Laskiaishodarissa on hilloa ketsupin paikalla ja nakki mantelimassasta.
Kuva: Katja Nordlund.
Laskiaishodarissa on hilloa ketsupin paikalla ja nakki mantelimassasta. Kuva: Katja Nordlund.

Laskiaishodari ratkaisee ikuisen hillo vai mantelimassa -kiistan.

Laskiainen on jo ovella, ja sen päätähdellä, laskiaispullalla, menee lujaa. Vuosia kestänyt hillo vai mantelimassa -kinastelu on saanut kilpailijan keskustelusta, jossa väännetään kättä pullan oikeasta muodosta. Klassinen pullapulla on nimittäin saanut haastajia: litteäksi rieskaksi paistettuja wrap-kääreitä, hodarisämpylän muotoon pyöriteltyjä pullia, ketjuun aseteltuja pullajonoja ja täytekakkua muistuttavia pullakakkuja.

Kuumimmaksi hitiksi on nousemassa tukholmalaisessa konditoriassa kehitetty laskiaiswrap (kerroimme siitä tammikuussa). Mukaan otettavaksi ja helposti syötäväksi suunniteltu uutuuspulla puhuttaa myös Suomessa, ja siitä on kehitelty kotona toteutettavia reseptejä. Muun muassa Valion sivuilta löytyy laskiaiswrapin ohje. Tosin siinä täytteet eivät saa ympärilleen pullataikinaa vaan tex-mexhyllyltä tutun vehnäwrapin.

Toinen kokeilunhaluiselle sopiva uutuus on hodarin muotoon leivottu laskiaispulla. Ruotsissa sen sisällä olisi tietysti mantelimassaa, koska ruotsalaisille se on ainoa oikea laskiasipullan täyte. Meillä Suomessa maistuu myös hillo, jopa mantelimassaa enemmän. Siksi me Sopassa kehitimme laskiaishodarin, jossa on täytteenä sekä hilloa että mantelimassaa. Ja tietysti ihanaa kermavaahtoa!

 

[iframe src="https://instagram.com/p/ybmuemkJvf/embed"]

Laskiaishodarin  ja -wrapin reseptit löydät klikkaamalla tästä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin