Amerikkalainen uunissa paistettu juustokakku ja sen erilaiset muunnokset ovat nyt suosittua juhlatarjottavaa. Keräsimme iloksenne ja hyödyksenne vinkit onnistuneeseen paistettuun juustokakkuun sekä Sopan parhaimmat juustokakkureseptit.

Paistettu juustokakku on noussut vauhdilla haastamaan liivattella valmistetun kanssasisarensa. Viime kesänä söin sukulaisten häissä yhtä elämäni parasta juustokakkua (kakku oli niin hyvää, että söin sitä vielä yöpalalla, kun muut olivat jo siirtyneet nakkeihin ja karjalanpiirakoihin).

Olin haltioitunut: jos paistettu juustokakku toimii juhlavana hääkakkuna, se toimii missä tilanteessa vain!

Liivatetta vältteleville paistettujen juustokakkujen suosio on hyvä uutinen. Monet kokevat, että liivatteen kanssa säätäminen on hankalaa ja hyydytettävä täyte kokkaroituu helposti, kun siihen lisätään liivateliemi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta myös liivatteen annostus mietityttää. Kauhuskenaariot kulminoituvat irtopohjavuoan reunan poistamishetkeen: syödäänkö tänään nestemäistä kakkua ja pomppiiko kakkupala kumipallon lailla tarjoilulautasilla? Itse kuulun useimmiten kumipallo-osastoon. Pitikin taas lisätä se ekstra-varmuuden-vuoksi-jos-kuitenkaan-ei-hyydy -liivatelehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paistetuissa juustokakuissa sen sijaan ei ole mitään pelottavaa: Sekoita ainekset yhteen. Säädä uuni sopivan matalaan lämpötilaan (150-175 astetta). Malta paistaa hitaasti. Jäähdytä seuraavaan päivään.

Paistettu juustokakku hyytyy kananmunien voimalla, mutta munien kanssa on muistettava valita matala kypsennyslämpötila. Samoin kuin makaronilaatikon munamaito kypsyy kokkareiseksi liian kuumassa uunissa juustokakunkin rakenne kärsii liian suurilla astelukemilla. Varman päälle pelaavat kypsentävät juustokakun hellästi vesihauteessa samaan tapaan kuin kermavanukkaat. Pelkällä uunikypsennykselläkin pärjää, kun valitsee reilusti alle 200 astetta.

Opin hyvän vinkin juustokakkujen paistamiseen viime syksynä. Aluksi kakkua paistetaan normaalissa noin 150 asteen lämmössä 40-50 minuuttia. Paistamisen jälkeen, kun juusto-osuus on vielä keskeltä kosteaa, sammutetaan uuni ja avataan uuniluukku hetkeksi, jotta kosteutta pääsee haihtumaan uunista. Sitten suljetaan luukku ja annetaan kakun paistua loppuun miedolla jälkilämmöllä, noin tunnin ajan. Tykkäsin tästä tavasta, kakut ovat onnistuneet mainiosti vinkin avulla. Juustokakkua ei toki kannata edes paistaa aivan kovaksi, koska jäähtyessään kakku vielä tiivistyy.

 

Juustokakkua voi raikastaa helposti vaihtamalla rasvainen tuorejuusto osittain tai kokonaan rahkaan tai jogurttiin ja raastamalla sekaan sitrusten kuorta. Uusimpia ideoita juustokakun tuunaamiseen on esimerkiksi valmistaa pohjaton juustokakku tai raikastaa paistettu kakku levittämällä sen pinnalle tuoretta jogurttia.

Valmistat kakun millä tahansa ohjeella, tekevät tuoreet marjat ja hedelmät siihen viimeisen silauksen.

Sopan parhaat juustokakkuohjeet:

Perinteinen juustokakku

Sitruuna-jogurttitorttu

Pohjaton juustokakku

Jogurtin raikastama rahkatorttu

Vierailija

Tein täysin ohjeen mukaan ja ikinä en ole koostumukseltaan hirveämpää juustokakkua maistanut. Oli kyllä pettymys

Sisältö jatkuu mainoksen alla