Laskiasihodarin nakki on mantelimassaa ja ketsuppi vadelmahilloa.
Laskiasihodarin nakki on mantelimassaa ja ketsuppi vadelmahilloa.

Uudistunut laskiaispulla sopii käteen, sillä se on naamioitu wrapiksi tai hodariksi.

Jos olet joskus viettänyt vuodenvaihteen Ruotsissa, olet ehkä huomannut, miten kahviloiden ja konditorioiden tarjonta muuttuu yhdessä yössä. Ilotulitusrakettien katku leijuu vielä ilmassa, kun piparkakut ja muut joululeivonnaiset saavat tehdä vitriineissä tilaa kermaa pursuaville laskiaispullille.

Ja niitä laskiaispullia myydään koko talvi kuin leipää, sillä ruotsalaiset ovat hulluina laskiaispulliin. Tai siis semlaan, joksi he mantelimassan ja kerman täyttämään pullaa kutsuvat.

Tänä vuonna tammikuu toi länsinaapuriin kohun, kun tukholmalainen Tössebageriet-kahvila kehitti laskiaispullasta version, jossa täytteet kääritään ohueen pullakuoreen wrapin tapaan. Näin laskiaispullaa rakastavat tukholmalaiset voivat natustaa herkkuaan jopa kävellessään.

Media innostui laskiaiswrapista, ja kohta semlasta löytyi myös hodari- ja burgeriversiot. Myös Nyt.fi raportoi villityksestä.

Me Sopassa kokeilimme laskiaiswrapin ja -hodarin tekemistä kotioloissa – ja hyvinhän se onnistui. Wrapin kääriminen sujui, kun taikinalettusia paistoi vain hetken. Liikaa paistuessaan taikina kovettuu, eikä sitä saa enää rullalle. Ohuen pullan ja runsaan täytteen yhdistelmä on ylellinen, mutta pullanystävä saattaa pitää nisun roolia wrapissa liian pienenä.

[iframe src="https://instagram.com/p/ybmuemkJvf/embed"]

Pullahiirelle parempi valinta on laskiaishodari. Kun pyörittelee taikinasta vajaan kymmenen sentin minisämpylöitä, saa kunnon pullan, joka silti sopii käteen. Väliin runsaasti kermavaahtoa, nakiksi mantelimassatanko ja ketsupiksi vielä vadelmahilloa.  Näin syntyy laskiaispulla, jossa saa joka haukulla pullaa, kermaa, hilloa ja mantelimassaa suuhunsa sopivassa suhteessa.

Laskiaiswrapin ja -hodarin reseptit löydät klikkaamalla tästä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.