Popcorn-kakkuun voi upottaa kymmeniä herkkuja. Kuva: Heidi Korhonen
Popcorn-kakkuun voi upottaa kymmeniä herkkuja. Kuva: Heidi Korhonen

Maailma on pullollaan erilaisia juhlapäiviä. Kansallinen jälkiruokapäivä, National Dessert Day, on tietysti amerikkalainen unelma, jota vietetään 14.10. Soppa kehitteli juhlapäivän kunniaksi amerikkalaisen ylenpalttisen herkkujälkiruuan.

Jälkiruokia syödään kaikkialla maailmassa, maku ja muodot tosin vaihtelevat suuresti. Siksipä jälkiruuan määritelmä ei ole ihan yksiselitteinen. Yksi asia kuitenkin kuuluu useimpiin jälkiruokiin ja se on makeus.

Ruokatoimituksessamme innostuttiin ajatuksesta viettää omaa jälkkäripäivää, amerikkalaisella twistillä, vähän överisti. Kukapa ei tykkäisi amerikkalaisista herkuista, karkeista, kakuista tai pikkuleivistä. Amerikkalaiset naapurini puhuvat usein leffailloista, joihin kuuluu popcorneja, vaahtokarkkeja, amerikkalaisia rapeita suklaakarkkeja ja Coca Colaa. Sitten he mainitsivat popcorn-kakun, joka jäi mieleeni.

Päätin kokeilla kakun valmistusta kioskilta löytyvillä raaka-aineilla, ja se olikin aika hauskaa. Paljon poppareita, pieniä marmeladipaloja, M&M-karkkeja, Snickers-patukoita, suklaata ja suolapähkinöitä. Tähän kakkuun voi tunkea oikeastaan mitä vain nameja. Ensimmäisissä versioissa laitoin liian vähän poppareita ja jätin marmeladit liian isoiksi paloiksi. Se vaikutti sekä ulkonäköön että makuun. Viimeisin versio oli paras sekä maultaan että ulkonäöltään. Sen ohje löytyy Sopasta.

Popcorn-kakku pysyy koossa sulatetusta voista ja vaahtokarkeista keitetyllä "liimalla", joka osoittautuikin mainioksi keksinnöksi. Liima on niin tehokasta, että kakkumassaa oli vaikea levittää vuokaan. Sitten tajusin lorauttaa rypsiöljyä lasiin ja kastella käsiäni öljyssä vähän väliä. Vaahtokarkkiliima oli hyvin säikeistä ja venyvää, joten öljyä todella tarvittiin. Hyvä idea oli myös painella kuivia poppareita päällimmäiseksi kerrokseksi, jolloin kakku oli helppo painaa tiiviiksi vuokaan. Karkkiliima on aluksi tosi kuumaa, joten ensimmäiset sekoitukset kannattaa tehdä kahden ruokalusikan avulla. Muuten sormet palavat. Siitäkin on nyt kokemusta. Liiman voi antaa myös jäähtyä hetken ennen kuin sekoittaa sen poppareiden ja karkkien kanssa.

Viimeisin jännitysmomentti oli, miten saada kakku ulos vuoasta. Se oli kuitenkin helppo juttu, kun käytin pinnoitettua ja hyvin voideltua kakkuvuokaa. Irrotin kakkua kevyesti veitsellä, sen verran, että se sai hieman ilmaa alleen. Sitten se irtosikin vuoasta itsekseen.

Uskaltaisin väittää, että popcorn-kakku on lastenkutsujen ja leffailtojen superhitti! Lisäksi se on omiaan esimerkiksi halloween-juhlien herkkupöydässä.

Popcorn-kakun ohjeen löydät täältä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.