Joskus tulee syystä tai toisesta niitä hetkiä, kun kauppareissu ei vain houkuttele. Kun lähimarkettiin raahautuminen tuntuu liian vaivalloiselta, käännä katse keittiön kaappeihin. Monet asialliset ruoat valmistuvat jo ruokakaappiesi pohjilla lymyilevistä aarteista.

Tonnikalapurkki löytyi kaapin nurkasta, mitähän siitä taikoisi?

Tonnikalasta valmistuvat monenlaiset tahnat, joilla voit kuorruttaa leivät, täyttää krepit tai uuniperunan tai maustaa pastan. Sekoita säilykepurkin sisältöön esimerkiksi tippa majoneesia, seesaminsiemeniä ja loraus soijaa, niin saat mukavan japanilaisen tonnikalatahnan. Jopa pelkän tonnikalan ja majon voimalla pääsee pitkälle.

Fusilli-pussin puolikkaasta pitäisi loihtia ateria. Mikä avuksi?

Pastapussin puolikkaalla olet jo puolivälissä matkalla Italiaan. Napakaksi keitetty pasta ei kaipaa kuin valkosipuliöljyn ja suolan mausteekseen, mutta halutessasi ja jääkaapin sisällön salliessa hienonna yrttien jämät ja purista joukkoon sitruunan mehua. Maukas pasta-ateria on valmis!

Pakastimesta löytyisi monenlaisia kasviksia kukkakaalista herneeseen. Saisiko näistä mitään järkevää ateriaa aikaan?

Sekalaisista pakastevihanneksista muodostuu luontevasti kasviswokki. Öljyä pannulle ja kasvikset pikapaistoon. Mausta reilusti maustekaapin antimilla tai muuta pannun teemaa erilaisilla maustekastikepurkkien jämillä esimerkiksi thaimaalaiseksi, kiinalaiseksi tai intialaiseksi.

Pakastemarjoja on jäljellä vielä viime kesältä. Olet askeleen vain päässä raikkaasta jälkiruoasta tai maukkaasta välipalasta.

Marjoja löytyy lähes jokaisen pakastimesta. Yksinkertaisin jälkkäri syntyy soseuttamalla kohmeiset marjat pikasorbetiksi. Lisää joukkoon jogurttia tai rahkaa, jos sitä jääkaapistasi löytyy. Marjat uppoavat tietysti myös smoothiehin, tuorepuuroihin ja kiisseleihin.

Sipuli, tuo edullinen ja tarpeellinen ruokien mauste. Miten se pärjäisi aterian pääosassa?

Sipuli on usein se viimeinen oljenkorsi, jota ainakin löytyy keittiön perustarpeista. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota rasvassa pannulla ja nauti sellaisenaan karamellisoituneena ruisleivän päällä. Voit myös jalostaa sipulikeitton lisäämällä lientä ja yrttimausteita kuullotettujen sipuleiden joukkoon. Anna sipuleiden muhia liemessä puolesta tunnista tuntiin ja tarjoa maukas keitto leivän kera.

Munalla mennään, paistettuna vai keitettynä?

Muna on jokapaikanhöylä, jota usein löytyy varastoista. Maistuisiko omeletti, kokkeli tai keitetyt munat? Muna on ravitsevaa jo sellaisenaan, mutta siihen voi kätevästi yhdistää muitakin aina kaapeista löytyviä raaka-aineita. Munakkaan voi höystää vaikkapa kinkulla, juustolla, keitetyllä perunalla tai kasviksilla.

Käytä jääkaapin kasvislaatikkoon pesiytyneet porkkanat ja muut kasvikset ja tee laatikkoon tilaa ajalle, joilloin taas jaksat käydä kaupassa.

Jääkaapin kasvislaatikko ei ole koskaan tyhjä. Sieltä löytyy lähes poikkeuksetta eväät kevyeen ateriaan. Perunoista pyttipannu, porkkanoista sosekeitto, hedelmistä salaatti ja nahistuneista yrteistä yrttiöljy pastan sekaan. Vain mielikuvitus on rajana kasvislaatikon tyhjennyksessä.

Leipää löytyisi, voiko sillä korvata aterian?

Tehdäänkö kenenkään muun kotona aterian korvikkeeksi herkkuleipiä? Eli muhkeita ja övereitä lämppäreitä. Leivän päälle kasataan kaikki mahdollinen, mitä kaapista löytyy: ensin kinkkua, sitten tonnikalaa, homejuustoa, tomaattiviipaleita ja lopuksi juustoviipaleita. Kerroksia pitää oikeasti olla monta, jotta leivästä tulee ruokaisa ja mehevä. Täytetyt leivät käytetään nopeasti mikrossa tai uunissa, jolloin juusto sulaa kivasti ja leivät lämpenevät. Jännä juttu, että lämmin leipä täyttää vatsan paremmin kuin kylmä.

Maitoa, munia ja jauhoja löytyisi, siis lettukestit pystyy!

Letut ovat perinteistä hätäruokaa, joka kelpaa kaikille. Maito, munat ja jauhot ovat kaapin vakiokamaa, joten letut valmistuvat lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Tarjoa letukat suolaisen täytteen tai hillon kera.

Tomaattista touhua

Tomaattimurskaa tulee usein hamstrattua kuiva-ainekaappiin ja hyvä niin. Pikaisin tomaattikastike tai keitto porisee tarjolle hyvästä tomaattimurskasta, sipuli- ja valkosipulisilpusta ja mausteista.

Kesäkurpitsaa tulvii ovista ja ikkunoista! Tuttu tilanne? Kokosimme yhteen suosituimmat ohjeemme, joiden avulla voit käydä sadon kimppuun yksi kesäkurpitsa kerrallaan.

Grillaa

Napakat, pienet kesäkurpitsat sopivat mainiosti grillattaviksi. Pienimmät kannattaa halkaista pitkittäin, jolloin niitä on helppo käännellä grillissä. Isommat voi leikata viipaleiksi, sivellä kevyesti öljyllä ja maustaa suolalla, pippurilla ja yrteillä ennen grillausta. Grillatut kesäkurpitsat sopivat melkein minkä vain grilliruoan lisäkkeeksi, ja sekä kylmiin että lämpimiin salaatteihin. Yhdä hyvin voit pariloida kesäkurpitsat kauniin raidallisiksi pannulla.

 

Täytä ja paahda

Muistatko, miten hyvältä maistuvat täytetyt kesäkurpitsat? Täytettäviksi sopivat sekä pienet että isommat kesäkurpitsat. Juustokuorrutus ja jauhelihatäyte pitävät huolen, että nämä herkut maistuvat yhtä hyviltä kuin äidin tekemät. Mitä enemmän koverrat kesäkurpitsoja, sitä nopeammin ne kypsyvät uunissa ja sitä enemmän täytettä mahtuu kyytiin.

Jos kaipaat täyttämiseen uutta ideaa, viillä kesäkurpitsaan taskut hörsteille uunimakkaran tapaan. Astetta hauskempi uunikesäkurpitsa on vartissa valmis uuniin. 

 

Paista tai raasta pastan joukkoon

Pähkinöitä, yrttejä, vuohenjuustoa ja sitruunaa. Tämä pasta kokoaa kesäkurpitsan parhaat makuparit samalle lautaselle. Kokeile! Ekstraherkullinen kesäkurpitsapasta (pääkuvassa) on loppukesän kausiruokaa ihanimmillaan.

Vielä helpomman pastan kesäkurpitsasta raastamalla sen minttupeston joukkoon. Tämä feta-kesäkurpitsapastan kastike valmistuu samassa ajassa kuin keität pastan.

 

Kätke vuokaan

Kerrostele kesäkurpitsaviipaleita lampaan jauhelihasta valmistetun kastikkeen ja valkokastikkeen kanssa vuokaan. Kesäkurpitsamoussaka onnistuu tavallisen moussakan tapaan, kun valitset kerrosten väliin jauhoisia perunoita, jotka kypsyessään imevät osan kesäkurpitsoista irtoavasta nesteestä. Tämän vuoan voit tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoamista, sillä vetäytyminen tekee hyvää sen rakenteelle.

Kuvat: Reetta Pasanen, Sami Repo, Arto Vuohelainen ja Tuomas Kolehmainen.