Joskus tulee syystä tai toisesta niitä hetkiä, kun kauppareissu ei vain houkuttele. Kun lähimarkettiin raahautuminen tuntuu liian vaivalloiselta, käännä katse keittiön kaappeihin. Monet asialliset ruoat valmistuvat jo ruokakaappiesi pohjilla lymyilevistä aarteista.

Tonnikalapurkki löytyi kaapin nurkasta, mitähän siitä taikoisi?

Tonnikalasta valmistuvat monenlaiset tahnat, joilla voit kuorruttaa leivät, täyttää krepit tai uuniperunan tai maustaa pastan. Sekoita säilykepurkin sisältöön esimerkiksi tippa majoneesia, seesaminsiemeniä ja loraus soijaa, niin saat mukavan japanilaisen tonnikalatahnan. Jopa pelkän tonnikalan ja majon voimalla pääsee pitkälle.

Fusilli-pussin puolikkaasta pitäisi loihtia ateria. Mikä avuksi?

Pastapussin puolikkaalla olet jo puolivälissä matkalla Italiaan. Napakaksi keitetty pasta ei kaipaa kuin valkosipuliöljyn ja suolan mausteekseen, mutta halutessasi ja jääkaapin sisällön salliessa hienonna yrttien jämät ja purista joukkoon sitruunan mehua. Maukas pasta-ateria on valmis!

Pakastimesta löytyisi monenlaisia kasviksia kukkakaalista herneeseen. Saisiko näistä mitään järkevää ateriaa aikaan?

Sekalaisista pakastevihanneksista muodostuu luontevasti kasviswokki. Öljyä pannulle ja kasvikset pikapaistoon. Mausta reilusti maustekaapin antimilla tai muuta pannun teemaa erilaisilla maustekastikepurkkien jämillä esimerkiksi thaimaalaiseksi, kiinalaiseksi tai intialaiseksi.

Pakastemarjoja on jäljellä vielä viime kesältä. Olet askeleen vain päässä raikkaasta jälkiruoasta tai maukkaasta välipalasta.

Marjoja löytyy lähes jokaisen pakastimesta. Yksinkertaisin jälkkäri syntyy soseuttamalla kohmeiset marjat pikasorbetiksi. Lisää joukkoon jogurttia tai rahkaa, jos sitä jääkaapistasi löytyy. Marjat uppoavat tietysti myös smoothiehin, tuorepuuroihin ja kiisseleihin.

Sipuli, tuo edullinen ja tarpeellinen ruokien mauste. Miten se pärjäisi aterian pääosassa?

Sipuli on usein se viimeinen oljenkorsi, jota ainakin löytyy keittiön perustarpeista. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota rasvassa pannulla ja nauti sellaisenaan karamellisoituneena ruisleivän päällä. Voit myös jalostaa sipulikeitton lisäämällä lientä ja yrttimausteita kuullotettujen sipuleiden joukkoon. Anna sipuleiden muhia liemessä puolesta tunnista tuntiin ja tarjoa maukas keitto leivän kera.

Munalla mennään, paistettuna vai keitettynä?

Muna on jokapaikanhöylä, jota usein löytyy varastoista. Maistuisiko omeletti, kokkeli tai keitetyt munat? Muna on ravitsevaa jo sellaisenaan, mutta siihen voi kätevästi yhdistää muitakin aina kaapeista löytyviä raaka-aineita. Munakkaan voi höystää vaikkapa kinkulla, juustolla, keitetyllä perunalla tai kasviksilla.

Käytä jääkaapin kasvislaatikkoon pesiytyneet porkkanat ja muut kasvikset ja tee laatikkoon tilaa ajalle, joilloin taas jaksat käydä kaupassa.

Jääkaapin kasvislaatikko ei ole koskaan tyhjä. Sieltä löytyy lähes poikkeuksetta eväät kevyeen ateriaan. Perunoista pyttipannu, porkkanoista sosekeitto, hedelmistä salaatti ja nahistuneista yrteistä yrttiöljy pastan sekaan. Vain mielikuvitus on rajana kasvislaatikon tyhjennyksessä.

Leipää löytyisi, voiko sillä korvata aterian?

Tehdäänkö kenenkään muun kotona aterian korvikkeeksi herkkuleipiä? Eli muhkeita ja övereitä lämppäreitä. Leivän päälle kasataan kaikki mahdollinen, mitä kaapista löytyy: ensin kinkkua, sitten tonnikalaa, homejuustoa, tomaattiviipaleita ja lopuksi juustoviipaleita. Kerroksia pitää oikeasti olla monta, jotta leivästä tulee ruokaisa ja mehevä. Täytetyt leivät käytetään nopeasti mikrossa tai uunissa, jolloin juusto sulaa kivasti ja leivät lämpenevät. Jännä juttu, että lämmin leipä täyttää vatsan paremmin kuin kylmä.

Maitoa, munia ja jauhoja löytyisi, siis lettukestit pystyy!

Letut ovat perinteistä hätäruokaa, joka kelpaa kaikille. Maito, munat ja jauhot ovat kaapin vakiokamaa, joten letut valmistuvat lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Tarjoa letukat suolaisen täytteen tai hillon kera.

