
Super-trendikkäät villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan, sillä viileän kevään myötä ne ovat vasta pieniä.
Villivihanneksia kerätessä on hyvä muistaa pari asiaa:
1. Ole varma, mitä poimit. Opettele tunnistamaan syötävät villivihannekset.
2. Älä revi luonnonkasveja juurineen, äläkä poimi paikan viimeisiä kasveja.
3. Huuhtele kaikki villivihannekset ennen ruuanvalmistusta.
4. Säilytä villivihannekset muovipussissa, johon on suihkutettu vettä. Sulje pussi ilmavasti ja säilytä jääkaapissa. Villivihannekset nuupahtavat herkästi jo huoneenlämmössä.
5. Jokamiehen oikeudet eivät koske puita, jäkälää ja sammalta. Kaupungin puista ei saa kerätä edes lehtiä, oksia tai marjoja.
6. Älä kerää villivihanneksia isojen teiden varsilta.
Kokeile näitä
Ahomansikka
- käytä pienet lehdet ja kukat salaatteihin tai kakkujen koristeeksi
- sopivat juomien sekaan
Koivu
- nuoret lehdet sopivat salaatteihin, juomiin, kiisseleihin
Kuusenkerkät
- kuusen nuoria kasvuja
- kokeile juomiin, marmeladeihin, hyytelöihin
Käenkaali eli ketunleipä
- sopii booleihin, salaatteihin, voileipäkakkujen koristeeksi
- myös kukka on syötävä
Metsävadelma
- lehdet sopivat koristeeksi ja salaatteihin
Mesiangervo
- käytä lehdet teehen, kukat siirappiin
Metsävadelma
- lehdet sopivat koristeeksi ja salaatteihin
Maitohorsma
- nuoret lehdet sopivat salaatteihin ja tee-aineksiksi
- kokeile laatikkoruokiin, muhennoksiin, vokkeihin, juomiin
Nokkonen
- paras nuorena versona
- tekee uutta versoa syksyyn asti, kunhan sitä muistaa leikata välillä
- älä poimi nokkosta huussin takaa tai teiden varsilta, sillä nokkonen kerää runsaasti nitraatteja
- kiehauta aina. Kuivata ja jauha yrttijauheeksi, käytä pestoon, keittoihin, lettu- ja pannaritaikinoihin, leipiin ja piiraisiin.
Pihlaja
- käytä pieniä lehtiä salaatteihin ja tee-aineksiksi
- kukat voi friteerata
- kuivata lehdet, soseuta sauvasekoittimella ja käytä yrttisekoituksiin tai sekoita suolan sekaan, jolloin saat yrttisuolaa
Poimulehti
- kokeile salaatteihin tai voileipäkakkujen koristeeksi
Puolukka ja mustikka
- sekä lehdet että kukat sopivat ruuanvalmistukseen
Siankärsämö
- sopii mausteyrtiksi
- kukkia voi käyttää grillimarinadien mausteena
Vaahtera
- käytä pienet sirkkalehdet salaatteihin
Valkopeippi
- nokkosen näköinen, mutta ei polta käsiä
- käytä nokkosen tapaan
Voikukka
- käytä tasareunaisia lehtiä salaatteihin, sillä ne ovat miedoimman makuisia
- irrota tiiviit, pienet nuput. Kiehauta ne suolavedessä, valuta ja sulata sekaan voita ja juoksevaa hunajaa.
- terälehdet antavat makua maustevoihin, levitteisiin, pirtelöihin ja salaatin koristeeksi
Vuohenputki
- parhaimmillaan, kun lehdet eivät ole ihan vielä auenneet
- kokeile salaatteihin, keittoihin, laatikkoruokiin, piirakoihin, pasteijoihin, smoothieihin
Teksti ja kuva: Kiia Renko