Suomen luonto on täynnä ilmaista ruokaa. Kuva: Kiia Renko.
Suomen luonto on täynnä ilmaista ruokaa. Kuva: Kiia Renko.

Super-trendikkäät villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan, sillä viileän kevään myötä ne ovat vasta pieniä.

Villivihanneksia kerätessä on hyvä muistaa pari asiaa:

1. Ole varma, mitä poimit. Opettele tunnistamaan syötävät villivihannekset.

2. Älä revi luonnonkasveja juurineen, äläkä poimi paikan viimeisiä kasveja.

3. Huuhtele kaikki villivihannekset ennen ruuanvalmistusta.

4. Säilytä villivihannekset muovipussissa, johon on suihkutettu vettä. Sulje pussi ilmavasti ja säilytä jääkaapissa. Villivihannekset nuupahtavat herkästi jo huoneenlämmössä.

5. Jokamiehen oikeudet eivät koske puita, jäkälää ja sammalta. Kaupungin puista ei saa kerätä edes lehtiä, oksia tai marjoja.

6. Älä kerää villivihanneksia isojen teiden varsilta.

 

Kokeile näitä

Ahomansikka

- käytä pienet lehdet ja kukat salaatteihin tai kakkujen koristeeksi

- sopivat juomien sekaan

Koivu

- nuoret lehdet sopivat salaatteihin, juomiin, kiisseleihin

Kuusenkerkät

- kuusen nuoria kasvuja

- kokeile juomiin, marmeladeihin, hyytelöihin

Käenkaali eli ketunleipä

- sopii booleihin, salaatteihin, voileipäkakkujen koristeeksi

- myös kukka on syötävä

Metsävadelma

- lehdet sopivat koristeeksi ja salaatteihin

Mesiangervo

- käytä lehdet teehen, kukat siirappiin

Metsävadelma

- lehdet sopivat koristeeksi ja salaatteihin

Maitohorsma

- nuoret lehdet sopivat salaatteihin ja tee-aineksiksi

- kokeile laatikkoruokiin, muhennoksiin, vokkeihin, juomiin

Nokkonen

- paras nuorena versona

- tekee uutta versoa syksyyn asti, kunhan sitä muistaa leikata välillä

- älä poimi nokkosta huussin takaa tai teiden varsilta, sillä nokkonen kerää runsaasti nitraatteja

- kiehauta aina. Kuivata ja jauha yrttijauheeksi, käytä pestoon, keittoihin, lettu- ja pannaritaikinoihin, leipiin ja piiraisiin.

Pihlaja

- käytä pieniä lehtiä salaatteihin ja tee-aineksiksi

- kukat voi friteerata

- kuivata lehdet, soseuta sauvasekoittimella ja käytä yrttisekoituksiin tai sekoita suolan sekaan, jolloin saat yrttisuolaa

Poimulehti

- kokeile salaatteihin tai voileipäkakkujen koristeeksi

Puolukka ja mustikka

- sekä lehdet että kukat sopivat ruuanvalmistukseen

Siankärsämö

- sopii mausteyrtiksi

- kukkia voi käyttää grillimarinadien mausteena

Vaahtera

- käytä pienet sirkkalehdet salaatteihin

Valkopeippi

- nokkosen näköinen, mutta ei polta käsiä

- käytä nokkosen tapaan

Voikukka

- käytä tasareunaisia lehtiä salaatteihin, sillä ne ovat miedoimman makuisia

- irrota tiiviit, pienet nuput. Kiehauta ne suolavedessä, valuta ja sulata sekaan voita ja juoksevaa hunajaa.

- terälehdet antavat makua maustevoihin, levitteisiin, pirtelöihin ja salaatin koristeeksi

Vuohenputki

- parhaimmillaan, kun lehdet eivät ole ihan vielä auenneet

- kokeile salaatteihin, keittoihin, laatikkoruokiin, piirakoihin, pasteijoihin, smoothieihin

Teksti ja kuva: Kiia Renko

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.