Miten ne kondiittorit ja ruokalehtiin kakkuja koristelevat sen oikein tekevät? Ruokatoimittaja, Kodin Kuvalehden ja Glorian ruoka ja viinin kakkumestari Riikka Kaila kertoo salaisuutensa. Näillä viidellä vinkillä saat täytekakkusi näyttämään aivan ammattilaisen tekemältä.

Kakkupohjan leipominen vielä sujui. Täyttäminenkin meni melko lailla kaikkien oppien mukaan. Seuraa monien kotileipureiden mielestä täytekakun valmistamisen vaativin vaihe: kakun koristelu. Miten kuorruttaa ja koristella kakku täydellisen hurmaavaksi? Kuorrutuksesta ei millään meinaa saada niin sileää kuin kakkukuvissa ja huolettomaksi tarkoitetut koristeiden asettelut näyttävät ainoastaan keskeneräiseltä. Miten koristelun saa näyttämään samalla huolettomalta, mutta tarkkaan harkitulta?

Omaksu nämä viisi vinkkiä ja kakkusi alkaa muistuttaa konditorian taideteosta!

1. Leivo korkea kakku

Myös koristelusta tulee näyttävämpi, kun kakulla on reilusti reunaa ja korkeutta. Tyypillisestä 5 munan sokerikakkupohjasta saat korkean kakun, kun leivot kakkupohjan 24 senttisen vuoan sijaan kahdessa 20 senttisessä vuoassa. Jos sinulla on vain yksi vuoka, paista taikina kahdessa erässä. Leikkaa kumpikin pohja kahteen osaan, jolloin kakkuun tulee neljä kakkukerrosta ja kolme täyteväliä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Salmiakki-sitruunakakussa on jopa kuusi kakkulevyä ja kakun upeus perustuukin sen korkeuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Tee tilkintäkuorrutus

Kuorrutusta odottava kakku on usein pinnaltaan epätasainen ja täyte saattaa tursuta kevyesti kakkulevyjen välistä. Joskus myös koko kakku saattaa olla olemukseltaan hieman vino. Ei hätää, vielä on monta konstia käytettävissä!

Vatkaa kuorrutusainetta (kermavaahtoa, tuorejuustokreemia, suklaamousse tms.) reilu määrä, jotta siitä riittää myös tilkintäkuorrutukseen. Tilkintäkuorrutus on kuin meikkivoide: se paikkaa ennen varsinaista kuorrutusta kaikki kakun kolot ja epätasaisuudet. Käy läpi koko kakku: sivele kuorrutusta kakun reunoihin, kakkulevyjen tyhjiin väleihin ja paikkaa sillä myös täytevalumat. Jos kakku on vino, korjaa asiaa lusikoimalla kuorrutetta matalammalle reunalle tasaamaan pintaa.  Lopuksi  "puuteroi" kakku  eli viimeistele pinta vielä kauttaaltaan uudella siistillä kuorrutekerroksella.

3. Käytä isoa lastaa

Kun teet varsinaista kuorrutusta ja haluat siitä sileän, ainoa oikea väline on iso lasta. Kondiittorit käyttävät tarkoitukseen palettiveistä, joka on metallinen, pitkä ja kapea lasta. Kotikeittiöstä tarkoitukseen sopii myös metallinen paistolasta.

Kun kakku on tilkintä- ja pintakuorrutettu, puhdista lasta, aseta se pystysuoraan kakun reunaa vasten ja sileytä reuna yhdellä, koko kakun kiertävällä  vedolla. Tämän jälkeen muotoile reunan ja kakun päällipinnan välinen kulma. Sileytä kakun pinta reunalta keskelle päin muutamalla vedolla. Muista puhdistaa lastaa työskentelyn aikana, jotta lopputulos on siistimpi.

4. Yhdistele koristeeksi erilaisia elementtejä

Luonto on pullollaan kauniita raaka-aineita, jotka sopivat kakun koristeeksi: marjoja, hedelmiä, yrttejä, syötäviä kukkia..  Myös karkkihylly inspiroi koristelijaa. Nyt muodissa ovat melko runsaat koristelut, joihin yhdistellään paljon erilaisia aineksia. Kokonaisuus näyttää hyvältä, kun yhdistelet erilaisia elementtejä: massiivisia mansikoita täydentävät kevyet yrtinlehdet ja pienikiteinen pähkinärouhe. Kokonaisten karamellien rinnalla kakun päällä onkin  jotakin murrettua, kuten vohvelia ja marenkia. Valuva elementti, esimerkiksi kinuski tai suklaakastike, antaa niin makua kuin erilaisen visuaalisen elmentin kakkuun. Koristeiden tehokeino voi olla joko samanvärisyys tai niissä voi yhtä hyvin olla useampaa väriä.

Tässä kakussa romanttisessa kukkakakussa hempeiden syreenien rinnalle on tuotu voimakkaita karhunvatukoita. Lisäksi reunaa keventää marenkimuru.

 

Aina enemmän ei ole enemmän, vaan myös yhdellä elementillä koristellut kakut hurmaavat. Esimerkiksi syötävillä kukilla koristeluun riittää vain yksikin laatu, kuten tässä herkässä ketunleivillä eli käenkaalilla koristellussa kakussa. Kun käytät kakun koristelussa kukkia, muista aina tarkistaa, että ne todella ovat syötäviä!

5. Asettele huolettoman hallitusti tai järjestelmällisesti

Huoleton, mutta harkittu. Helpommin sanottu kuin tehty. Asettelussa on nyt muodissa puolikaari ja kakun reunaa pitkin valuvat koristeet. Uskalla asetella koristeita päällekkäin ja kasoihin. Asettele ensin muutama isompi koriste, esimerkiksi mansikka tai suklaakaramelli merkeiksi ja lähde rakentamaan kokonaisuutta niiden ympärille. Lisäile koristeluun ensin isompia elementtejä sinne tänne.

Laita koristeita rohkeasti kasoihin ja ripottele lopuksi kevennykseksi jotain rouhittua.

 

Huolettomuuden ohella tällä hetkellä näkee myös upeita sotilaallisen järjestelmällisesti koristeltuja kakkuja. Valkoiselle tai suklaisen ruskealle kuorruteelle voi asetella marjoja riveihin tai kaariin. Tällä koristelutavalla aloittelijakin saa aikaan upean koristelun.

Lisää vinkkejä kakun leipomiseen näistä linkeistä:

Kakkuleipurin 10 käskyä - ei enää lässähdyksiä tai kivikovia känttyjä

Näin teet nakukakun

Jutun kuvat: Tuomas Kolehmainen, Arto Vuohelainen, Panu Pälviä, Riikka Kaila

Kirjoittaja Riikka Kaila on Sanoman ruokatoimittaja, joka tekee ruokajuttuja muun muassa Kodin Kuvalehteen ja Glorian ruoka ja viiniin. Riikka tunnetaan paitsi killerihyvistä arkiruokaresepteistään, myös upeista kakuistaan.

Vierailija

Appelsiini ricottapannarit haussa ja tulee yllä oleva juttu. Olisiko aika saada edes perusteet tietotekniikasta haltuun?

  • ylös 50
  • alas 62
Vierailija

Nyt ei kyl osu silmään noi appelsiinipannarit vaik kuin etsin kaikkee muuta kyllä on

  • ylös 45
  • alas 53
Sisältö jatkuu mainoksen alla