Joskus tulee syystä tai toisesta niitä hetkiä, kun kauppareissu ei vain houkuttele. Kun lähimarkettiin raahautuminen tuntuu liian vaivalloiselta, käännä katse keittiön kaappeihin. Monet asialliset ruoat valmistuvat jo ruokakaappiesi pohjilla lymyilevistä aarteista.

Tonnikalapurkki löytyi kaapin nurkasta, mitähän siitä taikoisi?

Tonnikalasta valmistuvat monenlaiset tahnat, joilla voit kuorruttaa leivät, täyttää krepit tai uuniperunan tai maustaa pastan. Sekoita säilykepurkin sisältöön esimerkiksi tippa majoneesia, seesaminsiemeniä ja loraus soijaa, niin saat mukavan japanilaisen tonnikalatahnan. Jopa pelkän tonnikalan ja majon voimalla pääsee pitkälle.

Fusilli-pussin puolikkaasta pitäisi loihtia ateria. Mikä avuksi?

Pastapussin puolikkaalla olet jo puolivälissä matkalla Italiaan. Napakaksi keitetty pasta ei kaipaa kuin valkosipuliöljyn ja suolan mausteekseen, mutta halutessasi ja jääkaapin sisällön salliessa hienonna yrttien jämät ja purista joukkoon sitruunan mehua. Maukas pasta-ateria on valmis!

Pakastimesta löytyisi monenlaisia kasviksia kukkakaalista herneeseen. Saisiko näistä mitään järkevää ateriaa aikaan?

Sekalaisista pakastevihanneksista muodostuu luontevasti kasviswokki. Öljyä pannulle ja kasvikset pikapaistoon. Mausta reilusti maustekaapin antimilla tai muuta pannun teemaa erilaisilla maustekastikepurkkien jämillä esimerkiksi thaimaalaiseksi, kiinalaiseksi tai intialaiseksi.

Pakastemarjoja on jäljellä vielä viime kesältä. Olet askeleen vain päässä raikkaasta jälkiruoasta tai maukkaasta välipalasta.

Marjoja löytyy lähes jokaisen pakastimesta. Yksinkertaisin jälkkäri syntyy soseuttamalla kohmeiset marjat pikasorbetiksi. Lisää joukkoon jogurttia tai rahkaa, jos sitä jääkaapistasi löytyy. Marjat uppoavat tietysti myös smoothiehin, tuorepuuroihin ja kiisseleihin.

Sipuli, tuo edullinen ja tarpeellinen ruokien mauste. Miten se pärjäisi aterian pääosassa?

Sipuli on usein se viimeinen oljenkorsi, jota ainakin löytyy keittiön perustarpeista. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota rasvassa pannulla ja nauti sellaisenaan karamellisoituneena ruisleivän päällä. Voit myös jalostaa sipulikeitton lisäämällä lientä ja yrttimausteita kuullotettujen sipuleiden joukkoon. Anna sipuleiden muhia liemessä puolesta tunnista tuntiin ja tarjoa maukas keitto leivän kera.

Munalla mennään, paistettuna vai keitettynä?

Muna on jokapaikanhöylä, jota usein löytyy varastoista. Maistuisiko omeletti, kokkeli tai keitetyt munat? Muna on ravitsevaa jo sellaisenaan, mutta siihen voi kätevästi yhdistää muitakin aina kaapeista löytyviä raaka-aineita. Munakkaan voi höystää vaikkapa kinkulla, juustolla, keitetyllä perunalla tai kasviksilla.

Käytä jääkaapin kasvislaatikkoon pesiytyneet porkkanat ja muut kasvikset ja tee laatikkoon tilaa ajalle, joilloin taas jaksat käydä kaupassa.

Jääkaapin kasvislaatikko ei ole koskaan tyhjä. Sieltä löytyy lähes poikkeuksetta eväät kevyeen ateriaan. Perunoista pyttipannu, porkkanoista sosekeitto, hedelmistä salaatti ja nahistuneista yrteistä yrttiöljy pastan sekaan. Vain mielikuvitus on rajana kasvislaatikon tyhjennyksessä.

Leipää löytyisi, voiko sillä korvata aterian?

Tehdäänkö kenenkään muun kotona aterian korvikkeeksi herkkuleipiä? Eli muhkeita ja övereitä lämppäreitä. Leivän päälle kasataan kaikki mahdollinen, mitä kaapista löytyy: ensin kinkkua, sitten tonnikalaa, homejuustoa, tomaattiviipaleita ja lopuksi juustoviipaleita. Kerroksia pitää oikeasti olla monta, jotta leivästä tulee ruokaisa ja mehevä. Täytetyt leivät käytetään nopeasti mikrossa tai uunissa, jolloin juusto sulaa kivasti ja leivät lämpenevät. Jännä juttu, että lämmin leipä täyttää vatsan paremmin kuin kylmä.

Maitoa, munia ja jauhoja löytyisi, siis lettukestit pystyy!

Letut ovat perinteistä hätäruokaa, joka kelpaa kaikille. Maito, munat ja jauhot ovat kaapin vakiokamaa, joten letut valmistuvat lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Tarjoa letukat suolaisen täytteen tai hillon kera.

Tomaattista touhua

Tomaattimurskaa tulee usein hamstrattua kuiva-ainekaappiin ja hyvä niin. Pikaisin tomaattikastike tai keitto porisee tarjolle hyvästä tomaattimurskasta, sipuli- ja valkosipulisilpusta ja mausteista.

Glorian ruoka ja viinin juomaraati valitsi tämän ranskalaisen sekoitteen vuoden parhaaksi punaviiniksi omassa hintaluokassaan, alle 13 euron punaviineissä.

Mikä? Chapoutier Le Ciboise 2014 on loisto-ostos (11,48 e). Luonteikkaan marjaisa juoma on neljän punaisen rypäleen sekoite.

Millainen? Pehmeätanniinisen viinin maussa on mustaherukkaa, kirsikkaa ja karpaloa, sekä mukavaa mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini raikastaa erityisesti liha- ja pataruokien tummia aromeita. Pataan kannattaa lisätä myös katajanmarjoja, sillä niiden metsäisen aromin tämä juoma tuo esiin hienosti.

Mitkä olivat muiden hintaluokkien vuoden parhaat punaviinit? Ja entäpä valko- ja kuohuviinit sekä samppajat? Lue uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!  Raadin muodostivat Essi Avellen, Jari F. Lampén, Sanna Maskulin ja Tuomas Tanttu.