Tarkka muotittaminen on kuin Tetristä pelaisi. Kuva: <span class="photographer">Istockphoto.</span>
Tarkka muotittaminen on kuin Tetristä pelaisi. Kuva: Istockphoto.

Kotitekoisen piparitaikinan ystävä aloittaa piparitalkoot jo leivontapäivää edeltävänä iltana. Valmistaikinaa suosiva menee suoraan asiaan.

Aloita piparipäivä taikinasta. Jos aikaa ja viitseliäisyyttä on, teet luonnollisesti taikinan itse. Sopan valikoimassa on muutamakin oiva pipariresepti, klassikko-ohje Paraisten piparit sekä vähän modernimpi joulun tikkupiparit.

Ota huomioon, että jos teet taikinan itse, pääset leipomaan vasta seuraavana päivänä, sillä taikinan pitää levätä yön yli jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sen sijaan haluat päästä helpolla, käytä ihmeessä valmistaikinaa! Ota se sulamaan ja keittele odotellessa vaikka glögit. Kokeile perinteistä puolukkaglögiä tai jos valmista supernopea glögibooli. Nautiskele glögiä lasi tai pari. Käy välillä kokeilemassa, onko taikina jo sulanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun taikina on sulanut, on aika aloittaa leivontahommat. Askareita jouduttaa parhaiten rattoisa joulumusiikki, ja olemmekin täällä Sopassa koonneet peräti kaksi Spotify-soittolistaa piparitalkoita vauhdittamaan. Toinen listoista on ehkä enemmän lasten mieleen, toinen taas uponnee aikuisille.
[iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:soppa365:playlist:39NMfde9zD..." width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe]

[iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:soppa365:playlist:7DM2CGztPh..." width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe]

Nyt kaulimaan! Sopan ruokatoimittajat muistuttavat, että piparitaikinan käsitteleminen on helpointa, kun se on jääkaappikylmää. Ota siis taikinasta vain sen kokoinen nokare, että saat sen kaulittua kerralla. Jauhota leivontapöytää sen verran, ettei taikina ota kiinni.

Muotitusvaiheessa on ehkä perhepalaverin paikka. Tehdäänkö tänä vuonna eniten tonttuja, possuja vai tähtiä? Vai ehkä jotain aivan muuta?

Sitten piparit uuniin. Ne palavat tunnetusti helposti, joten uunia kannattaa vahtia kuin haukka. Paistoaika riippuu siitä, miten ohueksi jaksoit kaulia taikinan, mutta hyvä nyrkkisääntö on se, että viimeistään viiden minuutin paistamisen jälkeen kannattaa jo kurkkia uuniin. Ikävä tosiasia on myös se, että tähtipiparien sakarat ja tonttupiparien hiippalakit tuppaavat kärähtämään luvattoman usein.

Kun otat piparit uunista, vedä ne välittömästi leivinpapereineen jäähtymään tasaiselle alustalle. Näin ne eivät pääse murtumaan tai kovettumaan kupruisiksi.

Nyt koittaa raskain vaihe. Piparit ovat tulikuumia, joten niiden pitää antaa jäähtyä. Vedä henkeä. Ota lisää glögiä ja katso laatimiamme jouluisia piparianimaatioita.

 

 

 

 

 

Kun piparit ovat jäähtyneet, voit halutessasi koristella ne. Jos siis viitsit. Piparit nimittäin maistuvat lähes yhtä hyvältä ilman koristeluakin.

Jos kuitenkin päädyt koristelupuuhiin, käytä joko valmista sokerikuorrutetta tai valmista kotitekoinen versio kananmunanvalkuaisesta, tomusokerista ja tarpeen vaatiessa elintarvikeväristä. Kotitekoinen sokerimassa on helpointa sekoittaa pienessä kulhossa vispilällä, ettei se pääse paakkuuntumaan. Huomaa, että yksi valkuainen sitoo sokeria yllättävän paljon.

Piparien koristelussa olennaista on, että sokerikuorrutuksen koostumus on oikea. Liian löysä kuorrute lässähtää rumasti, kun taas liian kovaa massaa on vaikea pursottaa. Oikean koostumuksen löydät kokeilemalla.

Aloittelevan pursottelijan kannattaa lähteä liikkeelle yksinkertaisilla malleilla. Pursota pieni kuorrutenokare tähtipiparin jokaiseen sakaraan. Vedä muutama kuorruteviiva sydänpiparin halki. Kaipaako tonttupipari silmiä ja hymyilevää suuta?

Meitä kiinnostaa kovasti, millaisia pipareita te soppalaiset olette tehneet! Laittakaa toki kuvia Facebook-sivullemme tai Instagramiin. Tägätkää mukaan @soppa365 ja käyttäkää hashtagia #soppapiparit.

Hyvää piparipäivää!

Reseptit ja valmistusohjeet:

Paraisten piparien reseptillä saat maukkaita ja perinteisiä pipareita.

Hullutteleva leipuri tarttuu tikkupipareihin.

Puolukkaglögi lämmittää ihanasti.

Supernopea glögibooli sopii helpon elämän ystäville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla