Amerikkalainen uunissa paistettu juustokakku ja sen erilaiset muunnokset ovat nyt suosittua juhlatarjottavaa. Keräsimme iloksenne ja hyödyksenne vinkit onnistuneeseen paistettuun juustokakkuun sekä Sopan parhaimmat juustokakkureseptit.

Paistettu juustokakku on noussut vauhdilla haastamaan liivattella valmistetun kanssasisarensa. Viime kesänä söin sukulaisten häissä yhtä elämäni parasta juustokakkua (kakku oli niin hyvää, että söin sitä vielä yöpalalla, kun muut olivat jo siirtyneet nakkeihin ja karjalanpiirakoihin).

Olin haltioitunut: jos paistettu juustokakku toimii juhlavana hääkakkuna, se toimii missä tilanteessa vain!

Liivatetta vältteleville paistettujen juustokakkujen suosio on hyvä uutinen. Monet kokevat, että liivatteen kanssa säätäminen on hankalaa ja hyydytettävä täyte kokkaroituu helposti, kun siihen lisätään liivateliemi.

Toisaalta myös liivatteen annostus mietityttää. Kauhuskenaariot kulminoituvat irtopohjavuoan reunan poistamishetkeen: syödäänkö tänään nestemäistä kakkua ja pomppiiko kakkupala kumipallon lailla tarjoilulautasilla? Itse kuulun useimmiten kumipallo-osastoon. Pitikin taas lisätä se ekstra-varmuuden-vuoksi-jos-kuitenkaan-ei-hyydy -liivatelehti.

Paistetuissa juustokakuissa sen sijaan ei ole mitään pelottavaa: Sekoita ainekset yhteen. Säädä uuni sopivan matalaan lämpötilaan (150-175 astetta). Malta paistaa hitaasti. Jäähdytä seuraavaan päivään.

Paistettu juustokakku hyytyy kananmunien voimalla, mutta munien kanssa on muistettava valita matala kypsennyslämpötila. Samoin kuin makaronilaatikon munamaito kypsyy kokkareiseksi liian kuumassa uunissa juustokakunkin rakenne kärsii liian suurilla astelukemilla. Varman päälle pelaavat kypsentävät juustokakun hellästi vesihauteessa samaan tapaan kuin kermavanukkaat. Pelkällä uunikypsennykselläkin pärjää, kun valitsee reilusti alle 200 astetta.

Opin hyvän vinkin juustokakkujen paistamiseen viime syksynä. Aluksi kakkua paistetaan normaalissa noin 150 asteen lämmössä 40-50 minuuttia. Paistamisen jälkeen, kun juusto-osuus on vielä keskeltä kosteaa, sammutetaan uuni ja avataan uuniluukku hetkeksi, jotta kosteutta pääsee haihtumaan uunista. Sitten suljetaan luukku ja annetaan kakun paistua loppuun miedolla jälkilämmöllä, noin tunnin ajan. Tykkäsin tästä tavasta, kakut ovat onnistuneet mainiosti vinkin avulla. Juustokakkua ei toki kannata edes paistaa aivan kovaksi, koska jäähtyessään kakku vielä tiivistyy.

 

Juustokakkua voi raikastaa helposti vaihtamalla rasvainen tuorejuusto osittain tai kokonaan rahkaan tai jogurttiin ja raastamalla sekaan sitrusten kuorta. Uusimpia ideoita juustokakun tuunaamiseen on esimerkiksi valmistaa pohjaton juustokakku tai raikastaa paistettu kakku levittämällä sen pinnalle tuoretta jogurttia.

Valmistat kakun millä tahansa ohjeella, tekevät tuoreet marjat ja hedelmät siihen viimeisen silauksen.

Sopan parhaat juustokakkuohjeet:

Perinteinen juustokakku

Sitruuna-jogurttitorttu

Pohjaton juustokakku

Jogurtin raikastama rahkatorttu

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.