Suomen luonto on täynnä ilmaista ruokaa. Kuva: Kiia Renko.
Suomen luonto on täynnä ilmaista ruokaa. Kuva: Kiia Renko.

Super-trendikkäät villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan, sillä viileän kevään myötä ne ovat vasta pieniä.

Villivihanneksia kerätessä on hyvä muistaa pari asiaa:

1. Ole varma, mitä poimit. Opettele tunnistamaan syötävät villivihannekset.

2. Älä revi luonnonkasveja juurineen, äläkä poimi paikan viimeisiä kasveja.

3. Huuhtele kaikki villivihannekset ennen ruuanvalmistusta.

4. Säilytä villivihannekset muovipussissa, johon on suihkutettu vettä. Sulje pussi ilmavasti ja säilytä jääkaapissa. Villivihannekset nuupahtavat herkästi jo huoneenlämmössä.

5. Jokamiehen oikeudet eivät koske puita, jäkälää ja sammalta. Kaupungin puista ei saa kerätä edes lehtiä, oksia tai marjoja.

6. Älä kerää villivihanneksia isojen teiden varsilta.

 

Kokeile näitä

Ahomansikka

- käytä pienet lehdet ja kukat salaatteihin tai kakkujen koristeeksi

- sopivat juomien sekaan

Koivu

- nuoret lehdet sopivat salaatteihin, juomiin, kiisseleihin

Kuusenkerkät

- kuusen nuoria kasvuja

- kokeile juomiin, marmeladeihin, hyytelöihin

Käenkaali eli ketunleipä

- sopii booleihin, salaatteihin, voileipäkakkujen koristeeksi

- myös kukka on syötävä

Metsävadelma

- lehdet sopivat koristeeksi ja salaatteihin

Mesiangervo

- käytä lehdet teehen, kukat siirappiin

Metsävadelma

- lehdet sopivat koristeeksi ja salaatteihin

Maitohorsma

- nuoret lehdet sopivat salaatteihin ja tee-aineksiksi

- kokeile laatikkoruokiin, muhennoksiin, vokkeihin, juomiin

Nokkonen

- paras nuorena versona

- tekee uutta versoa syksyyn asti, kunhan sitä muistaa leikata välillä

- älä poimi nokkosta huussin takaa tai teiden varsilta, sillä nokkonen kerää runsaasti nitraatteja

- kiehauta aina. Kuivata ja jauha yrttijauheeksi, käytä pestoon, keittoihin, lettu- ja pannaritaikinoihin, leipiin ja piiraisiin.

Pihlaja

- käytä pieniä lehtiä salaatteihin ja tee-aineksiksi

- kukat voi friteerata

- kuivata lehdet, soseuta sauvasekoittimella ja käytä yrttisekoituksiin tai sekoita suolan sekaan, jolloin saat yrttisuolaa

Poimulehti

- kokeile salaatteihin tai voileipäkakkujen koristeeksi

Puolukka ja mustikka

- sekä lehdet että kukat sopivat ruuanvalmistukseen

Siankärsämö

- sopii mausteyrtiksi

- kukkia voi käyttää grillimarinadien mausteena

Vaahtera

- käytä pienet sirkkalehdet salaatteihin

Valkopeippi

- nokkosen näköinen, mutta ei polta käsiä

- käytä nokkosen tapaan

Voikukka

- käytä tasareunaisia lehtiä salaatteihin, sillä ne ovat miedoimman makuisia

- irrota tiiviit, pienet nuput. Kiehauta ne suolavedessä, valuta ja sulata sekaan voita ja juoksevaa hunajaa.

- terälehdet antavat makua maustevoihin, levitteisiin, pirtelöihin ja salaatin koristeeksi

Vuohenputki

- parhaimmillaan, kun lehdet eivät ole ihan vielä auenneet

- kokeile salaatteihin, keittoihin, laatikkoruokiin, piirakoihin, pasteijoihin, smoothieihin

Teksti ja kuva: Kiia Renko

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin