Marenkikuori viimeistelee sitruunatortun. Kuva: Suvi Rüster.
Marenkikuori viimeistelee sitruunatortun. Kuva: Suvi Rüster.

Päältä rapea ja sisältä sitkoisa marenki on taitavan sokerileipurin salainen ase.

Marenki onnistuu helposti, kun muistaa pari olennaista asiaa.

Käytä huoneenlämpöisiä valkuaisia, sillä ne vaahtoutuvat paremmin. Ole tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista, sillä keltuaisen sisältämä rasva pilaa vaahdon. Samasta syystä myös kulhon ja vispilän on syytä olla kuivia ja puhtaita.

Yleensä marenki maustetaan sokerilla. Hyvä suhde on 1,5–2 desilitraa sokeria neljää valkuaista kohti. Lisää sokeri puolivalmiiseen marenkivaahtoon, niin se sulaa tasaisesti. Ja luonnollisesti siivilöity tomusokeri sulaa taloussokeria tehokkaammin.

Halutessasi voit maustaa marengin myös tilkkasella sitruunamehua. Lisää se valmiiseen marenkivaahtoon varovasti käännellen, ettei vaahdon ilmavuus kärsi.

Ja muistathan marengin vaahdottamisen nyrkkisäännön: vaahdon on oltava niin kovaa, että se pysyy kulhossa, vaikka astian kääntäisi ylösalaisin. Katso mallia oheiselta videolta.

Marengit paistetaan uunissa miedossa 100–150 asteen lämmössä noin 1 tunnin verran. Paistolämpötila ja paistoaika riippuvat marenkien koosta ja muodosta.

Entä mitä marengeista kannattaa valmistaa?

Helppo ja vuodenaikaan sopiva jälkiruoka syntyy latomalla isoon tarjoilukulhoon pursotettuja minimarenkeja, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa, karpaloita tai puolukoita ja suklaa- tai kinuskikastiketta. Tämä herkku tunnetaan nimellä hovijälkiruoka. Jos pursottaminen ei inspiroi, paista marenki isona levynä ja murra siitä sopivan kokoisia palasia. Halutessasi voit koota jälkiruuan myös annoskulhoihin.

Aikuisten versio hovijälkiruuasta tehdään Piña Colada -cocktailin henkeen ja maustetaan rommilla ja ananasmehulla.

Haastavampien marenkiherkkujen ystävien kannattaa kokeilla hedelmäistä valkosuklaa-marenkikakkua, vinkeää marenkikääretorttua tai raikasta sitruuna-marenkitorttua, jonka kuva on tämän jutun pääkuvana.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin