Thomas Rode Andersen markkinoi paleoruokavaliota omalla kropallaan. Kuva: Jes Larsen.
Thomas Rode Andersen markkinoi paleoruokavaliota omalla kropallaan. Kuva: Jes Larsen.

Lihaan, muniin, rasvaan ja kasviksiin perustuva paleoruokavalio on trendikäs, mutta edes paleoguru ei voi jättää lopullisia jäähyväisiä viinille ja suklaalle.

Tanskalainen Thomas Rode Andersen kokkasi aiemmin michelin-tähtiravintolassa, mutta saarnaa nykyisin kokopäiväisesti paleoruokavalion ihanuudesta. Kaksi kirjaa aiheesta kirjoittanut Andersen kertoo, mikä leivän, pastan, perunan, riisin ja sokerin kieltävässä paleossa viehättää. Ja mikä on raskasta.

 

Innostuit paleoruokavaliosta, koska halusit olla 14 vuotta nuoremman vaimosi arvoinen. Onnistuitko?

Kyllä. Havahduin kerran hampaita pestessäni, että tissini pomppivat. Vaihdoin ruokavalioita ja treenasin lujasti. Vuotta myöhemmin tissit eivät enää pomppineet, mutta vielä isompi muutos tapahtui henkisessä hyvinvoinnissa. En ole enää äkäinen enkä suutu yhtä helposti kuin aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Johdit michelin-tasoista ravintolakeittiötä. Eikö laihduttava pomo ole vaarallinen alaisilleen?

Olin aikaisemmin kova huutamaan ja ärsyynnyin helposti. Vaikka söin töissä, olin pian taas nälkäinen ja ärtynyt. Kun jätin sokerin ja tärkkelyspitoiset ruuat pois, pysyin rauhallisena. Minusta tuli parempi pomo.

 

Miten kestät kalvavaa nälkää?

Kun syö paleo-oppisesti lihaa, munaa, kasviksia ja hyviä rasvoja, nälkä tulee harvemmin. Ja se on erilaista kuin ennen. Aiemmin minulle tuli heikotus ja ärsyyntyminen, nyt nälkä on vain nälkää. Siedän sitä tunteja, koska voin muuten hyvin.

 

Mitä paleodieettiä noudattava syö reissussa?

Jos lähden esimerkiksi Thaimaahan, syön kentällä ison pihvin rasvaisen kastikkeen ja salaatin kanssa. Lentokoneateriasta syön vain voinapin ja juustopalan ja rupean nukkumaan. Ei ole vaarallista olla välillä syömättä. En missään nimessä juo limua tai syö leipää.

 

Entä kun on kiire?

Pystyn olemaan pitkän aikaa syömättä, mutta jos tarjolla on esimerkiksi sämpylä, nappaan välistä juuston, kinkun ja majoneesin. Olisi kiva syödä sämpylä, mutta tiedän että olisin vartin päästä taas nälkäinen.

 

Mitä kaipaat aikaisemmasta elämästä?

Pastaa, riisiä, leipää, sokeria – kaipaan sitä kaikkea. Taistelen koko ajan houkutusta vastaan.

 

Etkö oikeasti lipsu ruokavaliostasi?

Jos ravintolassa tarjotaan uunituoretta artesaanileipää, syön sitä palan voin kanssa. Mutta onneksi saan nykyisin tyydytyksen jo pienestä palasta. Fine dining –ravintolassa syön myös jälkiruuan, koska se on kuitenkin niin pieni ettei sokeria tule paljon. Sunnuntaiaamuna syön joskus rapean croissantin.

Olen ankara itselleni. Mitä enemmän vältän sokeria ja muuta roskaa arjessa, sitä helpommin voin syödä pienen palan viikonloppuna.

 

Mitä et voi luopua?

Viiniä en voi jättää. Nautin siitä suunnattomasti lauantai-iltana. Kylässä voin ottaa palan tarjottua kakkua ja suklaata on saatava silloin tällöin. Syön korkean kaakaopitoisuuden suklaata. Fazerin sinisen tapainen maitosuklaa olisi turmiollista. Jos otan palan, en voi lopettaa.

 

Innostuitko uudesta ruokavaliosta? Kokeile paleo-oppien mukaan tehtyä lohisalaattia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla