tuore, kypsä mansikka on kiiltävä ja kiinteä. Kanta irtoaa helposti. Ja hei, meillä on kikka, jolla varmistat marjojen tuoreuden. Kun ostat ison satsin mansikoita, heilauta laatikkoa varovasti kulmasta; tuoreet mansikat pomppaavat pirteinä ja terhakkaina yksittäisinä marjoina ylöspäin. Jos heilautus saa marjat liikkumaan yhtenä raskaana rintamana, siirry seuraavan kauppiaan luokse.

Kannat kattoon –  ja käyttöön!

Mansikan kannatkin voi hyödyntää. Leikkaa mansikan kannat veitsellä niin, että niihin jää ohut siivu mansikkaa. Mausta niillä makuvesi. Yrttiteen ystävä hauduttaa mansikkayrttiteen kuivatuista luomumansikoiden kannoista. Luomumansikat voit popsia sellaisenaan kantoineen päivineen.

Maistuisiko raakahillo?

Tätä hilloa ei tarvitse kiehauttaa lainkaan. Murskaa noin litran verran mansikoita kulhossa. Lisää joikkoon 4 rkl chiansiemeniä ja 2 rkl hunajaa. Nosta raakahillo jääkaappiin turpoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Hillo säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, mutta sen voi myös pakastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mansikankäsittelyn pikkuapurit

Oletko ikänä ajatellut, että kätevä apuri mansikoiden viipalointiin on munaleikkuri! Sillä siivutat marjat hetkessä. Muista myös kannanpoistaja, joka on isoja mansikkamääriä käsittelevälle kaikkea muuta kuin turhake. Se sopii myös tomaatin kannan poistoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuivaa granolaan

Jos mansikkasatosi on runsas, harkitse kuivattamista muun säilönnän ohessa. Näin se tapahtuu: Viipaloi mansikat ja levitä leivinpaperilla peitetylle uuniritilälle. Kuivata 50 asteessa kiertoilmatoiminnolla, uunin luukku hieman raollaan noin 10 tuntia. Anna mansikoiden kuivua vielä tämän jälkeen huoneenlämmössä vuorokausi. Tai kuivaa mansikat kasvikuivurissa.

Helpot jälkkärit

Mansikka on siitä ihana raaka-aine, että sillä saat taiottua silmänräpäyksessä näyttävän ja maukkaan jälkkärin. Jos sinulla ei ole viikkokausia aikaa suunnitella keskikesän juhlan ruokalistaa, tiedät pelastuvasi laatikollisella mansikkaa ja muutamalla kermapurkilla. Poimi alta myös muut juhannuksen herkuimmat pikajälkkärit.

Rapeat mansikkatuutit

Purkitettu mansikkakakku

Tee salaatti

Mansikka kuuluu kakun päälle, mutta se toimii erittäin hyvin kauniina salaatin sattumana. Mansikkasalaattiin voi helposti yhdistää erilaisia juustoja, jotka täydentävät kivasti makean marjan makua. Myös kurkku, fenkoli, basilika ja mango ovat hyviä kumppaneita mansikalle.

Mansikka-kurkkusalaatti

Parsa-mansikka-vuohenjuustosalaatti

Mansikkainen pastasalaatti

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla