Marenkikuori viimeistelee sitruunatortun. Kuva: <span class="photographer">Suvi Rüster.</span>
Marenkikuori viimeistelee sitruunatortun. Kuva: Suvi Rüster.

Päältä rapea ja sisältä sitkoisa marenki on taitavan sokerileipurin salainen ase.

Marenki onnistuu helposti, kun muistaa pari olennaista asiaa.

Käytä huoneenlämpöisiä valkuaisia, sillä ne vaahtoutuvat paremmin. Ole tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista, sillä keltuaisen sisältämä rasva pilaa vaahdon. Samasta syystä myös kulhon ja vispilän on syytä olla kuivia ja puhtaita.

Yleensä marenki maustetaan sokerilla. Hyvä suhde on 1,5–2 desilitraa sokeria neljää valkuaista kohti. Lisää sokeri puolivalmiiseen marenkivaahtoon, niin se sulaa tasaisesti. Ja luonnollisesti siivilöity tomusokeri sulaa taloussokeria tehokkaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Halutessasi voit maustaa marengin myös tilkkasella sitruunamehua. Lisää se valmiiseen marenkivaahtoon varovasti käännellen, ettei vaahdon ilmavuus kärsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja muistathan marengin vaahdottamisen nyrkkisäännön: vaahdon on oltava niin kovaa, että se pysyy kulhossa, vaikka astian kääntäisi ylösalaisin. Katso mallia oheiselta videolta.

Marengit paistetaan uunissa miedossa 100–150 asteen lämmössä noin 1 tunnin verran. Paistolämpötila ja paistoaika riippuvat marenkien koosta ja muodosta.

Entä mitä marengeista kannattaa valmistaa?

Helppo ja vuodenaikaan sopiva jälkiruoka syntyy latomalla isoon tarjoilukulhoon pursotettuja minimarenkeja, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa, karpaloita tai puolukoita ja suklaa- tai kinuskikastiketta. Tämä herkku tunnetaan nimellä hovijälkiruoka. Jos pursottaminen ei inspiroi, paista marenki isona levynä ja murra siitä sopivan kokoisia palasia. Halutessasi voit koota jälkiruuan myös annoskulhoihin.

Aikuisten versio hovijälkiruuasta tehdään Piña Colada -cocktailin henkeen ja maustetaan rommilla ja ananasmehulla.

Haastavampien marenkiherkkujen ystävien kannattaa kokeilla hedelmäistä valkosuklaa-marenkikakkua, vinkeää marenkikääretorttua tai raikasta sitruuna-marenkitorttua, jonka kuva on tämän jutun pääkuvana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla