Joskus tulee syystä tai toisesta niitä hetkiä, kun kauppareissu ei vain houkuttele. Kun lähimarkettiin raahautuminen tuntuu liian vaivalloiselta, käännä katse keittiön kaappeihin. Monet asialliset ruoat valmistuvat jo ruokakaappiesi pohjilla lymyilevistä aarteista.

Tonnikalapurkki löytyi kaapin nurkasta, mitähän siitä taikoisi?

Tonnikalasta valmistuvat monenlaiset tahnat, joilla voit kuorruttaa leivät, täyttää krepit tai uuniperunan tai maustaa pastan. Sekoita säilykepurkin sisältöön esimerkiksi tippa majoneesia, seesaminsiemeniä ja loraus soijaa, niin saat mukavan japanilaisen tonnikalatahnan. Jopa pelkän tonnikalan ja majon voimalla pääsee pitkälle.

Fusilli-pussin puolikkaasta pitäisi loihtia ateria. Mikä avuksi?

Pastapussin puolikkaalla olet jo puolivälissä matkalla Italiaan. Napakaksi keitetty pasta ei kaipaa kuin valkosipuliöljyn ja suolan mausteekseen, mutta halutessasi ja jääkaapin sisällön salliessa hienonna yrttien jämät ja purista joukkoon sitruunan mehua. Maukas pasta-ateria on valmis!

Pakastimesta löytyisi monenlaisia kasviksia kukkakaalista herneeseen. Saisiko näistä mitään järkevää ateriaa aikaan?

Sekalaisista pakastevihanneksista muodostuu luontevasti kasviswokki. Öljyä pannulle ja kasvikset pikapaistoon. Mausta reilusti maustekaapin antimilla tai muuta pannun teemaa erilaisilla maustekastikepurkkien jämillä esimerkiksi thaimaalaiseksi, kiinalaiseksi tai intialaiseksi.

Pakastemarjoja on jäljellä vielä viime kesältä. Olet askeleen vain päässä raikkaasta jälkiruoasta tai maukkaasta välipalasta.

Marjoja löytyy lähes jokaisen pakastimesta. Yksinkertaisin jälkkäri syntyy soseuttamalla kohmeiset marjat pikasorbetiksi. Lisää joukkoon jogurttia tai rahkaa, jos sitä jääkaapistasi löytyy. Marjat uppoavat tietysti myös smoothiehin, tuorepuuroihin ja kiisseleihin.

Sipuli, tuo edullinen ja tarpeellinen ruokien mauste. Miten se pärjäisi aterian pääosassa?

Sipuli on usein se viimeinen oljenkorsi, jota ainakin löytyy keittiön perustarpeista. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota rasvassa pannulla ja nauti sellaisenaan karamellisoituneena ruisleivän päällä. Voit myös jalostaa sipulikeitton lisäämällä lientä ja yrttimausteita kuullotettujen sipuleiden joukkoon. Anna sipuleiden muhia liemessä puolesta tunnista tuntiin ja tarjoa maukas keitto leivän kera.

Munalla mennään, paistettuna vai keitettynä?

Muna on jokapaikanhöylä, jota usein löytyy varastoista. Maistuisiko omeletti, kokkeli tai keitetyt munat? Muna on ravitsevaa jo sellaisenaan, mutta siihen voi kätevästi yhdistää muitakin aina kaapeista löytyviä raaka-aineita. Munakkaan voi höystää vaikkapa kinkulla, juustolla, keitetyllä perunalla tai kasviksilla.

Käytä jääkaapin kasvislaatikkoon pesiytyneet porkkanat ja muut kasvikset ja tee laatikkoon tilaa ajalle, joilloin taas jaksat käydä kaupassa.

Jääkaapin kasvislaatikko ei ole koskaan tyhjä. Sieltä löytyy lähes poikkeuksetta eväät kevyeen ateriaan. Perunoista pyttipannu, porkkanoista sosekeitto, hedelmistä salaatti ja nahistuneista yrteistä yrttiöljy pastan sekaan. Vain mielikuvitus on rajana kasvislaatikon tyhjennyksessä.

Leipää löytyisi, voiko sillä korvata aterian?

Tehdäänkö kenenkään muun kotona aterian korvikkeeksi herkkuleipiä? Eli muhkeita ja övereitä lämppäreitä. Leivän päälle kasataan kaikki mahdollinen, mitä kaapista löytyy: ensin kinkkua, sitten tonnikalaa, homejuustoa, tomaattiviipaleita ja lopuksi juustoviipaleita. Kerroksia pitää oikeasti olla monta, jotta leivästä tulee ruokaisa ja mehevä. Täytetyt leivät käytetään nopeasti mikrossa tai uunissa, jolloin juusto sulaa kivasti ja leivät lämpenevät. Jännä juttu, että lämmin leipä täyttää vatsan paremmin kuin kylmä.

Maitoa, munia ja jauhoja löytyisi, siis lettukestit pystyy!

Letut ovat perinteistä hätäruokaa, joka kelpaa kaikille. Maito, munat ja jauhot ovat kaapin vakiokamaa, joten letut valmistuvat lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Tarjoa letukat suolaisen täytteen tai hillon kera.

Tomaattista touhua

Tomaattimurskaa tulee usein hamstrattua kuiva-ainekaappiin ja hyvä niin. Pikaisin tomaattikastike tai keitto porisee tarjolle hyvästä tomaattimurskasta, sipuli- ja valkosipulisilpusta ja mausteista.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.