Huippusommelier Samuil Angelovin helpoilla nikseillä ihan tavallinen viini nousee uusiin sfääreihin. Kuva: Anna Huovinen
Huippusommelier Samuil Angelovin helpoilla nikseillä ihan tavallinen viini nousee uusiin sfääreihin. Kuva: Anna Huovinen

Glorian ruoka & viinin asiantuntijat, kuten huippusommelier Samuil Angelov, paljastavat niksinsä, miten viinistä voi nauttia enemmän. Näillä vinkeillä halpisviini paranee, lämmin valkkari kylmenee muutamassa minuutissa ja viini kirjaimellisesti kruunaa illallisen.

Tiesitkö, että ihan tavallisesta viinistä voi saada enemmän irti muutamalla helpolla niksillä? Pyysimme Glorian ruoka & viinin viiniasiantuntijoita kertomaan, miten viinistä voisi nauttia enemmän, eikä näihin helppoihin konsteihin tarvitaan mitään erikoisvälineitä. Jos sinulla on suolaa ja mehukannu, pääset jo pitkälle. Vinkit kertoivat sommelier Samuil Angelov (SA), viinikirjoittaja Tuomas Tanttu (TT) ja lehden päätoimittaja Sanna Maskulin (SM).

1. Unohditko siirtää valkoviinin jääkaappiin? Ei hätää – kokeile pikajäähdytystä, mutta muista vartin sääntö

SA: "Jos viinipullo pitää saada nopeasti kylmäksi, niin laita jäitä, suolaa (Jozo, ei tarvitse olla Maldonia) ja vettä astiaan. Työnnä pullo kaulaa myöten astiaan, niin se viilenee muutamassa minuutissa."

SM: "Jos olet laittanut valkoviinin hyvissä ajoin jääkaappiin, ota se varttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Jos tarjoat sen jääkaappikylmänä, menetät paljon makua. Ja laita punaviinikin mieluusti vartiksi jääkaappiin, sillä kevyesti viilennettynä se maistuu paremmalta. Etenkin, kun tarjoat punaviinin kalan kanssa, viilennä se."

2. Kaada punaviini kannuun tai käytä apuna kahta lasia

TT: "Hanapakkauksissa olevissa viineissä on enemmän viinin säilyvyyttä parantavia kemikaaleja kuin pulloissa. Viini raikastuu ja sen ominaisuudet pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun dekantoit viinin. Karahviksi käy mikä tahansa, vaikka maito- tai mehukannu. Ne näyttävät myös ruokapöydässä paremmilta kuin pahvitötsä."

SA: "Dekantoi nuoret punaviinit ainakin tuntia ennen tarjoilua niin saat 24 % (alvin verran) lisää nautittavuutta!"

SM: "Viinin ilmaaminen eli dekantoiminen kuulostaa joidenkin mielestä hienostelevalta. Mutta se on helppo ja pieni työvaihe, joka kannattaa tehdä etenkin niille ihan tavallisille, edullisille punaviineille. Kun viini kaadetaan pullosta karahviin tai kannuun, se pääsee kosketuksiin hapen kanssa. Tulos on vähän sama kuin viini saisi ikääntyä pullossa: maku pehmenee, syvenee ja avautuu vivahteikkaammaksi. Jos et omista viinikarahvia tai käsillä ei ole edes kannua, käytä apuna vaikka kahta viinilasia. Kaada viini ensin viinilasiin, pyöräytä sitä muutaman kerran lasissa, jolloin viini saa taas lisähappea. Kaada lopuksi lasiin, josta tarjoat viinin."

4. Jätä perintökristallit vitriiniin ja hanki ohuet tulppaanilasit

TT: "Parhaimmalta viini maistuu kunnon lasista. Hanki siis kaappiisi ohutreunainen, suurikupuinen ja tulppaanimaisesti suippeneva viinilasi. Lasin ei tarvitse olla erikoisliikkeen kallein Riedel – edullisia vaihtoehtoja löytyy jopa marketeista. Huomaat taatusti eron heti tuoksutellessasi ja maistellessasi."

5. Etkö tiedä, mistä pidät? Järjestä viinibileet tai muutamat - ja löydä tyylisi

TT: "Hauska ja opettavainen ohjelmanumero rentoihin bileisiin on pyytää jokaista vierasta tuomaan pullo lempiviiniään. Maistelkaa ja vertailkaa tuliaisia sokkona – saatatte yllättyä lopputuloksesta. Ainakin viinisivistys ja tunnelma – ehkä myös desibelit –nousevat kohisten."

SA: "Löydä oma tyylisi, se helpottaa viininvalintaasi. Osta kaveriporukalla 3-5 eri viiniä eri rypäleistä, kuten Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese tai Syrah. Maistele, mistä pidät eniten. Seuraavalla kerralla valitse 3-5 mielirypäleesi viinejä eri maista ja -alueilta. Ja sitten mielialueeltasi 3-5 eri viiniä, jolloin voit sanoa, että sinun makuusi sopii tämä viini. Tämän jälkeen laajenna seuraaviin alueisiin ja rypäleisiin."

+ viime silaus

TT: "Illallisilla säästän usein pienen suullisen viiniä lasiin ja nautin sen vasta, kun olen syönyt ruuan. Kun suussa on herkullisen annoksen jälkimaku ja viini on saanut lasissa ilmaa, tuo pikkutilkka maistuu usein paremmalta kuin ensikulaus."

Katso Glorian ruoka & viinin asiantuntijoiden valitsemat vuoden 12 parasta viiniostosta täältä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.