Marenkikuori viimeistelee sitruunatortun. Kuva: Suvi Rüster.
Marenkikuori viimeistelee sitruunatortun. Kuva: Suvi Rüster.

Päältä rapea ja sisältä sitkoisa marenki on taitavan sokerileipurin salainen ase.

Marenki onnistuu helposti, kun muistaa pari olennaista asiaa.

Käytä huoneenlämpöisiä valkuaisia, sillä ne vaahtoutuvat paremmin. Ole tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista, sillä keltuaisen sisältämä rasva pilaa vaahdon. Samasta syystä myös kulhon ja vispilän on syytä olla kuivia ja puhtaita.

Yleensä marenki maustetaan sokerilla. Hyvä suhde on 1,5–2 desilitraa sokeria neljää valkuaista kohti. Lisää sokeri puolivalmiiseen marenkivaahtoon, niin se sulaa tasaisesti. Ja luonnollisesti siivilöity tomusokeri sulaa taloussokeria tehokkaammin.

Halutessasi voit maustaa marengin myös tilkkasella sitruunamehua. Lisää se valmiiseen marenkivaahtoon varovasti käännellen, ettei vaahdon ilmavuus kärsi.

Ja muistathan marengin vaahdottamisen nyrkkisäännön: vaahdon on oltava niin kovaa, että se pysyy kulhossa, vaikka astian kääntäisi ylösalaisin. Katso mallia oheiselta videolta.

Marengit paistetaan uunissa miedossa 100–150 asteen lämmössä noin 1 tunnin verran. Paistolämpötila ja paistoaika riippuvat marenkien koosta ja muodosta.

Entä mitä marengeista kannattaa valmistaa?

Helppo ja vuodenaikaan sopiva jälkiruoka syntyy latomalla isoon tarjoilukulhoon pursotettuja minimarenkeja, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa, karpaloita tai puolukoita ja suklaa- tai kinuskikastiketta. Tämä herkku tunnetaan nimellä hovijälkiruoka. Jos pursottaminen ei inspiroi, paista marenki isona levynä ja murra siitä sopivan kokoisia palasia. Halutessasi voit koota jälkiruuan myös annoskulhoihin.

Aikuisten versio hovijälkiruuasta tehdään Piña Colada -cocktailin henkeen ja maustetaan rommilla ja ananasmehulla.

Haastavampien marenkiherkkujen ystävien kannattaa kokeilla hedelmäistä valkosuklaa-marenkikakkua, vinkeää marenkikääretorttua tai raikasta sitruuna-marenkitorttua, jonka kuva on tämän jutun pääkuvana.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.