Tomaattista touhua

Tomaattimurskaa tulee usein hamstrattua kuiva-ainekaappiin ja hyvä niin. Pikaisin tomaattikastike tai keitto porisee tarjolle hyvästä tomaattimurskasta, sipuli- ja valkosipulisilpusta ja mausteista.

Joulupöydän kalapalat ansaitsevat seurakseen parasta mahdollista, eli laadukasta rieslingiä.

Mikä? Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012 (15,89 e) on laaturiesling Alsacesta.

Millainen? Vivahteikkaassa maussa on omenaa, mehevää sitrushedelmää ja melonia. Suutuntuma on ryhdikkään hienostunut.

Minkä kanssa? Graavikalojen, mätien ja silakoiden. Hedelmäisyytensä ansiosta viini sopii myös äyriäisille ja keskivahvoille juustoille.

Lisää Tuomas Tantun juomavinkkejä joulupöytään löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!

Venäläinen omenakakku, fantastinen leipä ja huippukokin makaronilaatikko – tässä ovat Sopan hitit vuodelta 2017!

1. Omenakakku Sharlotka

Itkettävän herkullinen venäläinen omenakakku valtasi ykkössijan ylivoimaisesti. Kermavaahdon ja vadelmahillon kanssa tarjottava sharlotka saattaa perinteiset omenapiiraat miltei häpeään, niin herkullista se on.

Sharlotkan ohjeen löydät tästä.

2. Jouni Toivasen makaronilaatikko

Michelin-palkitun kokin makaronilaatikko on herättänyt paljon tunteita, niin puolesta kuin vastaan. Tämän makaronilaatikon juju on pitkässä kypsennyksessä matalassa lämpötilassa. Mehevyys on taattu, mutta koostumus jakaa syöjiä: Toivasen makaronilaatikko on tavallista pehmeämpää. Suosittelemme joka tapauksessa testaamaan!

Jouni Toivasen makaronilaatikon ohjeen löydät tästä.

3. Fantastinen leipä

Sopan entisen tuottajan Teemu Lemisen esittelemä leipäohje on sivuston historian aikana suosituin reseptimme, eikä ihme. Se on nimittäin superhelppo, ja lopputuloksena ovat täydellisen rapeat ja ihanat vehnäsämpylät.

Fantastisen leivän ohjeen löydät tästä.

4. Vihreä kuula -joulutorttu

Hieman uudempi innovaatio yhdistää kaksi perinteistä sesonkiherkkua, vihreän kuulan ja joulutortun. Ainut hankaluus on vihreiden kuulien liukkaus. Mokomat pirulaiset ovat kuulemma luiskahdelleet pois useiden leipurien torttujen päältä. Siksi painotamme vahvasti muutamaa seikkaa: tee puolikkaalle kuulalle tarpeeksi iso kolo, ja aseta se sileä puoli ylöspäin. Kyllä. Jätä myös voitelematta keskiosa, niin tortun pinta ei ole yhtä liukas. Jos varotoimista huolimatta kuula luiskahtaa pois tortun päältä, voi valpas leipuri vielä pelastaa tilanteen. Pelti pois uunista, kuula pikkulusikalla takaisin omalle paikalleen ja takaisin paistohommiin. Lopputulos palkitsee!

Vihreä kuula -joulutortun ohjeen löydät tästä.

5. Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Serko Rantasen jauhelihakastike valmistuu vähän kuin mummolassa: ensin tehdään ruskea kastikepohja ja sitten vasta ruskistetaan erikseen jauheliha. Ihanan säväyksen antaa myös karamellisoitu sipuli. Tätä tehdään toistekin!

Serko Rantasen jauhelihakastikkeen ohjeen löydät tästä.

6. Paahdettu perunamuusi

Tiesitkö, että parhaassa mahdollisessa perunamuusissa perunoita ei keitetä? Sen sijaan ne paahdetaan. Aikaa kuluu enemmän, mutta tämä luksusmuusi sopiikin kiireettomään viikonloppukokkaukseen.

Paahdetun perunamuusin ohjeen löydät tästä.

7. Timjami-perunavuoka

Klassinen timjami-perunavuoka on täydellistä kylmien päivien ruokaa. Perunoita ei tarvitse edes pestä, ne vain viipaloidaan ja valellaan ihanalla maustevoilla. Sitten uuniin!

Timjami-perunavuoan ohjeen löydät tästä.

8. Pehmeä peltileipä

Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa. Peltieipä vaatii aktiivista huomiotasi nimittäin vain vaivaiset 10 minuuttia.

Pehmeän peltileivän ohjeen löydät tästä.

9. Kiinalainen nuudeli-jauhelihapannu

Jauhelihaspagetin kiinalainen versio tehdään possun jauhelihasta ja nuudeleista. Ruuan kiinalainen nimi "muurahaiset kiipeävät puihin" kuvaa hyvin sitä, miten jauheliha tarttuu mehevästi nuudelien kylkeen kiinni.

Kiinalaisen nuudeli-jauhelihapannun ohjeen löydät tästä.

10. Jauhelihapannarirulla

Kun yhdistetään kaksi suosikkia, ei ruoka vain voi mennä pieleen. Pannukakku ja jauhelihakastike, voiko mehevämpää yhdistelmää edes kuvitella?

Jauhelihapannarirullan ohjeen löydät tästä.