Huippusommelier Samuil Angelovin helpoilla nikseillä ihan tavallinen viini nousee uusiin sfääreihin. Kuva: Anna Huovinen
Huippusommelier Samuil Angelovin helpoilla nikseillä ihan tavallinen viini nousee uusiin sfääreihin. Kuva: Anna Huovinen

Glorian ruoka & viinin asiantuntijat, kuten huippusommelier Samuil Angelov, paljastavat niksinsä, miten viinistä voi nauttia enemmän. Näillä vinkeillä halpisviini paranee, lämmin valkkari kylmenee muutamassa minuutissa ja viini kirjaimellisesti kruunaa illallisen.

Tiesitkö, että ihan tavallisesta viinistä voi saada enemmän irti muutamalla helpolla niksillä? Pyysimme Glorian ruoka & viinin viiniasiantuntijoita kertomaan, miten viinistä voisi nauttia enemmän, eikä näihin helppoihin konsteihin tarvitaan mitään erikoisvälineitä. Jos sinulla on suolaa ja mehukannu, pääset jo pitkälle. Vinkit kertoivat sommelier Samuil Angelov (SA), viinikirjoittaja Tuomas Tanttu (TT) ja lehden päätoimittaja Sanna Maskulin (SM).

1. Unohditko siirtää valkoviinin jääkaappiin? Ei hätää – kokeile pikajäähdytystä, mutta muista vartin sääntö

SA: "Jos viinipullo pitää saada nopeasti kylmäksi, niin laita jäitä, suolaa (Jozo, ei tarvitse olla Maldonia) ja vettä astiaan. Työnnä pullo kaulaa myöten astiaan, niin se viilenee muutamassa minuutissa."

SM: "Jos olet laittanut valkoviinin hyvissä ajoin jääkaappiin, ota se varttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Jos tarjoat sen jääkaappikylmänä, menetät paljon makua. Ja laita punaviinikin mieluusti vartiksi jääkaappiin, sillä kevyesti viilennettynä se maistuu paremmalta. Etenkin, kun tarjoat punaviinin kalan kanssa, viilennä se."

2. Kaada punaviini kannuun tai käytä apuna kahta lasia

TT: "Hanapakkauksissa olevissa viineissä on enemmän viinin säilyvyyttä parantavia kemikaaleja kuin pulloissa. Viini raikastuu ja sen ominaisuudet pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun dekantoit viinin. Karahviksi käy mikä tahansa, vaikka maito- tai mehukannu. Ne näyttävät myös ruokapöydässä paremmilta kuin pahvitötsä."

SA: "Dekantoi nuoret punaviinit ainakin tuntia ennen tarjoilua niin saat 24 % (alvin verran) lisää nautittavuutta!"

SM: "Viinin ilmaaminen eli dekantoiminen kuulostaa joidenkin mielestä hienostelevalta. Mutta se on helppo ja pieni työvaihe, joka kannattaa tehdä etenkin niille ihan tavallisille, edullisille punaviineille. Kun viini kaadetaan pullosta karahviin tai kannuun, se pääsee kosketuksiin hapen kanssa. Tulos on vähän sama kuin viini saisi ikääntyä pullossa: maku pehmenee, syvenee ja avautuu vivahteikkaammaksi. Jos et omista viinikarahvia tai käsillä ei ole edes kannua, käytä apuna vaikka kahta viinilasia. Kaada viini ensin viinilasiin, pyöräytä sitä muutaman kerran lasissa, jolloin viini saa taas lisähappea. Kaada lopuksi lasiin, josta tarjoat viinin."

4. Jätä perintökristallit vitriiniin ja hanki ohuet tulppaanilasit

TT: "Parhaimmalta viini maistuu kunnon lasista. Hanki siis kaappiisi ohutreunainen, suurikupuinen ja tulppaanimaisesti suippeneva viinilasi. Lasin ei tarvitse olla erikoisliikkeen kallein Riedel – edullisia vaihtoehtoja löytyy jopa marketeista. Huomaat taatusti eron heti tuoksutellessasi ja maistellessasi."

5. Etkö tiedä, mistä pidät? Järjestä viinibileet tai muutamat - ja löydä tyylisi

TT: "Hauska ja opettavainen ohjelmanumero rentoihin bileisiin on pyytää jokaista vierasta tuomaan pullo lempiviiniään. Maistelkaa ja vertailkaa tuliaisia sokkona – saatatte yllättyä lopputuloksesta. Ainakin viinisivistys ja tunnelma – ehkä myös desibelit –nousevat kohisten."

SA: "Löydä oma tyylisi, se helpottaa viininvalintaasi. Osta kaveriporukalla 3-5 eri viiniä eri rypäleistä, kuten Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese tai Syrah. Maistele, mistä pidät eniten. Seuraavalla kerralla valitse 3-5 mielirypäleesi viinejä eri maista ja -alueilta. Ja sitten mielialueeltasi 3-5 eri viiniä, jolloin voit sanoa, että sinun makuusi sopii tämä viini. Tämän jälkeen laajenna seuraaviin alueisiin ja rypäleisiin."

+ viime silaus

TT: "Illallisilla säästän usein pienen suullisen viiniä lasiin ja nautin sen vasta, kun olen syönyt ruuan. Kun suussa on herkullisen annoksen jälkimaku ja viini on saanut lasissa ilmaa, tuo pikkutilkka maistuu usein paremmalta kuin ensikulaus."

Katso Glorian ruoka & viinin asiantuntijoiden valitsemat vuoden 12 parasta viiniostosta täältä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin